Hopp til innhold

Holden: – Vi har bestemt oss

PILESTREDET (NRK): Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh har bestemt seg for hvordan morgendagens prosedyre blir.

Holden og Engh
Foto: Helge Carlsen (Montasje) / NRK

Det bekrefter Holden og Engh overfor NRK.

Da retten tok lunsj i formiddag forlot Inga Bejer Engh sal 250 for å avløse Svein Holden som satt på kontoret og jobbet med prosedyren noen hundre meter unna.

– Vi jobber, og nå skal jeg bytte plass med Svein, sier Engh til NRK.

– Har dere bestemt dere for konklusjonen?

– Vi kunne ikke konkludere før vi hadde hele bevisbildet, og det hadde vi ikke før i går, sier Engh.

Bytter på å skrive

I morgen starter aktoratet sine prosedyrer i terrorrettssaken. Det er knyttet stor spenning til om de holder fast på konklusjonen om at Breivik er utilregnelig, eller om de har skiftet til tilregnelig etter det som har kommet fram i hovedforhandlingene.

Etter rettsmøtet onsdag gikk Holden langt i å antyde at de ikke kommer til å snu, men vil fastholde konklusjonen om at Breivik bør dømmes til tvungent psykisk helsevern.

– Jeg tror nok alle forventer at en påtalemyndighet ikke skal gå altfor nye stier, men opptre nokså rasjonelt og forutsigbart, og det tror jeg også vi gjøre i denne saken, sa Holden.

– Våre utredninger i forhold til beviskravet, vil basere seg på en tradisjonell form, sier statsadvokaten til NRK.

Han sier også at aktoratet vil basere seg på eksisterende rettskilder.

Rettspraksis tilsier at dersom det er tvil om en tiltales tilregnelighet, så skal påtalemyndigheten legge ned påstand om utilregnelighet.

– Vi er opptatt av at vi skal gjøre et grundig arbeid, sier Holden.

Inga Bejer Engh

Inga Bejer Engh og Svein Holden har delt rettsdagen mellom seg for å jobbe med prosedyren. Her er Engh på vei til kontoret i lunsjen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– En dyd

Noen minutter etter at Engh hadde gått inn på kontoret i lunsjen onsdag, kom makker Svein Holden ut i Pilestredet på vei til tinghuset. Han har jobbet med prosedyren i formiddag.

– Har dere bestemt dere?

– De siste diskusjonene omkring spørsmålet hadde vi i går, sier Holden som bekrefter at de nå har falt ned på en konklusjon.

– Det er en dyd av nødvendighet med tanke på at vi må ha et skriftlig produkt klart til i morgen, sier Holden.

Han sier det trolig ikke blir aktuelt med flere spørsmål til vitnene som gjenstår.

Håper å få sove

Holden sier både psykiatrien og jussen har vært komplisert i denne saken, men håper at de slipper å sitte utover natten med arbeidet som gjenstår.

Svein Holden

Aktor Svein Holden sa på vei til retten at han håper de ikke blir sittende utover natta.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Det kommer litt an på hvor fort bitene faller på plass, eller om vi kommer oss hjem tidsnok til å sove litt også, sier Holden.

– Hvor mange vet om avgjørelsen?

– Det er meget få som vet hva konklusjonen blir, så der holder vi kortene tett til brystet, sier han.

– Jussen er viktigst

Holden sier til NRK at de kommer til å vise til kjente rettskilder og vanlig rettspraksis under sin prosedyre torsdag.

– Så det blir ingen overraskelser?

– Vi får se hvordan folk reagerer, det har vi ingen tanker om nå.

– Er folkets rettsfølelse en faktor?

– Vi ser at det er en betydelig interesse rundt dette. For oss er det viktig å gi en så god, grundig og nøktern vurdering av saken som mulig. Jussen er viktigst, ikke reaksjonene.

Motstridende rapporter

Nå er bevisførselen i terrorrettssaken over, og det knytter seg stor spenning til om aktoratet skal legge ned påstand om fengselsstraff eller tvunget psykisk helsevern.

Tiltalen mot Anders Behring Breivik legger til grunn at han skal dømmes for terror, men overføres til tvunget psykisk helsevern «for i psykotisk tilstand å ha foretatt en ellers straffbar handling».

Statsadvokatene har konkludert om Breiviks tilregnelighet og er i gang med å skrive prosedyren.

NETT-TV: Se intervju med Svein Holden.

Men da de skrev tiltalen, ventet aktoratet fortsatt på sakkyndigerklæringen fra Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. De la derfor inn et forbehold om at de kunne endre mening, slik at Breivik dømmes til fengsel:

«Påtalemyndigheten tar et uttrykkelig forbehold om at det likevel under hovedforhandlingen kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring med tidsramme på 21 år, basert på den totale bevisføring i retten, hvilket tiltalte og forsvarerne må forberede seg på.»

Seks dager før hovedforhandlingene startet, ble det klart at aktoratet måtte forholde seg til to sakkyndigrapporter med to motsatte konklusjoner.

Ingen drahjelp

Som kjent konkluderte de nye sakkyndige med at Breivik var tilregnelig da han drepte 77 mennesker den 22. juli, mens Synne Sørheim og Torgeir Husby mener han er psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig.

Dersom aktoratet hadde håpet på drahjelp fra de sakkyndige da de avga sine vitnemål, tok de skammelig feil. Verken Sørheim og Husby eller Aspaas og Tørrissen hadde endret sin oppfatning i løpet av den ti uker lange saken.

Dermed må aktoratet selv ta stilling til hvilken rapport til skal feste sin lit til. Senest for ei uke siden bedyret de at de ikke hadde bestemt seg .

Nå har de altså gjort seg opp en mening. Svaret får vi vite torsdag.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.