Hopp til innhold

– Burde fått se Breiviks propagandavideo

Journalistikkekspert reagerer på at mediene valgte å ikke vise hele Breiviks propagandavideo. – Publikum mister et viktig premiss for å vurdere hvorfor Breivik gråt, sier Terje Angelshaug.

2083 Breivik

Stillbilde fra Breiviks propagandavideo, «Knights Templar 2083 – movie trailer», som er en kortversjon av dokumentet «2083 – A European Declaration of Independence».

Foto: NRK

Terje angelshaug

Terje Angelshaug mener mediene ved å ikke vise Breiviks film tok et viktig premiss for å forstå Breivik vekk fra det norske folk.

Foto: UIB

Den første dagen av rettssaken mot Anders Behring Breivik er unnagjort, og dagens største overraskelse kom da aktor Svein Holden spilte av Breiviks film «Knights Templar 2083 – movie trailer», et sammendrag det omfattende kompendiet Breivik sendte ut 22. juli.

Videoen ble lagt ut på blant annet YouTube og Vimeo 22. juli, og er fortsatt tilgjengelig på flere nettsteder.

Breivik, som var helt uberørt da Holden leste opp navnene på dem som døde 22. juli, begynte å gråte da filmen ble visst i Oslo tingrett. Norske medier valgte imidlertid å ikke vise Breiviks film sin helhet, og begrunner dette med man ikke vil være med på å spre Breiviks propaganda.

Dette reagerer Terje Angelshaug, tidligere nyhetsredaktør i Bergens Tidende, kraftig på. Han underviser for tiden i journalistikk, blant annet ved Universitetet i Bergen, og mener det norske folk gikk glipp av noe som er viktig for å forstå massedrapsmannens reaksjon.

– Aktor velger å vise denne filmen fordi man mener den er viktig for å forstå gjerningsmannens ståsted. Hans utbrudd, den følelsesmessige reaksjonen, blir det gjort et stort poeng av, men de som følger rettssaken gjennom mediene får ikke selv se filmen, og har dermed ikke mulighet til å vurdere hvorfor han gråt, sier Angelshaug til NRK.no.

Aktoratet har på sin side innrømmet at de lenge var usikre på om de skulle vise Breiviks propagandafilm og de andre sterke opptakene i retten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Breivik gråter under visning av sin egen propagandafilm

Breivik gråter mens hans egen film blir vist i Oslo tingrett.

Foto: Nyhetsspiller

– Umyndiggjort

I et blogginnlegg på Journalistens hjemmesider skriver Angelshaug at mediene legger for liten vekt på å referere det som faktisk skjer, i det han overfor NRK.no omtaler som «den viktigste rettssaken i Norge etter 1945».

– Reaksjonen hans blir grundig kommentert, men jeg har mer sans for å vise hva som faktisk skjer. Alle prøver å forstå Breiviks ståsted, og i denne sammenheng blir filmen viktig, sier Angelshaug, som forstår propagandaargumentet, men mener at dette ikke bør være avgjørende.

– Jeg føler meg umyndiggjort når mediene redigerer bort dette, sier Angelshaug, og legger til at de pårørende som ikke ønsker å se filmen, har mulighet til å slå av TV-en.

Rune Ottosen

Professorer i journalistikk, støtter medienes vurdering.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Ikke et enkelt spørsmål

Rune Ottosen er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo. Han sier han har sans for måten norske medier løste problemstillingen med propagandavideoen på.

– Men dette er ikke et enkelt spørsmål, og jeg skjønner innvendingen. Det som er viktig er at dette handlet om selvpromotering, og det at bilder appellerer så sterkt til følelsene, sier Ottosen, som mener det er viktig at videoen er ment som et rekrutteringsverktøy.

– Det ville vært svært betenkelig å ikke kunne vise den uten kommentarer underveis, sier Ottosen.

Han tror det å ikke vise videoen var en viktig markering fra medienes side.

– Dermed gjengir man ikke dette like mye på hans premisser. Dette tror jeg er en dreining som har kommet etter at publikum har reagert på de mange forsidene blant andre Dagbladet har hatt med Breivik på forsiden, sier Ottosen, og utdyper:

– Det norske samfunnet reagerer på den delen som går på selvpromotering fra Breiviks side, sier Ottosen.

– Viste nok

NRKs programdirektør, Per Arne Kalbakk, sier at vurderingen om å ikke vise Breiviks film i sin helhet blant annet skyldes det sterke propagandabudskapet.

– Dette er noe Breivik selv har hatt et sterkt ønske om å få frem, og det er særlig en del som inneholder sterk muslimsk hets som ble avgjørende, sier Kalbakk.

Han mener i tillegg at både innholdet og budskapet i filmen relativt godt kjent fra tidligere, og sier NRK viste nok av filmen til at publikum kunne danne seg en oppfatning.

– Reaksjonene fra tiltalte kom overraskende på oss også, og vi satt raskt over til rettssalen. Jeg mener det vi visste var riktig, og at det viktigste her var hans reaksjon, ikke filmen sekund for sekund, mener Kalbakk.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.