Hopp til innhold

– Anders skilte seg ikke ut

RETTSSAL 250 (NRK.no): Barndomsvennen beskriver terrortiltalte Anders Behring Breivik som en sosial gutt som var godt likt i vennegjengen. Han ble etter hvert svært opptatt av utseendet, av å tjene penger, og isolerte seg mer og mer.

Anders Behring Breivik (12) på lagbilde (Frigg-cupen 1991)

BARNDOM: Terrortiltale Anders Behring Breivik som 12-åring på et lagbilde tatt under Frigg-cupen i 1991.

Foto: Bygdø Posten

– Jeg oppfattet ham som ganske oppegående og smart. Mot meg har han stort sett alltid vært snill, sa den 32 år gamle brannmannen da han vitnet i Oslo tinghus tirsdag morgen.

Vitnet og tiltalte var barndomsvenner som kjente hverandre siden vitnet flyttet til Oslo.

32-åringen møtte tiltalte rundt 1990, da han begynte på Smestad skole. De var begge elleve eller tolv år gamle. De ble kjent da de satt ved siden av hverandre i klasserommet, og bodde i nærheten av hverandre.

Bestekamerater

– Den kontakten vi hadde var vanlig barnekontakt. Vi lekte sammen, drev med TV-spill, spilte baskeball, syklet rundt omkring og var i Frognerbadet. Vi var mye sammen på barneskolen, forklarte vitnet.

– Vi var bestekamerater da jeg var liten.

Vitnet beskrev ham som verken spesielt innadvendt eller utadvendt.

– Han skilte seg ikke ut, i hvert fall, sa 32-åringen

«Kule folk»

Aktor Inga Bejer Engh leste opp noe vitnet har sagt i et avhør, da han ble spurt om hvordan tiltalte var da vitnet kom til Skøyen.

– «Siktede gikk alltid sammen «kule folk». Inntrykket var at siktede var kul, vitnet likte ham godt», leste Engh opp.

– «Han var en del av miljøet, og passet godt inn i det», fortsatte aktor.

Vitnet bekreftet inntrykket.

Så begynte begge på Ris ungdomsskole, men da ble kontakten mindre.

(Saken fortsetter under tegningen)

Rettstegning av sladdet vitne fra 29. mai 2012

32-åringen vitnet i Oslo tingrett mandag, og ba pressen om full anonymisering.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Opptatt av penger

På slutten av niende klasse fant de to tonen igjen, og ble enige om å begynne på Hartvig Nissen videregående skole sammen. Men tiltalte sluttet etter ett år.

– Han fant ut at han ville begynne på Oslo Handelsgym og sluttet på Hartvig Nissen etter første gym, fortalte vitnet.

32-åringen tror dette kan ha vært fordi tiltalte mente Handelsgym var en skole for å lære business, og

– Etter hvert ble han veldig opptatt av å tjene penger, fortalte han.

De fortsatte å være i samme vennegjeng, og dro blant annet på turer sammen. Vennegjengen ble opprettholdt også etter handelsgymnaset.

– Jeg flyttet inn i et bofellesskap sammen med en annen kamerat, mens resten av den nevnte gjengen, flyttet inn i et annet bofellesskap.

Tiltalte jobbet med telefonsalg, først som selger og etter hvert som teamleder. Vitnet flyttet etter hvert til Australia.

Sosial og tolerant

Aktor ville vite litt mer om hvordan vitnet oppfattet tiltalte.

– Hvis du klarer å tenke tilbake på ham, hvis noe hadde spurt deg: Hvem var Anders Behring Breivik, hva ville du ha sagt? spurte Engh.

– Han var sosial, så han bidro til vennskapet. Så ble han mer opptatt av å tjene penger og ble mer målrettet mot det. Bestemmer han seg for noe, er han veldig målrettet, sa vitnet.

Tiltalte likte å være ute blant folk og var sosial, men kom ikke i klammeri med folk og var ikke voldelig.

– Han yppet aldri til bråk. Jeg følte egentlig at han var veldig tolerant.

Opptatt av utseendet

32-åringen beskrev enkelte særtrekk, som at tiltalte kunne gå med pudder eller ha på seg solbriller på kvelden, og synes det var kult. I tillegg husker han enkelte særheter med motorikken, for eksempel med hvordan han holdt biljardkøen.

Tiltalte var svært opptatt av utseendet, husker han.

– Han var opptatt av klær, og som kjent opererte han nesen. Jeg vet ikke helt grunnen, men jeg mener å huske at han ville ha en mer arisk nese.

Kameratene lot ham få høre dette, men dette tålte tiltalte.

(Saken fortsetter under bildet)

Forsvarer Geir Lippestad i samtale med statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh 29.05.2012

Forsvarer Geir Lippestad i samtale med statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh tirsdag. Tiltalte måtte forlate salen under barndomsvennenes forklaring.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Husker ikke voldsepisoder

Breivik har i manifestet skrevet at han ble angrepet av pakistanere på en klubb, som førte til at han brakk nesa, og at det var derfor han måtte operere nesen.

32-åringen kunne verken huske episoden, eller at det var snakk om dette.

Tiltalte har også fortalt om at et par pakistanere skal ha forsøke å rane ham på utestedet Bohemen, og at noen albanere skal ha prøvd å rane ham. Vitnet kunne ikke huske disse episodene, eller rasistiske ytringer fra Breivik.

Vitnet flyttet hjem til Norge for en kort periode i 2005. Da var tiltalte i gang med forretningsprosjektet «Diploma Services».

Breivik lagde falske vitnemål som han solgte over internett. Dette skal han ha tjent godt med penger på, viser politiets etterforskning.

Isolerte seg

Vitnet har i avhør sagt at han er sikker på at Breiviks periode med isolasjon begynte før han flyttet hjem til moren igjen, fordi det var vanskelig å få tak i tiltalte.

Selv var han i Norge bare noen gå ganger i året på denne tiden.

– Jeg husker at jeg kom hjem og møtte de resterende i gjengen, og jeg lurte på hvor det ble av Anders. Da fikk jeg klar beskjed om at de hadde prøvd å få kontakt med ham ett år, men det var ingen som kom gjennom til ham.

Han ble fortalt at tiltalte satt og spilte dataspillet «World of Warcraft», og at han ikke kom ut av gutterommet.

– Ingen hadde verken sett eller hørt fra ham. De hadde også vært på døra hos moren hans, men det var ingen som fikk kontakt, fortalte 32-åringen.

Venner reagerte

I 2008 flyttet vitnet hjem, og hadde sporadisk kontakt med tiltalte. Han fikk etter hvert vite at han hadde holdt på å skrive en bok, en samling verker med anti-islamsk innhold.

– Vi stilte spørsmål til hva han drev med, at han hadde flyttet hjem igjen. Vi var kritiske til ham, sånn går det ikke an å holde på. Så han likte vel ikke å svare på det, fortalte 32-åringen.

Tiltalte ble mer stille og blek, hadde skinnet seg og kroppsfiguren hadde endret seg. Vennegjengen reagerte veldig på isolasjonen.

– Vi reagerte veldig på det, vi følte at det ikke var normalt. Vi skjønte ikke hvor det kom fra, sa han.

Tiltalte mente at han hadde gjort seg fortjent til et friår, ifølge vitnet. Han reagerte sterkt på at Breivik hadde flyttet hjem igjen.

– Måtte se sola

32-åringen møtte Breivik mellom ti og tolv ganger fra 2008 og frem til i fjor sommer. På ett av møtene, en grillfest, fikk han vite at Breivik skulle flytte til Rena.

– Jeg tenkte det var spesielt, men jeg tenkte jo at det var bra. De gangene vi hadde møtt ham, hadde vi prøvd å få ham ut av hjemmet og ikke sitte der og råtne. Han måtte komme seg ut og se sola, sa 32-åringen.

Han opplevde aldri tiltalte som ekstem politisk tidligere, selv om han svært sjelden diskuterte politikk med ham.

– De høyreekstreme tankene var etter at boka ble kjent, altså etter 2008.

Godt forhold til mor

Han har aldri registrert psykiske helseplager hos Breivik.

Av kjærester husker han en fra videregående skole, og at det ble snakket om en hviterussisk kvinne Breivik hadde møtte via en nettdating-tjeneste.

Breivik har ikke hatt noen mangler hjemme, tror 32-åringen, som var mye hos familien over flere år.

– Han har vært glad i henne, men jeg fikk inntrykk av at han nesten bare holdt seg på gutterommet etter at han flyttet hjem igjen, sa han.

Senere husker han at Breivik hadde mange Facebook-venner. Det var noe diskusjon om politikk.

– Jeg reagerte på at det var en dame som skrev at han var et godt bidrag til den ariske rase. Jeg sa at jeg reagerte på det, men han sa han hadde fjernet det, at det var litt flaut.

BIstandsadvokat Mette Yvonne Larsen ville vite om tiltalte viste smil og latter, eksempelvis på steder hvor det ikke passet.

– Jeg kan kjenne igjen et nervøst smil. Jeg kan ikke datere det, men før han har vært i rettssaken her, sa 32-åringen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.