Hopp til innhold

Ferdig med tilleggserklæring om Breivik

Terje Tørrisen og Agnar Aspaas er ferdige med tilleggserklæringen til sin rapport om Breiviks tilregnelighet. Aspaas sier det er forståelig at Den rettsmedisinske kommisjon hadde spørsmål angående den første rapporten.

Engh Aspaas og Tørrissen

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (t.v.) og Agnar Aspaas, her avbildet under rettssaken, er ferdige med tilleggserklæringen om Anders Behring Breiviks mentale helse. Til høyre statsadvokat Inga Bejer Engh.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Forrige uke ble det klart at kommisjonen ikke godkjente den andre rapporten om Anders Behring Breiviks tilregnelighet, ført i pennen av psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, og at det derfor ble nødvendig med en tilleggserklæring.

Aspaas bekrefter overfor NRK at tilleggserklæringen er ferdig, og oversendt Oslo tingrett.

– Det stemmer. Vi har forsøkt så godt vi kunne å svare på det vi ble bedt om, så får vi se hva kommisjonen og tingretten sier om det, sier Aspaas til NRK.no.

– Vanskelig sak

I sin begrunnelse kom det frem at Den rettsmedisinske kommisjon mente det var uheldig Aspaas og Tørrissen ikke hadde hentet inn informasjon om den tiltaltes barndom, ungdomstid og fra tiden han bodde hos sin mor.

Den mente også at det ikke var lagt tilstrekkelig vekt på at den tiltalte kunne ha tilpasset sin forklaring oppførsel. Den terrortiltalte har gitt klart uttrykk for at han ønsker å dømmes som tilregnelig.

Aspaas ønsker ikke å gå inn på detaljer angående hva man har skrevet i tilleggserklæringen, men legger til at han har forståelse for at Den rettsmedisinske kommisjon ønsket mer dokumentasjon.

– Det er forståelig at de hadde tilleggsspørsmål, fordi det er en vanskelig sak, sier Aspaas.

Tarjei Rygnestad

Leder for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Behandles i ekspressfart

Sammen med Terje Tørrissen skrev han i deres sakkyndigrapport at terrortiltalte Anders Behring Breivik ikke var psykotisk da han drepte 77 mennesker 22. juli, helt motsatt av det psykiaterparet Torgeir Husby og Synne Sørheim tidligere har kommet frem til.

Leder for Den rettsmedisinske kommisjonen, Tarjei Rygnestad, sier til NRK at man kommer til å behandle tilleggserklæringen «i ekspressfart, slik det er vanlig under pågående rettssaker».

Rygnestad ønsker ikke imidlertid ikke å utdype hvor mange dager kommisjonen vil bruke på behandlingen, og viser til begrunnelsen som ble lest opp i Oslo tingrett i forrige uke på spørsmål om hva det er viktigst å få svar på.

Den rettsmedisinske kommisjon skal ikke godkjenne tilleggserklæringen isolert sett, den skal kun komme med en uttalelse. Kommisjonen kan også spørre om enda en tilleggserklæring, dersom den mener det behov for det.

Tillegg i åtte av 330 rapporter

Aspaasen og Tørrisen har altså sendt sin erklæring til Oslo tingrett, som samtidig sendes Den rettsmedisinske kommisjon og de andre partene i rettssaken.

Informasjonssjef for Oslo tinghus, Irene Ramm, sier at erklæringen ikke er offentlig, og at det er uvisst om rapporten blir registrert ved tinghuset før onsdag, grunnet helligdag.

Det hører til sjeldenhetene at kommisjonen underkjenner fullstendig en anbefaling fra de oppnevnte ekspertene, ifølge NTB. Aktoratet har like fullt beskrevet kravet om en tilleggserklæring som «udramatisk».

De kan imidlertid i enkelte tilfeller avgi en tilleggserklæring, noe som bare skjedde i åtte av de totalt 330 sakkyndige rapportene som ble utarbeidet i 2010.

Spørsmålet om Anders Behring Breivik er tilregnelig, og dermed kan idømmes fengselsstraff, er et av de mest sentrale i den pågående rettssaken mot den terrortiltalte 33-åringen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.