Hopp til innhold

– Ikke forvent vanlige reaksjoner

– Vi må ikke forvente reaksjoner som er vanlige eller som vi ønsker oss - som anger, gråt og følelser rundt det tapte, sier en åpenhjertig Anders Behring Breivik-forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Anders Behring Breivik

Vibeke Hein Bæra fra Skien er forsvarer for den terrortiltalte Anders Behring Breivik. Hun tror ikke Breivik vil vise mer følelser i løpet av resten av rettssaken, som nå pågår i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norge er nå inne i den tredje uken av rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Det har vært sterke fortellinger fra retten, vi har opplevd rosetog, og midt oppe i alt dette er Vibeke Hein Bæra. Hun er advokaten til den terrortiltalte.

Frem til torsdag denne uken er det nå pause i saken.

Var nervøs før rettssaken begynte

– Det har uten tvil vært to krevende uker. Historiene som fortelles, berører. Når det er sagt, så har det likevel vært to gode uker der vi ser at rettsprosessen skrider frem på en verdig måte, slik vi håpet før vi kom i gang, sier Bæra.

Før rettssaken hadde ikke advokaten noen klar idé om hvordan de ti ukene med terrorrettssak skulle bli. Ingen av de involverte har noensinne vært med på noe lignende - både med hensyn til omfanget av saken, dekningen fra mediene og intensiteten i følelsene.

– Jeg var utvilsomt nervøs før det begynte. Det tror jeg alle aktørene var. Vi var spente og skjerpet, og vi kjente at det var en udefinert spenning i rettslokalet før vi kom i gang, sier Bæra.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra samarbeider med Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Å sitte ovenfor menneskene bak historiene

Bæra leste alle historiene og vitneforklaringene før rettssaken mot Breivik begynte, og kjenner det meste av det som vil komme. Men nå sitter menneskene bak opplevelsene rundt henne og ser henne i øynene mens de forteller historiene sine.

– Det er en stor forskjell fra å lese historiene i tørre saksdokumenter, men det hjelper at man kjenner detaljene på forhånd når man skal inn og gjøre en profesjonell jobb. Men det er ingen tvil om at det er sterke historier, sier Bæra.

Å være til stede i rettssalen er tøft for mange garvede journalister og advokater. Mange har tatt til tårene.

– Også for meg er det sterkt å høre de enkelte historiene. Men jeg må balansere det litt annerledes. Jeg er forsvarer for tiltalte. Min oppgave er å se etter litt andre elementer, også i de historiene, sier Bæra.

– Kan ikke forvente vanlige reaksjoner fra Breivik

– Det er litt spesielt med denne saken, hvor faktum ikke er omstridt. Breivik erkjenner jo at det var han som drepte og skadet alle som ble drept og skadet. Vi må likevel være på vakt og passe på at prosessen følges. Det er viktig. Og det er kanskje forunderlig at også mange av de berørte er opptatt av dette, og de kommenterer og takker oss for dette. Det imponerer meg.

For mange i retten er det en utfordring å sitte i retten så nær Brevik, og se reaksjonene hans - eller mangelen slike - når de sterkeste historiene fortelles, mens han samtidig gråter av sin egen propagandavideo.

– Det skjønner jeg. Det var noe av det vi forsøkte å kommunisere før rettssaken, at man ikke måtte forvente reaksjoner som er vanlige eller som man ønsker seg, som anger, gråt og følelser rundt det tapte. Det visste vi ikke ville komme. Vi ser at dette er en påkjenning for de pårørende, sier Bæra.

Breivik snakker med Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra snakker med den terrortiltalte Anders Behring Breivik i rettssalen i Oslo tingrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Imponert av alle om ønsker en verdig rettssak

Hun tror heller ikke at masken til Breivik skal sprekke i de resterende ukene av terrorrettssaken, for Breivik har hele tiden hatt det samme stemningsleiet rundt det han har gjort.

Forsvareren til Breivik har som jobb å sørge for at rettssikkerheten til den terrortiltalte blir ivaretatt. At flere ønsker det samme, imponerer henne.

Jeg er særlig imponert av de som er nært berørt, enten de har tapt noen de er glad i eller selv ha blitt skadet, at man velger å ikke gå i en lynsjestemning eller la hatet ta overhånd. Det er imponerende at de ønsker seg en verdig rettssak og opptrer med stor verdighet hver eneste dag, sier Bæra.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.