Hopp til innhold

Den første nødmeldingen: – Jeg ser skadde og døde mennesker

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no) Brannmester Bjørn Arnesen trengte ikke gå langt før omfanget av terrorbomben slo mot ham. Kort tid etter eksplosjonen meldte han over sambandet om store materielle og menneskelige skader.

Brannmester Bjørn Arnesen i Regjeringskvartalet (montasje)

TILBAKE: Brannmester Bjørn Arnesen forteller at det er spesielt å være tilbake der han stod like etter bombeeksplosjonen den 22. juli og meldte inn hvilke skader nødetatene måtte håndtere. Bildet til høyre er tatt 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK | Thomas Winje Øijord/NTB scanpix

Tirsdag skal flere vitner forklare seg om omfanget og skadene fra terrorangrepet i Regjeringskvartalet i Oslo tingrett.

NRK har fått tilgang til nødmeldingen Brannmester Bjørn Arnesen ringte inn til sin egen operasjonssentral 22. juli.

Hør hele nødmeldingen her

Arnesen skal ikke vitne, men var en av de første profesjonelle redningsmannskapene som kom til åstedet mellom Høyblokka og regjeringsbygget, R4.

Se direkte her: Rettssaken mot Anders Behring Breivik

Skjønte alvoret

NRK møter Arnesen i Regjeringskvartalet uka før rettssaken. Omgitt av de raserte bygningene forteller ham om de dramatiske minuttene like etter smellet.

Synet som møtte ham utenfor brannstasjonen fredag 22. juli i fjor var mange skadde personer. Noen av dem hylte av smerte.

– Med en gang jeg kommer ut ser jeg at det er omfattende skader nede på Einar Gerhardsens plass. Jeg ser tidlig at det er mange skadde mennesker, og jeg ser også noen drepte, sier Arnesen til NRK.no.

Flere bilder: Gjenopplev de kaotiske minuttene i lyd og bilder på NRKs kart

Raske vurderinger

Brannstasjonen, der Arnesen jobber, ligger like ved Regjeringskvartalet med fasade mot Grubbegata.Ødeleggelsene fra bomben gjorde at brannbilene ble innsperret på grunn av skader på bygningen.

Derfor måtte Arnesen ta seg fram til eksplosjonsstedet til fots. Like utenfor døra til brannstasjonen i Grubbegata ser han hvor omfattende skader bomben har forårsaket.

Alt er kaos, og han skjønner raskt at det er snakk om en eksplosjon.

– De som gir mest lyd fra seg er ikke de som er mest alvorlig skadd. Det er ekkelt når folk ligger og skriker, men jeg så at det satt folk rundt og tok vare på de skadde. Da jeg så at de som var skadd ble ivaretatt av forbipasserende prøvde jeg å danne meg et bilde av hva som hadde skjedd, forteller Arnesen.

Han understreker at det er en del av jobben å gjøre slike vurderinger.

Video Bannmenn på stedet - Regjeringskvartalet 22. juli (foto: Scanpix)

DEN FØRSTE MELDINGEN: Hør hele den første meldingen som brannmester Bjørn Arnesen meldt inn over sambandet (foto: Berit Roald/Scanpix | video: Oslo brann- og redningsetat/NRK)

«Jeg står i Grubbegata (..) Alle bygningene er mer eller mindre ødelagte»

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass i regjeringskvartalet etter bomben

MANGE SKADDE: Det var store både menneskelige og materielle skader i Regjeringskvartalet etter at den 960 kg tunge bomben hadde gått av.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Jeg står i Grubbegata. Det er.. det ser ut som det er et bygg tilstøtende Regjeringskvartalet, det der høybygget, som er eksplodert. Her ligger det flere skadde personer. Alle bygninger rundt her er mer eller mindre ødelagt. Vi prøver å få litt oversikt her og har noen folk fra politiet her, men vi vi trenger noen ambulanser og flere folk fra politiet opp i Grubbegata.

Bjørn Arnesen / Første melding til brannvesenets operasjonssentral fra Grubbegata
Brannmannskaper slukker brann i R4, 22. juli

MÅTTE SLUKKE: Brannmannskapene måtte slukke en brann som startet i R4.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

22. juli hadde Arnesen fokus på å melde inn til brannvesenets operasjonssentral hva som egentlig hadde skjedd i Regjeringskvartalet.

Kort tid etter eksplosjonen melder han derfor inn over radiosambandet hvilket inntrykk som møter ham i Grubbegata.

Hva møtte deg på Einar Gerhardsens plass?

– Det er ganske uvirkelig. Det er store materielle skader både på Høyblokka og bygningene rundt. I gata ligger det mye glass og bygningsdeler. Samtidig ser jeg mange skadde og noen døde, forteller Bjørn Arnesen.

NRK har fått ut opptaket av den første meldingen Arnesen ga til brannvesenets operasjonssentral. Du kan selv høre stemmen hans i videoen over.

– Det er veldig uvirkelig fordi det er noe man bare har sett på tv, for eksempel i bilder fra Midtøsten. Jeg prøvde likevel å fokusere på den jobben jeg skulle gjøre, sier Arnesen om det han opplevde i det han meldte inn til sentralen.

Brannmannen forteller at det som var viktigst for ham der og da var å vurdere hvilken innsats det var behov for. Dermed ble brannen som hadde startet i regjeringsbygget R4 en prioritert oppgave.

Fryktet Høyblokka kunne rase

Brannmester Bjørn Arnesen foran Høyblokka

KUNNE RASE: Bjørn Arnesen var bekymret for om Høyblokka kunne rase den 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Brannmester Arnesen forteller at han selv den 22. juli følte en viss usikkerhet om Høyblokka kunne rase sammen på grunn av skadene.

– For meg virket Høyblokka som veldig ustabil. Det var vanskelig å si om den kom til å rase, og det falt bygningsdeler og glass fra bygget, sier brannmannen som etter veldig kort tid var på plass like ved bombekrateret.

– Ble du redd?

– Jeg føler ikke at jeg var redd. Det gikk litt på autopilot når det stod på, svarer Arnesen.

Glemmer detaljer

Brannmesteren sier han i ettertid har oppdaget at han nok ble mer preget av bomben enn det han merket da det stod på. Blant annet er det ikke alt han husker når han tenker tilbake til 22. juli.

– Jeg følte selv at jeg var rolig og hadde kontroll, men samtidig er det en del ting jeg ikke husker. Jeg kan ikke huske om jeg gikk eller løp ned til eksplosjonsstedet. Det er også vanskelig å huske hvem jeg snakket med de første fem-seks minuttene, sier Arnesen.

Han husker at han snakket med flere personer inne på Einar Gerhardsens plass, blant annet vakter som jobbet i Regjeringskvartalet.

– Hvordan er det å være tilbake her?

– Det er litt spesielt fordi det er første gang jeg er her. Sist jeg var her var to dager etter eksplosjonen, og siden har jeg ikke vært inne på området. Likevel har vi brannstasjonen så nært at jeg kan se inn på området fra stasjonen hver gang jeg er på vakt, sier Arnesen.

Brannmester Bjørn Arnesen midt i Grubbegata som anleggsområde

VAR IKKE REDD: Selv om han var usikker på om Høyblokka kunne rase sier brannmannen at han ikke var redd mens det stod på.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.