Hopp til innhold

– Erstatningsbeløpene er for lave

Terrorofrene etter 22. juli er tilkjent mye lavere erstatning enn hva bistandsadvokatene krevde.

Bistandsadvokat Christian Lundin

Bistandsadvokat Christian Lundin mener erstatningsbeløpene er for lave for alle kategorier.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kontoret for voldsoffererstatning har truffet vedtak i noen få utvalgte pilotsaker, som skal sette standarden for alle de andre sakene fra ofrene etter 22. juli.

Bistandsadvokat Christian Lundin i pilotsaksgruppen mener erstatningsbeløpene er for lave for alle kategorier.

Etterlatte foreldre etter drepte Utøya-ungdommer krevde 500.000 kroner i oppreisning for belastningen de er påført. Kontoret for Voldsoffererstatning vil gi dem 200.000 kroner.

De hardest fysisk skadde er tilkjent maksimalt 350.000 kroner, mens bistandsadvokatene ba om mellom 500.000 og 700.000 kroner.

Dette får de etterlatte i erstatning:

  • Etterlatte foreldre Utøya kr 200.000
  • Etterlatt søster og bror (Utøya): kr 200.000
  • Livstruende skader (Utøya) kr 350.000
  • Betydelige skader (Utøya) kr 250.000
  • Fysisk uskadet (Utøya) kr 150-200.000
  • « Båthjelper « kr 75.000
  • Person på fastlandet (Utøya) Ingen oppreisning
  • Fysiske små skader og i H-blokka (Regjeringskvartalet): kr 75-100.000
  • Betydelige skader (Regjeringskvartalet) kr 100.000
  • Etterlatt ektefelle (Regjeringskvartalet): kr 200.000
  • Etterlatt voksen søster og bror (Regjeringskvartalet): Ingen oppreisning
  • Livstruende skadet (Regjeringskvartalet): kr 300.000

Lundin sier til NRK at han er overrasket over at Kontoret for voldsoffererstatning sammenligner 22. juli-sakene med normen for forsettlig drap.

– Her står vi overfor nøye planlagte drap. Da har Høyesterett sagt at oppreisning skal settes høyere enn ved forsettlig drap, sier Lundin.

– Det er også overraskende at de som ble hardt skadet, fikk såpass lavt oppreisningsbeløp i denne saken, sier han.

Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer mange av de frivillige hjelperne på fastlandet ved Utøya, reagerer sterkt på vedtaket.

– Budskapet fra staten er enkelt og greit: Ser du mennesker i nød, så gå forbi og ring til nødnummeret. Vedtaket begraver enhver oppfordring til å være en barmhjertig samaritan overfor mennesker i nød. Det er et prinsipielt problem ved vedtaket, sier Haaheim til VG.

– Mange av dem som berget ungdommer i land på Utvika brygge har slitt tungt og fått behandling for senvirkninger i ettertid, sier Haaheim.

6.000 krav

Sakene går nå videre til behandling i Erstatningsnemnden, der det er satt av to uker i midten av oktober til behandlingen.

Informasjonsansvarlig Ivar Andre Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning ønsker ikke å kommentere saken da den er pågående og vil kunne klages inn.

– Det har vært lagt opp til at sakene skulle opp til muntlige forhandlinger i nemnda, og det har nok kanskje ligget i kortene at beløpene ville bli klagd inn, sier Holm.

Totalt er det ventet opp mot 6.000 krav fra mellom 2.000 til 4.000 personer. Erstatningsnivået for pilotsakene vil derfor få stor betydning for den samlede utbetalingen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.