Hopp til innhold

Psykiater: – Breivik viser ikke tegn til psykose

Psykiater Finn Skårderud er ikke tvil. Han mener Anders Behring Breivik er tilregnelig, og kan straffes med fengsel.

Anders Behring Breivik på plass i rettssal 250 i Oslo tinghus. Mandag vitner fem overlevende fra Utø

Psykiater Finn Skårderud mener det ikke er tvil om at Anders Behring Breivk er tilregnelig. Her er tiltalte i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix NTB

Tilregnelighetsspørsmålet har blitt det mest sentrale spørsmålet i den viktigste rettssaken i Norge etter krigen. Slik har det blitt etter at to par sakkyndige rettspsykiatere har kommet med motstridende rapporter.

Psykiater Finn Skårderud har tidligere sagt at han har sett tegn på at Breivik er tilregnelig. Fem uker ut i rettssaken er han ikke i tvil.

– Vi har kunnet følge ham i fire uker, og ut over det vi vet fra før om hans liv, vil disse observasjonene gjøre at vi kan legge «ikke tilregnelig» bak oss, sier Skårderud i NRK-programmet Aktuelt.

Breivik har hele tiden argumentert for at han er tilregnelig. Han kaller utilregnelighetserklæringen fra de første rettspsykiaterne for et forsøk på «sykeliggjøring». Mandag tok han også ordet i retten for å ta opp spørsmålet om tilregnelighet.

– Du mener han er tilregnelig?

– Han er tilregnelig, og jeg tror nok det er et ganske stort fagfelt med meg som noen uker har ment det samme, sier Skårderud.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Aktuelt om Breivks tilregnelighet

Aktuelt om Breiviks tilregnelighet. Programleder Ole Torp. Gjester psykiater Finn Skårderud og advokat Frode Sulland.

– Ikke tegn til paranoid schizofreni

Skårderud legger ikke skjul på at det er en fordel å snakke direkte med noen som skal gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse, slik de rettssakkyndige psykiaterne har gjort.

– Sånne som meg liker å snakke med mennesker på tomannshånd, men man kan også gjøre vurderinger i kraft av samlet informasjon og observasjon. Det er vanskelig å finne tegn på det som angivelig skal være paranoid schizofreni i måten han har oppført seg på, sier Skårderud.

Skårderud forklarer sin vurdering blant annet med at Breivik «har forklart seg adekvat, og skjønner hva som skjer rundt seg i retten».

– Han forholder seg relevant til dette, han er rimelig fleksibel, han har et snev av humor, og han forstår at verden hater ham, sier Skårderud.

– Hadde knekt sammen

Skårderud påpeker at Breivik tilsynelatende klarer å håndtere det voldsomme presset mot seg i rettssalen, uten å knekke sammen.

– Hadde han vært paranoid schizofren hadde han knekt sammen en del ganger, sagt underlige ting, og vrangforestillingenes karakter hadde nok trengt frem, sier Skårderud.

Han mener det er viktig å skille mellom «vrangforestillinger» og «vrange forestillinger».

– Det er at han har ekstreme syn på det norske samfunn tilsier ikke at han er utilregnelig, mener Skårderud.

NRK har tidligere meldt at det andre paret rettssakkyndige psykiatere, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, i sin rapport kom frem til at Breivik lider av en dyssosial og narsisstisk personlighetsforstyrrelse.

Dette mener Skårderud, i likhet med Aspaas og Tørrissen, ikke er avgjørende for tiltaltes tilregnelighet.

– Empatisvikt kan vi se hos folk som er veldig selvsentrerte, og har narsisstiske storhetsideer. Da er man tilregnelig, det betyr bare at man har lite medfølelse for andre. I tillegg er dette en mann vi vet at har jobbet med å bygge ned den empatien, påpeker Skårderud.

– Oppfører seg ikke psykotisk

Den erfarne forsvarsadvokaten Frode Sulland mener det man har sett i retten gir et helt annet bilde enn det som ble beskrevet av Torgeir Husby og Synne Sørheim i den første rapporten om Breiviks tilregnelighet.

– Vi har fulgt hans rasjonalitet og hans fleksibilitet i retten. Jeg er ikke noen psykiater, men ser ut fra erfaring at han oppfører seg helt annerledes enn de psykotiske klientene jeg har hatt i retten tidligere, sier Sulland.

Sulland mener en dom som tar utgangspunkt i utilregnelighet vil ha vanskeligheter med å bli forstått av det norske folk.

– Min bekymring nå er at man på grunn av den første rapporten skal si at det er en viss tvil, og at man skal ende opp med en dom på at denne mannen er utilregnelig. Det vil ikke bli støttet verken av den faglige eller allmenne rettsfølelsen, sier Sulland, og legger til:

– At denne mannen ikke skal kunne være ansvarlig for sine handlinger vil ikke bli forstått blant folk.

– Metodiske svakheter

Skårderud mener også den første rapporten fra Husby og Sørheim inneholder metodiske svakheter.

– Det ser ut som de ganske fort har fått en idé om en konklusjon, for så å jobbe for denne, sier Skårderud, som mener rapporten mangler en diskusjon for – og imot tilregnelighet.

– Den neste rapporten gjør dette i større grad, kanskje mye fordi den første rapporten ble lekket. Disse lekkasjene tror jeg har skapt en sunn debatt, som er bra for vår rettssikkerhet, sier Skårderud.

Frode Sulland sier han har «den beste tro» på at Breivik til slutt vil dømmes som tilregnelig.

– Det vil være veldig ille hvis man på grunn av en-eller-annen moralsk vurdering vil gjøre det motsatte av det den tiltalte ønsker, som er å erklæres tilregnelig, bare på grunn av hans ønske, sier Sulland.

NRK har vært i kontakt med Torgeir Husby, som ikke ønsket å kommentere saken.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.