Hopp til innhold

– Høyreekstreme følger forkaringen tett

Høyreekstreme miljøer på nett vil følge med når terrortiltalte Anders Behring Breivik forklarer seg de neste dagene, sier eksperter.

Breivik i retten

Anders Berhring Breivik holdt en lengre tale om sin ideologi i retten tirsdag. Høyreekstreme miljøer fulgte nøye med på Breiviks forklaring, mener eksperter.

Foto: POOL / Reuters

I dag og resten av uka skal Anders Behring Breivik forklare seg i Oslo tingrett, om sine motiver for terrorhandlingene 22. juli.

Tirsdag varte Breiviks forklaring i over én time, et sentralt punkt i opplesningen var blant annet at det han kaller kulturmarxister «ødelegger Norge ved å tillate innvandring».

Også høyreekstreme bloggere og nettsteder vil følge med når Breivik forklarer seg om sin islamfiendtlige ideologi, sier eksperter NRK har snakket med.

Den danske bloggeren Margrethe Monika Hansen har fulgt Breivik i to år på nett, og kjenner godt til de høyreekstreme miljøene Breivik hevder å ha tilknytning til.

Hun tror de ekstreme miljøene vil intensivere debatten når Breivik begynner å forklare seg, og frykter at fokuset i retten vil dreie seg fra terrorhandlinger til ideologi.

– Når en blogger som Fjordman skal stå i retten og uttale seg om idelologi, vil mange se det som en mulighet til å starte en holdningsdebatt, sier Hansen.

Les flere utdrag fra Breiviks forklaring her.

Daniel Poohl

Daniel Poohl er redaktør i det antirasistiske tidsskriftet Expo.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Mareritt

Redaktør for det antirasistiske tidsskriftet Expo i Sverige, Daniel Poohl, er kjent for å ha infiltrert det høyreekstreme miljøet i Sverige, noe han også har laget dokumentar om.

Han sier at høyreekstreme vil følge med på Breiviks forklaring, men at miljøene i liten grad omtaler rettssaken mot Anders Behring Breivik, og 22. juli - til nå.

– Dersom man gjør det sier man at han ikke tilhører det antimuslimske miljøet, eller at han har misforstått alt, eller at han er en galning. Man vil i hovedsak ikke assosieres med ham, med unntak av noen anonyme kommentatorer, som hyller ham, sier Poohl.

Han tror likevel de høyreekstreme miljøene vil følge tett med når Breivik forklarer seg i retten.

– Men på en måte er Breivik et mareritt for dem, fordi da kobles deres ideer til noe veldig voldsomt, sier Poohl.

Statsviter Anders Jupskås mener Breiviks retorikk er «klassisk» i de høyreekstreme miljøene.

– Det Breivik sier har er ganske klassisk retorikk: Man sier at "så lenge myndighetene ikke endrer politikken sin, gir det oss rett til å gå til voldsomme og brutale handlinger", sier Jupskås.

– Distanserer seg

Forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo har vært inne på nettstedet «Gates of Vienna», et av nettstedene med islamfiendtlig innhold. Her blir Breivik blant annet framstilt med klovnese.

– De forsøker å distansere seg, på tross av at Behring Breivik har gjort et nummer av det han kaller «The Vienna School», med nettopp utganspunkt i denne bloggen, sier Gule.

Breivik har ved flere anledninger skrevet på nettstedet, der også «Fjordman» har vært aktiv.

Forsker Lars Gule

Forsker Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Ironisk

Poohl sier at at høyreekstreme grupper i liten grad ser på Breiviks handlinger i et politisk perspektiv.

– Noe som er ganske ironisk, i og med at man gjør politikk av terror hele tiden. De («counter-jihadistene», journ. anm.) anser seg jo for å være med en bevegelse mot terrorisme som skjer på grunn av en ideologi man er motstander av.

«Counterjihad» er en betegnelse på en anti-islamsk, høyreekstrem bevegelse. Bevegelsen har røtter tilbake til 80-tallet, men omfanget økte betydelig etter angrepet på tvillingtårnene i New York 11. september 2001.

– Vanligvis er de besatt av å politisere alt muslimer gjør, noe som egentlig illustrerer at de mener Breivik er på deres side, fordi de bryter sine egne definisjonsregler, mener Poohl.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.