Hopp til innhold

– Hilsenen er en del av hans egne, konstruerte univers

Daniel Poohl, ekspert på høyreekstreme miljøer, sier han ikke har sett noe som ligner Breiviks hilsen tidligere.

Anders Behring Breivik hilsen

Tiltalte Anders Behring Breivik viser sin egenkomponerte, høyreekstreme hilsen når han ankommer sal 250 under første dag av rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Breivik var iført håndjern da han ankom sal 250 i Oslo tinghus mandag morgen. Etter å ha blitt friggjort fra disse, slo Breivik seg på venstre side av brystkassen med høyre hånd, før han løftet armen med knyttet neve.

Breivik har tidligere utført en lignende hilsen, under fengslingsmøtet i 6. februar. Lippestad har beskrevet gesten som en høyreekstrem hilsen, mens Breivik selv innrømmer at håndbevegelsen er noe han har funnet på selv, ifølge Dagbladet.

Redaktør for det antirasistiske tidsskriftet Expo i Sverige, Daniel Poohl, er kjent for å ha infiltrert det høyreekstreme miljøet i Sverige, noe han også har laget dokumentar om.

Han sier han ikke vet om noen andre høyreekstreme organisasjoner som operer med en lignende hilsen.

– Det er bare ham som vet hva dette betyr, dette er ikke en kjent hilsen. Breivik fungerer litt slik at han har tatt en idé som finnes på nettet, og så har en som en liten gutt bygget seg en egen, liten verden rundt dette, sier Poohl.

Daniel Poohl

Redaktør i det antirasistiske tidsskriftet Expo, Daniel Poohl, mener Breivik tenker på seg selv som en soldat i krig.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Har laget sitt eget univers

Poohl sier at Breivik har laget seg en organisasjon som ikke finnes, og mener hilsenen må sees i denne sammenhengen.

– Det er i dette universet denne hilsenen blir gjort. Jeg har ikke sett den tidligere, og kan ikke spore den til noe sted, utenom til han, sier Poohl.

For Poohl virker det som Breivik har konstruert organisasjonen« Knights Templar» som en unnskyldning for å begå terror.

– Han har kunnet motivere dette ved å si at han har en organisasjon i ryggen, og at han er en uniform med et emblem på armen, men dette er jo bare noe han har gitt seg selv, sier Poohl.

– Ideologi som flere støtter

Han understreker likevel at Breiviks «univers» tar utgangspunkt i en ideologisk idé som har oppslutning blant flere i ekstreme miljøer.

Dagens rettssak begynte med at Breivik fortalte at han ikke anerkjenner den norske rett, fordi som han sa til dommeren, «dere har fått mandatet deres fra politiske partier som støtter multikulturalisme».

– Det er ingen som gjøre samme hilsen, men det er flere som deler den grunnleggende ideen om at Vesten er i krig med et enhetlig islam, som har som mål å opprette et slags verdens-kalifat. Dette er en idé som finnes blant flere i Europa, sier Poohl.

– En soldat i krig

Under dagens rettsforhandling forklarte Breivik også at han påberopte seg nødrett, og derfor ikke erkjente straffskyld. Poohl forklarer at også dette må sees i sammenheng med Breiviks egenkonstruerte univers.

– Han er en soldat, og han er i krig. Det er ganske mange i dette miljøet, «counterjihad-miljøet», som snakker om krig, men forskjellen på Breivik og de fleste av disse er at han går ut i denne krigen, og faktisk kriger, sier Poohl.

«Counterjihad» er en betegnelse på en anti-islamsk, høyreekstrem bevegelse. Bevegelsen har røtter tilbake til 80-tallet, men omfanget økte betydelig etter angrepet på tvillingtårnene i New York 11. september 2001.

– For de fleste i dette miljøet er krigspraten bare en type retorikk, men slik er det ikke for Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.