Hopp til innhold

- Nei, jeg er ikke en barnemorder

SAL 250 (NRK.NO): Terrortiltalte Anders Behring Breivik sier han ville drepe alle på Utøya. Han nekter for å være en barnemorder.

Anders Behring Breivik

– Unge politiske aktivister er legitime mål, sier Anders Behring Breivik.

Foto: Junge, Heiko / Afp

På direkte spørsmål fra aktor Svein Holden om han er en barnemorder, svarer Breivik:

– Nei, jeg er ikke en barnemorder. Unge politiske aktivister er legitime mål.

Sterke reaksjoner på Breiviks forklaring

Breivik forteller at han opprinnelig vurderte en rekke andre mål for sin aksjon, men at fellesferien gjorde at valget falt på Utøya etter Regjeringskvartalet.

– Utøya var det mest attraktive politiske målet på den tiden jeg skulle slå til, sier Breivik.

Flere etterlatte gråt da Breivik fortalte om hvorfor han gikk til angrep på Utøya og AUFs årlige politiske sommerleir. 69 mennesker ble brutalt drept. Flere av dem var under 15 år.

Artikkelen fortsetter under videoen:

 Trond Henry Blattmann

Trond Blattmann om å høre Breiviks grusomme beskrivelser

– Eskil Pedersen var mål nummer to

Men Breivik selv viser ingen tegn til anger.

I tingretten forteller Breivik at han anså utenriksminister Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland som de mest attraktive målene på Utøya. Da det ble fredag 22. juli som ble dagen Breivik gjennomførte sine planer,var det Brundtland som var gjest på AUFs sommerleir.

– Planen var at hvis jeg overlevde Regjeringskvartalet, skulle jeg dra til Utøya, komme meg over og gå etter primærmålet. På den fredagen var det Gro Harlem Brundtland.

Han forteller at han ville ta med et kamera og en iPhone, slik at han kunne filme drapet på Brundtland og publisere videoen.

– Planen var å halshugge Gro Harlem Brundtland mens jeg leste opp en tekst. Det skulle filmes, forteller Breivik.

Han forklarer retten at han deretter planla å drepe AUF-leder Eskil Pedersen.

– Han var mål nummer to, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Gro blomster

Eskil Pedersen takker Gro Harlem Brundtland for talen, på formiddagen den 22. juli. Breivik ville drepe dem begge. Brundtland hadde forlatt øya før Breivik kom, mens Pedersen klarte å flykte fra øya.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Målet var å drepe alle

Breivik beskriver disse to som de mest attraktive målene på Utøya 22. juli, men planen mislyktes siden Brundtland hadde forlatt øya før Breivik kom.

Men den terrortiltalte understreker at den «totale målsettingen» var at ingen skulle komme levende fra øya.

– Målet var ikke å drepe 69 mennesker på Utøya, målet var å drepe alle, sier Breivik.

Han forteller at hans plan var å skremme leirdeltakerne til å springe ut i vannet.

– Målet var å bruke skytevåpen som en detonator, og vannet som et masseødeleggelsesvåpen. Jeg kalkulerte med at folk ville drukne, jeg anså det som lite sannsynlig at det ville være mulig å svømme over med dødsangsten, sier Breivik.

– Trodde ikke noen på Utøya var under 16 år

Den terrortiltalte 33-åringen sier til retten at han trodde at alle på Utøya var over 16 år, og at han ikke ønsket å drepe noen som var under 18 år.

Han begrunner anslaget sitt med at hans erfaring fra et politisk ungdomsparti, er at det er 16-års aldersgrense.

– Jeg trodde ikke noen på Utøya var under 16 år. Jeg kalkulerte også med at kun 25 prosent ville være under 18 år, og jeg regnet med at man visuelt sett kunne skille mellom dem, sier Breivik.

Han legger til at det imidlertid ble vanskelig å skille dem fra hverandre siden de snudde seg, og at det var årsaken til at han skjøt og drepte svært unge mennesker. Ikke før den 23. juli ble han klar over at flere av hans ofre var under 16 år.

Aktor Svein Holden vil vite hvordan Breivik ser på det i dag.

– Det er ikke ønskelig å ha mål som er under 18 år, det er derfor jeg var kritisk til å ha Utøya som mål. Ut i fra det som skjedde, ut fra de forutsetningene som gjaldt, så står jeg for det som skjedde, og jeg ville ha gjort det igjen, sier Breivik.

– Er du en barnemorder, spør Holden.

– Nei, jeg er ikke en barnemorder, sier Breivik.

Mener AUFerne var «legitime mål»

Han begrunner det med at mange av drapsofrene hadde lederroller i organisasjonen.

– Media har skrevet at det var uskyldige barn helt til jeg selv klarte å finne ut at 44 av dem hadde lederverv i partiet, sier han.

Tiltalte har en bastant tone når han understreker at det var ledere, og dermed kategori B-forrædere etter hans syn.

Breivik har i avhør karakterisert AUF-erne som såkalte kategori C-forrædere og sagt at han derfor egentlig ikke har mandat til å drepe dem.

Det var ingen anger å spore hos Anders Behring Breivik da han forsøkte å forklare hvorfor han mener at ungdommene på Utøya likevel var «legitime mål».

– Så langt det lar seg gjøre skal man unngå C-forrædere. Om ikke det er mulig, så skal man angripe de det er mulig å angripe. Selvfølgelig vil man angripe regjeringen direkte, statsministeren direkte, men de har væpnede vakter, slik at de blir umulig å angripe for en enmannscelle. Da må man angripe de som er under dem, forklarer han i dag.

Skylder på myndighetene og pressen

Breivik legger i tingretten torsdag vekt på å rasjonalisere valget sitt.

Han hevder det er myndighetenes feil at han «måtte skyte» ungdommene på Utøya. Breivik begrunner dette med at norske myndigheter og EU gjør det umulig å skaffe seg eksplosiver.

– Derfor blir militante aksjonister tvunget til å bruke skytevåpen. Jeg hadde foretrukket en bombe, ikke foretrukket en skyteepisode, for det er utrolig vanskelig å gjennomføre. Det er lett å trykke på en knapp og utløse en bombe, det er svært, svært vanskelig å utføre en skyteaksjon.

– Var du hindret fra å lage en bombe, spør Holden gjentatte ganger.

– Tydeligvis har det vist seg at det ikke var det, men jeg var usikker helt fram til den detonerte, svarer Breivik.

Han hevder også at det er norsk og europeisk presse som har fremprovosert angrepene ved å sensurere ham og hans meningsfeller.

– Jeg synes det er grusomt at man må gjøre slike handlinger for å få gjennom et budskap. Det er primært norsk og europeisk presse som nekter oss å ytre oss. Arbeiderpartiet har også bidratt, sier Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.