Hopp til innhold

– Breiviks unnskyldning var patetisk

OSLO TINGHUS (NRK) Pårørende etter terrorbomben i Regjeringskvartalet har liten tro på at Breivik mente alvor med beklagelsen han kom med i dag.

Jon Hestnes

Jon Hestnes synes Breiviks beklagelse er patetisk og tviler på at han mente det han sa.

Foto: NRK

Breivik i retten dag 6

Anders Behring Breivik overrasket mange da han i dag kom med en beklagelse til to av ofrene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det kom overraskende på mange da Anders Behring Breivik en time ute i sjette rettsdag kom med en beklagelse overfor to av ofrene etter bomben i Regjeringskvartalet.

– Det var noen som ble skadet, og en person som omkom som ikke hadde tilknytning til noen av departementene eller politiske partier, men som var tilfeldig forbipasserende. Til alle disse, og spesielt til Kai Hauge, ønsker jeg å rette en stor unnskyldning og beklagelse. Målet er ikke å ramme uskyldige sivile som disse var. Derfor ønsker jeg på det dypeste å rette en stor beklagelse til de pårørende, sa Breivik.

– Har du en tilsvarende unnskyldning til de øvrige pårørende, spør aktor Svein Holden.

– Nei, det har jeg ikke, svarer Breivik.

– Forsøker å få medfølelse

Jon Hestnes er representant for ofre og pårørende fra Regjeringskvartalet.

Han sier beklagelsen var veldig overraskende, men at han har liten tiltro til at Breivik mente det han sa.

– Jeg synes det var patetisk. Det hjelper ingen det han sa der. Det var jo ingen uttrykk i kroppsspråket hans som viste at han mente det han sa.

Hestnes sier han tror Breivik har planlagt å si dette, enten fordi han er instruert eller fordi han forsøker å få medfølelse.

Legitimt mål

Breivik ville ikke komme med en unnskyldning til de andre som omkom eller ble skadet i og rundt Høyblokka, fordi han anså disse som legitime mål.

– Da har jo jeg vært et legitimt mål. Han har jo planlagt siden 2006 å drepe meg. Så den unnskyldningen som kom i dag betyr ingenting, det hjelper ikke de etterlatte i det hele tatt, sier Hestnes.

I likhet med mange andre ofre og pårørende som sitter i salen, klarer Hestnes å forholde seg rolig og fattet når Breivik legger ut om drapene 22. juli.

– Men folk sliter inni seg, og vil ikke vise overfor ham hvordan man har det, sier Hestnes til NRK.

– Vil vite mest mulig

Bjørn Ihler er en av de som kom fra Utøya med livet i behold. Han var på teltplassen da skytingen begynte.

– Det var jo en ekstrem sistuasjon. Det er ikke mulig å beskrive den situasjonen, forteller Ihler til NRK.

Bjørn Ihler

Bjørn Ihler sier Breivik er en dårlig taler.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han har fulgt straffesaken fra tinghuset i Oslo.

– Jeg ønsker å få svar på hvorfor dette skjedde med oss. Hvilken ideologi som ligger bak, og hvordan vi kan forhindre at liknende skjer igjen, forklarer han.

– Det er viktig for meg å gripe denne sjansen til å vite hva som skjedde, utdyper han.

– Ingen god taler

Så langt har han ikke fått alle svarene han ønsker seg, men én ting kan være en fattig trøst:

–.Breivik er i alle fall ingen god taler. Han klarer ikke å fremstille sine argumenter på en god måte, sier ihler.

Han er blant dem som skulle ønske at alle kunne få høre Breiviks forklaring:

– Jeg mener at forklaringen hans burde ha blitt sendt. Vi har blitt påført et nasjonalt traume, og da ville alle ha fått sett hvordan han snakker. Jeg tror det skrevne ord har en større makt enn hvis man hadde hørt og sett ham, forklarer Ihler.

Han sier de skrevne rettsreferatene som mediene bringer ut til omverdenen i større grad får budskapet hans til å fremstå som en helhet enn det det gjør i retten.

– Han har definitivt ikke fått en talerstol. Først og fremst fordi han ikke er i stand til å bruke den. Han klarer ikke å nå fram med sitt budskap, sier Ihler.

Han forteller også at rammene for rettssaken også begrenser mulighetene.

Ihler er likevel opptatt av at samfunnet må være på vakt mot all frykten og hatet som finnes mot islam, og bekjempe den gruppen mennesker som kan ty til liknende midler som Breivik.




Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.