Hopp til innhold

Beskriver Breivik som en «eksemplarisk» fange

SAL 250 (NRK.no): Psykiater Randi Rosenqvist fant ingen psykotiske tegn hos Anders Behring Breivik i Ila fengsel, men tror han kan bli det dersom hans verdensbilde faller sammen.

Randi Rosenqvist

- IKKE PSYKOTISK: – Jeg oppfattet ham som å ha en utpreget narsissistisk personlighet, med grandiose forestillinger, men fant ingen psykotiske trekk, sa psykiater Randi Rosenqvist i retten tirsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Min umiddelbare refleksjon var at det var for mye logistikk, en for komplisert handling, til at det kunne være en psykotisk, aggressiv handling, forteller den erfarne psykiateren om hennes oppfattelse av terrorangrepene og gjerningsmannen.

Rosenqvist har 35 års erfaring som psykiatrispesialist, og er også tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon, og en av nestorene innen rettspsykiatrien.

– Slik jeg oppfattet det 23. juli, var det så mange komponenter i disse attentatene at jeg synes det var tvilsomt at det var en psykotisk fungering hos gjerningsmannen, legger hun til.

– Vi måtte finne ut hva vi hadde fått i hus

Rosenqvist fikk i oppdrag av fengselsledelsen å foreta en risikovurdering av massedrapsmannen da politiet overlot ham til fengselet.

– Vi visste ikke hva vi hadde fått i hus. Det var en dramatisk situasjon. Det var politiets mann, men vi skulle passe på ham, og vi skulle passe på ham trygt.

Hun sier de tenkte både på risikoen for selvmord, aggresjon mot fengselsansatte, og at andre ville skade Breivik.

– Jeg skulle vurdere aggresjonen mot andre fra Breiviks side.

– Utpreget narsisisstisk

Hun baserte sin første vurdering av Breivik på ting han hadde skrevet på det høyre-ekstreme nettstedet, document.no, og på hva andre som hadde truffet ham sa.

– Jeg fastslo at han er i stand til å føre dobbelt bokholderi.

Aktor Svein Holden opplyser at Breivik har skrevet 86 innlegg på document.no.

Anders Behring Breivik

- VILLE BLI LIKT: Rosenqvist forteller at hun ble overrasket over at Breivik knyttet seg til henne, og mente at de hadde en felles, konservativ bakgrunn, men at hennes var «borgerlig » konservativ, mens hans var «militant».

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg oppfattet ham da som å ha en utpreget narsissistisk personlighet, med grandiose forestillinger.

Hennes førsteinntrykk var også at han kunne ha Aspergers på grunn av hans tallfiksering, som blant annet ga utslag i at han beskrev sin egen form i prosenter.

– Jeg bagatelliserte litt dette med at han satte livsgnisten i prosent (...) men oppfattet dette som et forhandlingskort, sier Roseqvist.

Hun fant imidlertid ingen informasjon som skulle tilsi at at han var psykotisk. Dette skapte rabalder.

Mønsterfange

I sin første rapport fra august 2011 skriver Rosenqvist at Breivik har god impulskontroll, og at han har en meget god evne til å «drive dobbelt bokholderi» - noe som har satt ham i stand til å gjennomføre angrepet den 22. juli.

Hun sier videre at han er høflig og at han tilpasser seg de rammenene fengselet gir. Også her blir det nevnt at Breivik sier at han vil bruke straffesaken for å få frem sitt budskap.

– Han innrettet seg ganske godt etter fengselsreglementet, han har vist at han kan se seg selv utenfra, forteller vitnet i retten tirsdag.

– Hvordan har hans oppførsel vært, sammenlignet med andre innsatte? spør aktor Svein Holden.

– Eksemplarisk, kommer det kontant i svar.

– Han sov greit, det er ingen bemerkninger ved matinntak. Det eneste jeg har registrert som var påfallende, var at han gjerne ville møte i kjole og hvitt til fengslingsmøtene, utdyper hun.

Flere i salen humrer av opplysningen om at det Rosenqvis registrerte som påfallende, var at Breivik gjerne ville møte i kjole og hvitt til fengslingsmøtene.

Roste Rosenqvists riksmål

Rosenqvist møtte Breivik for første gang 1. november.

– Og det første han sa var at det var en glede å snakke med noen som holdt riksmålet i hevd, sier psykiateren.

Hun forteller at hun ble overrasket over at Breivik knyttet seg til henne, og mente at de hadde en felles, konservativ bakgrunn, men at hennes var «borgerlig » konservativ, mens hans var «militant».

– Jeg ble nokså forbauset over viljen til å knytte seg til meg, at han ville få sympati og forståelse, sier vitnet.

– Hvorfor var han opptatt av at han skulle like deg? spør aktor Inga Bejer Engh.

– Han vet jo åpenbart at jeg var konservativ, og han tror vel kanskje... Alle mennesker vil jo gjerne bli likt. Jeg vet ikke hvorfor, svarer Rosenqvist.

Hun har møtt ham tre ganger. I retten tirsdag fortalte Rosenqvist at hun aldri har vært i tvil: Breivik er ikke psykotisk.

– En kløpper til å legge puslespill

Mandag fortalte Arnhild Flikke som var en del av det psykiatriske teamet som observerte Breivik på cella at hans evner til å legge store, puslespill kjapt, tilbakeviste at han var psykotisk. Også Rosenqvist trekker dette fram i retten.

– Han er en kløpper til å legge puslespill, sier Rosenkvist.

Hun forteller at Breivik kan legge puslespill på 1000 til 1500 brikker med himmel og skog som bakgrunn.

– Det viser at han har gode kognitive evner, sier hun, og legger til at hvis han hadde han vært psykotisk, og hatt nedsatte kognitive evner, så hadde han ikke klart å legge det så raskt.

Når aktor Holden spør om det alltid er slik at folk med psykose vil streve med å legge et slikt puslespill, svarer psykiatrispesialisten at det ikke nødvendigvis er slik.

– Men kjernen i det psykotiske er at man ikke tenker logisk. Man kan streve med grammatikken og man vil streve med å sortere 400 puslespillbrikker av himmel. Men når noen er helt syke, vil det gå ut over tankeevnen, sier hun.

Sammenliknet med religiøse sekter

Den andre rapporten hennes er fra november. Der skriver Rosenqvist at den psykiste tilstanden ser ut til å være «stabil» og hun mener han er i god psykisk form.

Hun viste til mange sekter med religiøse eller allmen ideologisk utgangspunkt hvor medlemmene forfekter forestillinger om verden og det hinsidige som andre deler:

«Det ikke slik at alle medlemmene har vrangforestillinger i psykiatrisk forstand eller annen alvorlig psykopatologi. Vi vet at slike sekter søker intern bekreftelse, og kan i lange tider fastholde forestillinger som storsamfunnet ikke på noe vis deler. Jeg mener at ABB befinner seg innenfor et slikt system.»

– Det var ekstremt og sært (...) Men han satt i en boble, en begrenset gruppe som bekreftet seg selv og bekreftet hverandre for en verdensanskuelse som flertallet ikke deler, forklarer hun.

– Ekstrem ideologi, ikke psykose

I den tredje, og siste rapporten fra desember 2011, bemerket Rosenqvist at Breivik hadde lest deler av de psykiatriske erklæringene.

Hun skrev:

«Jeg finner ikke tegn til psykotisk fungering. Jeg er imidlertid ikke sikker på om han snakker sant, selv om han prøver å gi inntrykk av det. Man kunne ha en hypotese om at han omdefinerer informasjon han får på et psykotisk grunnlag og således har en realitetsbristende oppfatning av de realitetene han har vært med på».

– Jeg oppfattet hans avvikende utsagn som en ekstrem ideologi, men ikke som psykotisk atferd, konkluderer vitnet.

Kan bli psykotisk dersom forsvaret sprekker

Den mangeårige psykiatrispesialiten sier man etter hennes skjønn kan gjennomføre ting med psykose, men ikke langsiktig planlegging og komplisert

– Om han ikke var psykotisk da du møtte han, hva med 22, juli? spør bistandsadvokat Frode Elgesem.

– Jeg kan ikke utelukke det. Men jeg finner det mindre sannsynlig. Paranoid psykose er ganske konstant dersom man ikke medisineres, svarer vitnet.

Psykiateren sier hun var opptatt av å se om de kunne risikere at tiltalte en dag skulle våkne opp og skjønne hva han hadde gjort, og dermed havne i en psykologisk krise og fare for å ta sitt eget liv.

– Hvis hans forsvar sprekker, tenker jeg at han heller vil bli psykotisk, megaloman, opphisset, enn deprimert og suicidal.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.