Hopp til innhold

Andre uke av rettsaken begynner mandag: – Blir mye tøffere

Mandag avsluttes Anders Behring Breiviks forklaringer om Utøya og tiden etter 22. juli. Bistandsadvokater advarer mot flere tunge dager når vitner skal forklare seg.

Mette Yvonne Larsen i retten 16. april 2012

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tror uke to av rettssaken kan bli enda tøffere for pårørende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

De andre aktørene i retten skal stille massedrapsmannen spørsmål om Utøya mandag morgen. Deretter blar aktoratet om til tiden etter 22. juli.

Bistandsadvokater sier at selv om Breivik blir ferdig med sin forklaring, så venter flere tunge dager etter det. Mette Yvonne Larsen frykter at det kan gå fra vondt til verre for pårørende.

– Kommer nærmere alle

– Jeg kjenner til innholdet i de fleste forklaringer og tenker at når en ungdom eller en hardt skadet fra regjeringskvartalet skal fortelle om sin egenopplevde lidelse og dødsangst, så blir det mye tøffere og kommer nærmere alle, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

Hun sier at Breiviks forklaringer har vært veldig tøffe å høre på, men at man likevel har en avstand til det.

– Ingen kan sette seg inn i hans tenkemåte, og det blir en emosjonell distanse som kanskje beskytter oss litt, sier hun.

Åsted Oslo

På mandag vil Breivik også få direkte spørsmål om sin egen tilregnelighet, et tema han har sporet inn på flere ganger under den første uka.

– Men han skal ikke forklare seg mye om dette nå. Vi kommer nærmere tilbake til det ved framlegging av de psykiatriske rapportene, sier aktor Svein Holden til NTB.
Han sa fredag at rettssaken foreløpig ligger godt an etter tidsplanen.

Tirsdag skal først en ansatt fra Departementenes servicesenter (DSS) uttale seg om observasjoner av bombebilen før den detonerte, før Forsvarsbygg og politiet skal snakke om henholdsvis bomben og skadene og kaoset den forårsaket.

Politivitnene er overbetjentene Eva Birkefeldt Ragde og Thor Langli, sistnevnte innsatsleder i Oslo politidistrikt 22. juli.

Deretter skal obdusent Arne Stray Pedersen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt legge fram rapportene for de åtte personene som ble drept av gjødselbomben: Jon Vegard Lervåg, Ida Marie Hill, Hanne Ekroll Løvlie, Anne Lise Holter, Hanne Marie Orvik Endresen, Kjersti Berg Sand, Kai Hauge og Tove Åshill Knutsen.

15 bombeofre vitner

Obduksjonsrapportene opptar også onsdag morgen, før de første fornærmede i saken skal vitne. Påtalemyndigheten har innkalt 15 av dem som overlevde eksplosjonen.

På vitnelisten står ansatte i høyblokken og i de andre regjeringsbyggene, samt personer som bare tilfeldigvis passerte området, og ble rammet av den kraftige eksplosjonen. Disse vitneforklaringene vil gå over resten av uka, samt første del av mandag 30. april.

Mandag skal aktoratet også legge fram en ny bevisoppgave, fordi flere av deres vitner har gyldig grunn til å ikke møte i retten. Dette inkluderer Anders Behring Breiviks mor og to av hans venner. Dette vil også rokere noe på den videre planen for rettssaken. Rettens administrator, Wenche Arntzen, har anmodet aktoratet om å utnytte den frigjorte tiden fra disse vitnene best mulig.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.