Hopp til innhold

– Like sant som at Elvis lever

SAL 250 (NRK.no ) – Det er vitenskapelig galt å mene det Breivik mener, sier Frank Aarebrot. Han mener det ikke er bevist at norske journalister er propagandister for politikere på venstresiden og sammenligner en slik oppfatning med folk som mener at Elvis lever og at det finnes flygende tallerkener.

Frank Aarebrot

– En folkesykdom, sa forsker Frank Aarebrot om oppfatningen om at norske journalister driver venstrevridd propaganda.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Aarebrot har jobbet med valgforskning og demokratiseringsprosesser i Øst-Europa. Han har også forsket på journalister og deres politiske ståsted og det var blant annet derfor Anders Behring Breiviks forsvarere hadde innkalt ham til sal 250 i Oslo tingrett fredag.

Æresmedlem i AUF

Før han startet, understreket Aarebrot at han er medlem av Arbeiderpartiet og at han nå er tildelt æresmedlemsskap i AUF.

– Etter det som har skjedd, kan jeg ikke tenke meg en høyere ære, la han til.

Han mente det var viktig å gjøre retten kjent med sitt politiske standpunkt, men lovet at han skulle gjøre sitt beste for ikke la det farge vitnemålet.

Aarebrot viste til en undersøkelse fra 1999 der 1400 journalister var intervjuet. Han kunne gi Brevik rett i at er Arbeiderpartiet er sterkt overrepresentert og Høyre sterkt underrepresentert blant norske journalister.

De konkrete tallene viste at Partiene Rødt og Sosialistisk parti er overrepresentert med fem og seks prosent. Mens Høyre har en underrepresentasjon på åtte prosent, og Frp på fem prosent.

Også blant norske redaktører er Arbeiderpartiet kraftig overrepresentert, mens Fremskrittspartiet er underrepresentert.

– Folkesykdom

– Jeg skjønner at Breivik også er en av de som har en slik misoppfatning om at journalister driver propaganda for sitt politiske syn.

Aarebot understreker at den terrortiltalte slett ikke er alene om denne oppfatningen, men det stemmer ikke med virkeligheten, sier forskeren. Han sier det er folkesykdom å søke beviser for sine oppfatninger.

– Man vil så gjerne tro på noe, så bruker man veldig mye energi og betydelig intelligens på å finne data som illustrerer det, og neglisjerer data som ikke passer.

Forskeren sier at folk står helt fritt til å danne hvillke hypoteser de vil, men hevdet at han la fram statistikk og faktum.

– Men hvis man mener at journalister som stemmer Rødt eller SV driver propaganda, så må man gjerne ha den hypotesen. Men den hypotesen har ikke basis i mine fakta.

Han sammenlignet dette med folk som tror at Elvis ikke er død og at det finnes flygende tallerkener og sier at samfunnsforskning ikke foregår slik.

Sammenlignet med Danmark

I forbindelse med undersøkelsen har Aarebrot også undersøkt hvordan journalisters partitilhørighet påvirker holdningen til publisering av Muhammed-karikaturene.

Aarebrot har sammenlignet danske og norske journalister, siden disse to landene har mye til felles i forhold til karikaturstriden.

– Danmark og Norge har begge vært utsatt for en strid som angikk islam og kristendom, eller vår kultur som Breivik ville sagt.

Aarebrot peker på at begge land har rødgrønne regjeringer, og at begge lands ambassader i Damaskus ble påtent som en direkte konsekvens av karikaturstriden.

Mer høyre-venstre skille i Danmark

– I Norge vil dere se at det er variasjon. Det gjennomgående trekket er at norske journalister mener det er riktig å publisere karikaturer av Muhammed. Av de som stemmer Ap mener 55 prosent at det er riktig. Av de som stemmer Venstre mener 68 prosent at det er riktig.

De fleste journalistene som stemmer Krf og SV mener derimot at det ikke er riktig å publisere karikaturene, ifølge Aarebrots undersøkelse.

– Dette passer ikke med glansbildet om at den store kulturkampen er fordelt på høyre-venstre-siden. Dette stemmer ikke med det verdensbilde som kommer fram i Breiviks manifest, sier Aarebrot.

Aarebrot viser et tilsvarende diagram fra Danmark som viser et langt mer markert ideologisk mønster.

– Min påstand er at det vi ser av forskjeller er situasjonsbetinget. Muslimsk råd i Danmark motarbeidet regjeringen, i Norge støtter de regjeringen. Det er sammenheng med hvordan regjeringene takler konfliktsituasjonen og ikke med ideologi.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.