Hopp til innhold

– Dette har vært forferdelig vanskelig

PILESTREDET (NRK.no): Rettssaken mot Anders Behring Breivik har vært svært vanskelig å håndtere, vedgår statsadvokat Inga Bejer Engh. Hun og kollega Svein Holden har jobbet med prosedyren til siste time.

Inga Bejer Engh på vei til tingretten på rettssakens nest siste dag.

KLAR TIL PROSEDYRE: – Nå er jeg fokusert på å gjøre en jobb. Det å prosedere i retten i en straffesak, er noe jeg og Holden har gjort før, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

NRK fikk en rask prat med Engh på den korte spaserturen mellom statsadvokatenes kontor i Pilestredet og Oslo tinghus.

– Det er ikke noen tvil om at dette har vært forferdelig vanskelig. Det håper jeg at dere har fått med dere i alle disse ukene, sier statsadvokaten til NRK.

– Dette er ikke en sak som har vært enkel å håndtere for påtalemyndigheten. Det er en «understatement», for å si det slik, legger hun til.

Deler opp

Engh er ikke spent på reaksjonene som følge av prosedyren.

– Nå er jeg fokusert på å gjøre en jobb. Det å prosedere i retten i en straffesak, er noe jeg og Holden har gjort før, sier statsadvokaten.

Statsadvokatene deler prosedyren mellom seg. Engh starter med å ta for seg faktumsbeskrivelsene, mens Holden tar tilregnelighetsspørsmålet.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh på vei ut av kontoret sitt og til Oslo tinghus

PÅ VEI: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh på vei ut av kontoret sitt og til Oslo tinghus.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Holdt på til siste slutt

En knapp time før de to statsadvokatene skulle begynne på sin viktigste sluttprosedyre noensinne, opplyste Holden at han og Engh fortsatt ikke hadde satt siste punktum.

– Vi holder på, vi er ikke ferdige ennå, sa en ordknapp Holden til NRK utenfor statsadvokatenes kontor i 11-tiden torsdag.

I samme øyeblikk passerte kortesjen med terrortiltalte Anders Behring Breivik forbi kontoret i Pilestredet.

(Saken fortsetter under videoen)

Statsadvokat Svein Holden utenfor kontoret sitt torsdag

TIL SISTE TIME: – Vi holder på, vi er ikke ferdige ennå, sa en ordknapp statsadvokat Svein Holden til NRK en times tid før han og kollega Inga Bejer Engh skulle holde sin prosedyre.

Tre timer

Statsadvokatene jobbet med prosedyren til langt på natt, og kom på kontoret igjen torsdag morgen. Holden hadde akkurat kommet tilbake fra en kort svipptur til en matbutikk da NRK møtte ham.

Trolig satte de sluttstrek for prosedyren kort tid før klokken 12.00 torsdag.

Rett etter klokken 12 slo fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen klubben i bordet og satte retten for nest siste gang i hovedforhandlingen i terror-rettssaken.

(Saken fortsetter under bildet)

Kortesjen med Anders Behring Breivik kjører forbi statsadvokatenes kontor i Pilestredet

PASSERTE: Kortesjen med Anders Behring Breivik kjører forbi statsadvokatenes kontor i Pilestredet mens Holden gir intervjuet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Utilregnelig

For nesten fire måneder siden gikk statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden går inn for at Anders Behring Breivik var for syk for fengsel. Torsdag får vi vite om rettssaken har endret deres mening.

Det er knyttet stor spenning til om aktorene vil be om fengsel eller tvungent psykisk helsevern når de legger ned sin påstand i norgeshistoriens største rettssak.

Tiltalebeslutningen mot Breivik tar utgangspunkt i at Breivik erklæres utilregnelig.

Det vil si at påtalemyndigheten mener han er så syk at han ikke kan dømmes til fengsel, men til behandling i tvungent psykisk helsevern.

Da tiltalen ble lagt fram 7. mars, hadde det andre sakkyndigparet imidlertid ikke rukket å komme med sin vurdering av tiltaltes mentale helse.

Påtalemyndigheten åpnet derfor for muligheten for at de ville komme til å be om at Breivik blir dømt til fengselsstraff likevel.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.