Hopp til innhold

Løp til jobb på knust glass etter at bomben gikk av

YOUNGSTORGET (NRK) En rolig julidag på kafeen på Youngstorget ble på sekunder forvandlet til en dramatisk dag på jobb 22. juli i fjor.

Maylen Nergård

Maylen Nergård ble bekymret for sine ansatte på kafeen da terrorbomben gikk av 22. juli i fjor.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tirsdag startet retten med avhørene av sakkyndige og vitner til angrepet på Regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

Svein Olav Christensen fra Forsvarsbygg beskrev hvordan bomben med et energiinnhold tilsvarende 400-700 kilo TNT sendte en trykkbølge fra Regjeringskvartalet og ut i sentrumsgatene.

Vinduer ble blåst ut og varer raste ut av hyllene en halv kilometer unna .

En rolig dag på jobb

Noen timer tidligere sto Maylen Nergård på jobb 130 meter unna.

Det var en veldig rolig julidag på kafeen Kjøkken og bar øverst på Youngstorget, og de fire ansatte som var på jobb forsøkte å finne noe å ta seg til.

Daglig leder Nergård kikket på været og vurderte om de skulle åpne uteserveringen.

Det var fredag ettermiddag og som vanlig før helgen gikk hun til bankfilialen i Grensen noen kvartaler bortenfor for å hente vekslepenger. Etter først å ha tatt med seg feil vekslingskort kom hun omsider inn i banken for å gjøre ærendet sitt.

– Gråsvart sot sved i øynene

– Midt i vekslingen smalt det, forteller Nergård.

– Min første reaksjon var at det var noen som forsøkte å komme seg inn i banken. Jeg kikket rundt meg og så knust glass ute på gata, men ingen av rutene i banken var knust, forteller hun.

Etter terrorangrepet

Nær annethvert vindu på Kjøkken og bar ble blåst ut av terrorbomben 22. juli. Her fotografert fra Møllergata.

Foto: Kleve-Ruud, Luca / NTB Scanpix

Ved siden av henne sto en eldre dame som sekunder før hadde forsøkt å ta ut penger av minibanken.

– Jeg samlet alle pengene i en pose, tok den eldre damen under armen og sa «Okei, vi må komme oss ut herfra»..

I gata utenfor banken så Nergård det hun beskriver som en slags tåke. En gråsvart sot som sved i øynene. I lufta flagret store mengder papirer som var slynget ut av eksplosjonen.

– Så registrerte jeg en flom av mennesker som gikk rundt i gatene. Alle stod og kikket opp på vinduene som var blåst ut.

Måtte tilbake på jobb

Nergård gikk nedover mot Møllergata ved Glassmagasinet for å komme seg tilbake til kafeen, men gata var dekket av knust glass og det var vanskelig å komme seg forbi. Også i parallellgata Torggata, lå det store mengder glasskår fra utblåste vinduer i gata.

– Da så jeg at røyken kom fra området hvor jeg jobbet. Så da trosset jeg det og gikk mot kafeen, forteller Nergård.

Maylen Nergård

Da Nergård kom inn døra på arbeidsplassen ble hun møtt av knust glass, støv og blodflekker.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Med posen med vekslepenger i hånden og knasende glass under skoene, gikk Nergård nedover Torggata mot Youngstorget og fikk se skadene det hun da trodde var en gasseksplosjon hadde ført til,

– Jeg er blitt fortalt i ettertid at jeg så ganske skremt og skjelven ut. Jeg var redd for at det hadde rammet arbeidsplassen min, forteller hun.

Tok til tårene

Omtrent annethvert vindu i Kjøkken og bar var blåst ut. Det første Nergård fikk øye på da hun kom inn døra er mengder av glass og støv, møblene var forskjøvet og det var blodflekker på gulvet.

– I det jeg kommet inn blir jeg møtt av en av de ansatte som tar til tårene med en gang hun ser meg.

Maylen Nergård

I denne sofaen satt kvinnen som ble hardest skadet av glasset fra vinduet som ble blåst inn av trykkbølgen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

På en sofa ved ett av vinduene som vender ut mot Youngstorget satt en dame som hadde fått flere store glassbiter inn i kroppen.

– Vi la henne på en sofa og dyttet den innerst i lokalet. Glassbitene i foten hennes var så store at vi ikke kunne trekke dem ut eller legge press på dem. Hun fikk raskt hjelp, og vi ble fortalt at hun kom til å klare seg helt fint, sier Nergård.

Montering av vinduer i Møllergata

Fortsatt foregår det opprydningsarbeid i området rund Youngstorget.

Foto: Helge Carlsen / NRK

En av de ansatte som var sykepleierstudent hjalp til med å lappe sammen de som var skadet.

– Alle handlet veldig rasjonelt, i den grad de kunne være det i den situasjonen.

Fortsatt opprydding

I området rundt Kjøkken og bar jobbes det fortsatt med å montere nye vinduer i bygningene som ble rammet av terrorbomben,

– Jeg har fortsatt den dagen i tankene, selv om det av og til føles som om det ikke er skjedd. Vi har vært veldig heldige i forhold til mange andre. Det kunne gått så mye verre, sier Nergård.

I retten i dag fortsetter gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra dem som ble drept av bomben i Regjeringskvartalet. Også flere av dem som ble skadd i Oslo sentrum denne dagen skal forklare seg.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.