Hopp til innhold

Rekordstor oppslutning om nasjonaldagen

Aldri har barnetoget vært så langt, aldri har slottsplassen vært så full av folk og aldri har kongefamilien oppholdt seg så lenge på Slottsbalkongen i ett strekk som 17. mai i år.

Barnetoget i Oslo

REKORDLANGT: Barnetoget i Oslo var rekordlangt i jubileumsåret.

Tre timer og ett kvarter brukte det rekordlange barnetoget på å passere Slottsplassen, der kongefamilien hilste dem fra balkongen.

Dronning Margrethe i vinduet

Etter vel en time sluttet Danmarks dronning Margrethe seg til den kongelige familien, men hun fulgte barnetoget fra et vindu sammen med prinsesse Astrid og øvrige medlemmer av den kongelige familien.

Også kronprinsessens mor, Marit Tjessem, var blant gjestene på Slottet denne jubileumsdagen.

Statsministeren talte i Bergen

På Festplassen i Bergen talte statsminister Erna Solberg til det norske folk. Hun la vekt på at vi på 17. mai feirer det norske samfunnet med folkestyre, kunnskap, fellesskap og frihet. Hun takket også spesielt alle som deltar i korps og kor.

Grunnloven til Eidsvoll

Til Eidsvoll kom dagens hedersgjest, Grunnloven. Det er første gang siden 2. verdenskrig den er blitt flyttet fra Stortingets kjeller og første gang den er tilbake på Eidsvoll hvor den ble undertegnet i 1814.

Grunnloven ankommer Eidsvold

Det ble en folkefest på Eidsvoll. Tusenvis av mennesker strømmet til området, der det var muligheter til blant annet å gå inn i Rikssalen, der Grunnloven ble underskrevet den gangen i 1814.

Mette-Marit skiftet bunad

I anledning av grunnlovsjubileet, stilte de kongelige kvinnene i bunad. Det har de bare gjort noen få ganger tidligere på 17. mai, nemlig ved frigjøringsjubileet i 1995 og 100 årsjubileet for Norge som selvstendig nasjon i 2005.

Dronning Sonja hadde sin Øst-Telemarks-bunad, mens kronprinsesse Mette-Marit var iført sin flotte Hardangerbunad, som er den folk flest forbinder med Norges nasjonaldrakt.

Da kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum hadde prinsesse Mette-Marit på seg Asker-bunaden. Det hadde også Ingrid Alexandra.

Feiret på alle mulige vis

Kongen og kronprinsen var som vanlig iført sjakett med tilhørende flosshatt. Og som vanlig hilste de samtlige flaggborger, omtrent 120 i tallet, ved å ta av seg hatten. Det vil si, kronprinsen glemte seg et par ganger, men det ble nok fort tilgitt.

Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra

GODT HUMØR: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra lo og koste seg da de hilste barnetoget på trappa på Skaugum.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Geografi og værforskjeller i vårt langstrakte land førte som vanlig til at nasjonaldagen ble feiret på veldig mange forskjellige vis.Tradisjonen tro gikk de skirenn i bunad i Bykle i Setesdal, og på Bjørnøya droppet de finsko, men hadde med seg rifle.

Finnmarksskole ble historisk

Det var jubileumsskolen Linderud som ledet an i barnetoget etter 17. mai-komiteen og en gruppe skoleelever i drakter fra 1814.

Akkarfjord skole fra Finmark gikk som nummer tre i barnetoget og ble dermed historiske. De var spesielt invitert til Oslo i anledning av grunnlovsjubileet og er dermed den første skolen fra Finnmark som har gått i 17. mai-toget i hovedstaden.

Noen skoler stoppet opp foran Slottsbalkongen og sang den nye jubileumssangen for kongefamilien. Det ble etter hvert svært varmt på den nygrusede Slottsplassen.

Også Thorshovkorpset spilte jubileumssangen «Det går et festtog gjennom landet» til stor begeistring for de fremmøtte.

Folk svimte av i varmen

Røde Kors Hjelpekorps hadde nok å gjøre med å ta seg av folk som svimte av i varmen. For de fleste hjalp det å få i seg litt vann og ta en liten hvil før de var på beina igjen.

Men de kongelige holdt ut til siste slutt, som de alltid gjør når Norges nasjonaldag feires. Og om kvelden var det på 'an igjen, med stort
jubileumsarrangement ved Eidsvollsbygningen.