Hopp til innhold

– Må ta et oppgjør med ekstremismen

– Mennesker som Fjordman må konfronteres. Det har ikke skjedd så langt, sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen.

Øyvind Strømmen

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik 31. mai.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mandag skulle egentlig bloggeren Fjordman stått i vitneboksen i Oslo tingrett.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik har med over 300 sider fra ham i sitt manuskript.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad har Fjordman gjemt seg i utlandet, og ønsker ikke å vitne. Dermed slipper han det.

Øyvind Strømmen

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen mener Fjordman har blitt møtt med for lite motsnakk så langt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen etterlyser mer kritikk mot bloggeren, som han mener er en viktig meningsleverandør.

– Han er en sentral ideolog internasjonalt, i det såkalte kontrajihadistiske miljøet. Dette miljøet er en variant av høyreekstremisme, sier Strømmen.

Han har kartlagt de kontrajihadistiske og høyreekstreme miljøer på internett, og mener det er nødvendig å ta et oppgjør med folk som sprer ekstreme holdninger.

– Ekstremisme er et problem, uansett om det er voldelig ekstremisme eller ikke, sier Strømmen.

NRK har vært i kontakt med Fjordman. I en e-post skriver bloggeren at ingen i det islam-kritiske miljøet tar Øyvind Strømmen seriøst.

– Har tatt til orde for etnisk rensing

Selv mener Strømmen at Fjordman nå bør sies kraftig imot.

– Når Fjorman slipper til, og det har han nå gjort i en del norske aviser, får han lov til å framstille det som om alt han har holdt på med kun er islam-kritikk, sier Strømmen.

– Han har faktisk tatt direkte til orde for etnisk rensing. Da er det noen som burde ha stilt ham til veggs, som kanskje ikke har gjort det. Det er det jeg mener med å stille til ansvar.

– Bør han inviteres til debatter i TV og radio?

– Ja, men jeg tror ikke han kommer til å stille opp. Han har blitt invitert til en del ting, men han ønsker jo å ha regien selv. Dermed stiller han ikke opp på debatter, så langt jeg har fått med meg.

Fjordman svarer på Strømmens kritikk på e-post.

– Jihad er hellig krig for å utbre globalt islamsk herredømme, og dermed sharia-lover over hele verden. En hver person som er i mot dette, er per definisjon en kontra-jihadist. Det er ikke noe høyre-ekstremt ved å mislike sharia-lover, skriver bloggeren.

– Meningene kommer til å være der

Hege Ulstein

Hege Ulstein er politisk kommentator i Dagsavisen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi må bare innse at disse meningene finnes i et samfunn. De kommer til å være der, sier Hege Ulstein til NRK.

Hun er politisk kommentator i Dagsavisen, og opptatt av hva de andre som ikke deler disse oppfatningene kan gjøre.

– Et kanskje like viktig spørsmål er hva de som deler disse oppfatningene kan gjøre med mennesker som er i faresonen. De vil jo ha et helt annet gehør i disse miljøene. Breivik ville neppe hørt på Kristin Halvorsen, men han ville kanskje hørt på Fjordman.

Fjordman trappet kraftig ned på bloggingen etter 22. juli. Øyvind Strømmen tror ikke det er lenge før han er tilbake for fullt.

– Man vil se at Fjordmans essays blir spredd mye og oversatt til ulike språk og bli sitert av andre fremover. Det er jo et potensiale som ligger der også neste gang, sier journalisten.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.