Hopp til innhold

Ofre og etterlatte får det siste ordet

OSLO TINGHUS (NRK.no) På den siste rettsdagen i terrorsaken mot Anders Behring Breivik skal fem overlevende og etterlatte fra Utøya og Regjeringskvartalet fortelle om tiden etter terroraksjonen.

Roser utenfor tinghuset

«For de 77 drepte, alle sårede og de uendelig mange etterlatte og pårørende holder vi nå ut disse ukene. Det er dere som betyr noe. Hold ut.», skrev noen på en plakat utenfor Oslo tinghus.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I straffesaker har ofrene rett til å komme med sine bemerkninger for retten etter at alle bevisene er lagt fram.

I denne saken er det ikke mulig å kalle inn alle ofre og etterlatte, og bistandsadvokatene har derfor valgt ut fem personer.

Etter det NRK.no får opplyst er det én fornærmet og én etterlatt fra Utøya, én fornærmet og én etterlatt fra Regjeringskvartalet og ett søsken.

Smerte og savn

Rettstegning av Kirsten Vesterhus

SORG: – Han var en veldig god gutt, egentlig en helt sjelden kraft sa Kirsten Vesterhus om sønnen sin da hun vitnet onsdag.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe
Rettstegning av Tor Østbø

SINNE: – Den kollektive sorgen i Norge er så korrekt. Vi skal ha roser i hendene, og gjerne palmeblader også. Men vi må tørre å si at vi er sinte, sa Tor Østbø i retten onsdag.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Også onsdag fikk retten høre sterke vitnemål fra mennesker som hadde mistet sine kjære den 22. juli.

Retten fikk blant annet høre moren til AUF-er Håvard Vederhus, Kirsten Vesterhus, fortelle hvordan drapet på sønnen har rammet hele familien.

Tor Østbø, som er enkemannen til Tove Åshill Knutsen som ble drept av bomben i Regjeringskvartalet, fortalte retten om raseriet han har kjent på etter at han mistet kona si.

– Får saken tilbake på sporet

Sorgen og smerten de to etterlatte formidlet, førte på ny til at tårer ble felt i sal 250 i Oslo tinghus.

Etter at retten hørte gjennomgangen av 77 obduksjonsrapporter og vitnemålene til 58 overlevende, har det meste dreid seg om politietterforsking, høyreekstrem ideologi og ikke minst Breiviks psykiske tilstand.

Ifølge bistandsadvokat Siv Hallgren har enkelte av de etterlatte følt at rettssaken har handlet for mye om Breivik.

– Det er viktig å bringe saken tilbake på sporet igjen, sier bistandsadvokat Siv Hallgren til NRK.

– Dette handler om 77 døde ofre og mange skadde, nå er vi tilbake til det, det har handlet mye om politikk og hodet på den tiltalte, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Bistandsadvokatene velger trolig å ikke innkalle fengselsdirektøren ved Ila som vitne, sier Siv Hallgren.

NETT-TV: Dette sa Siv Hallgren på vei inn til tingretten onsdag morgen.

– Straffesaker må ta utgangspunkt i tiltalen

Advokat Harald Stabell sier til NRK at han forstår at de etterlatte føler at forhandlingene har dreid seg for mye om Breivik, og for lite om konsekvensene av hans handlinger.

– Men utgangspunktet er at dette er en straffesak (...) der er man bundet opp av en ramme, som følger av tiltalebeslutningen, sier den erfarne juristen.

Bistandsadvokatene vil foreløpig ikke gå ut med navn på de fem etterlatte og overlevende som skal møte i retten fredag.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.