– Grøt er ikke kjedelig. Det kan være så mye tilbehør og ingredienser, og er sunt, billig og godt, sier Tamara Kuklina.
Før jobbet hun som oljeingeniør, men nå satser hun på grøt. Nylig kjørte hun det hun mener er Norges første og eneste grøt-food truck – altså grøtbil – ut på veiene i Rogaland.
Hun har brukt flere måneder på forberedelsene, og investert nesten 300.000 kroner.
Samla inn 70.000 på nettet
Da hun lufta ideen om å skaffe seg en grøtbil, begynte investorene å melde seg umiddelbart. Deler av pengene har hun skaffa via såkalt crowdfunding, det vil si finansiering ved at mer eller mindre tilfeldige mennesker har valgt å bidra (se faktaboks).
- LES OGSÅ: Den hotteste maten skal spises stående
- LES OGSÅ: Nå kommer gourmetmaten på hjul
– Jeg la ut melding på Facebook og spurte om noen ville være med og støtte, og blei anbefalt dét. I løpet av én måned samla jeg inn rundt 70.000, en fjerdedel av prisen. Resten fikk jeg låne fra venner, forklarer hun.
Lyst til å prøve en av Tamaras oppskrifter? Se NRK Mat
- LES OGSÅ: Gründere ba om 260.000 – fikk 11 mill.
NRK var med da Tamara Kuklina kjørte ut grøtbilen for aller første gang. Hun må selge en del grøt for å kunne betale tilbake det hun skylder, men skal en dømme etter populariteten første dag, kommer det til å gå strykende.
– Mat samler folk
Tre fulle gryter med grøt forsvant, og Kuklina hadde mer enn nok å gjøre.
– Dagen gikk fort, og det var kjekt, sier den ferske grøtbileieren og -sjåføren, som mener konseptet matbil bringer folk tettere sammen.
– Det er kanskje ikke selve grøten jeg brenner for, men mat. Det samler folk. Og folk snakker med hverandre, og har det fint, sier hun.
Mer om grøt:
- LES OGSÅ: Denne grøten er Norges beste
- LES OGSÅ: Stadig flere får øynene opp for grøt
- LES OGSÅ: Mener kokebok om grøt er årets beste