Hopp til innhold

Breivik: – Jeg håper at du legger litt mindre vekt på latterliggjøring

SAL 250 (NRK.no) Anders Behring Breivik liker dårlig at aktoratet forsøker å ta ham i løgn. – Dere forsøker å «delegitimere» meg og strippe meg for kredibilitet.

Video Breivik ankommer retten

Breivik ankommer retten

  • Mener aktoratets strategi er å latterliggjøre ham
  • Er svært lite villig til å svare på aktors spørsmål
  • Breivik: «Alt som står i manifestet, stemmer»
  • Hevder fortsatt at han er en del av et nettverk av «militante nasjonalister».

– Får jeg lov til å spørre om hva som egentlig er hensikten med det du legger opp til nå? Hva er det du ønsker å komme frem til?

Slik svarer Anders Behring Breivik når aktor Inga Bejer Engh stiller ham spørsmål om den påståtte organisasjonen «Knights Templar» og et angivelig møte med en serbisk krigsforbryter i Liberia.

DIREKTE: Følg alt som skjer i rettssalen her

Kranglet med aktor

Også onsdag var det tydelig at Breivik ønsker å styre regien i rettssaken.

I sitt innledningsforedrag mandag sa Svein Holden at aktoratet ikke tror på Breivik når han forteller om sitt internasjonale nettverk av militante nasjonalister.

I dag kom det tydelig fram at Breivik var oppmerksom på akkurat det.

– Intensjonen din er jo å prøve å så tvil om at KT-nettverket (Knights Templar, journ. anm.) eksisterer. Bare så vi får det klart, sier Breivik til aktor Inga Bejer Engh.

– Ja, det er det. Der er vi jo uenige, det sa vi innledningsvis, svarer statsadvokaten.

– Jeg håper bare at du legger litt mindre vekt på latterliggjøring, og mer vekt på saken, sier Breivik.

Breivik mener aktoratet bevisst velger ut deler av manifestet som er egnet til å stille ham i et dårlig lys.

– Jeg vet at du kommer til å prøve og «delegitimere» meg de neste to timene. Så vi kan godt holde på i to timer til, eller så kan vi komme til konklusjonen nå.

Les også: – Aktoratet ødelegger selvbildet hans

Les også: – Etter normale normer er han temmelig forrykt

Står på sitt

Han forsøker gjentatte ganger å avbryte Inga Bejer Engh, men hun gjør det klart at det er hun som stiller spørsmålene.

Engh har stilt en rekke detaljerte spørsmål rundt Breiviks påståtte internasjonale kontakter.

Breivik gjentar påstandene om at han møtte den serbiske krigsforbryteren Milorad Ulemek under en reise i Liberia. Serberen selv mener Breivik lyver.

– Slik vi ser på det var han en militærhelt, men ifølge domstolen i Jugoslavia var han en såkalt krigsforbryter (…) Han hadde kjempet mot muslimene i landet sitt, svarer Breivik når aktor Inga Bejer Engh vil vite hvorfor han møtte serberen på en reise til Liberia i 2002.

Det er viktig for Breivik å understreke at han reiste til det afrikanske landet.

– Er det ikke ganske bemerkelsesverdig at jeg faktisk var i Liberia. Da stemmer ikke det rettspsykiaterne Husby og Sørheim sier, sier Breivik.

Tiltalte smiler når han understreker at han mener psykiaterne tok feil da de sa at kontakten hans i Liberia var en vrangforestilling.

Les også: Politiet bekrefter at Breivik var i Liberia

Les også: Mener Breivik er utilregnelig

Breivik har tidligere hevdet at han møtte serberen for å rekruttere ham til kamp mot muslimer i Europa.

Serber nekter for å ha møtt Breivik

Men da NRK snakket med Ulemeks advokat i går, avviste han at han noensinne har møtt Breivik.

– Da Ulemek først fikk høre om dette, begynte han bare å flire, sa advokat Aleksander Zoric til NRK om den påståtte kontakten mellom Anders Behring Breivik og sin klient.

Ifølge Breivik kom han i kontakt med Ulemek via andre såkalt militante nasjonalister. Han ville ikke si navnet på serberen.

– Nei, jeg ønsker ikke det. Jeg ønsker ikke å si noe som kan føre til andre pågripelser.

Flere sentrale kilder NRK har vært i kontakt med, opplyser at det ikke befant seg noen krigsforbrytertiltalt serber i Liberia i det tidsrommet Breivik var der.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Milorad Ulemek

Milorad Ulemek er dømt for drapene på Serbias tidligere president Ivan Stambolić og tidligere statsminister Zoran Đinđić. Breivik har beskrevet han som en krigshelt.

Foto: HO / AFP

Dommeren lei Breiviks krangling

Brevik mener han har snakket om dette i utallige politiavhør, og sier han ikke vil si noe mer om Liberia-reisen og London-møtet i retten.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen bryter inn. Hun er lei kranglingen mellom aktoratet og Breivik. Hun forteller Breivik at det tar lengre tid dersom han nekter å forklare seg.

– Du har anledning til å ikke svare på spørsmål. At du ikke svarer, kan derimot bli brukt mot deg, sier dommeren.

Breivik spurte dommeren på hvilke måter det kan bli brukt mot ham.

– I rettens frie bevisvurdering. Men det kan vi komme tilbake til. Aktor, kan vi gå videre nå? Vi kan ikke ha slike diskusjoner hele tiden, sier Arntzen.

Aktor Engh skal til å fortsette, men Breivik tar ordet og henvender seg til henne.

– Da ber jeg deg forberede deg på å ha de sitatene du vil lese fra, klare på forhånd, så sparer vi retten for tid, sier Breivik til Engh.

Breivik svarte motvillig på spørsmålene som fulgte, men nektet å gi detaljer.

Han avviser at han er en løgner, men påstår at han ikke vil gi informasjon som kan føre til at andre blir pågrepet.

– Jeg vil ikke gjøre strategien deres enklere for dere

Kranglingen med aktor fortsetter etter rettsdagens første pause.

Breivik er irritert over at Engh spør så detaljerte spørsmål om reisene, i stedet for å spørre ham om hvorfor han ble en «militant nasjonalist»

– Dere har valgt en delegitimeringsstrategi og prøver å strippe meg for kredibilitet, i stedet for å prøve å finne ut hvorfor 22. juli skjedde. Generelt er jeg ganske interessert i å belyse radikaliseringspunkter, men jeg ønsker ikke å gjøre delegitimeringsstrategien din enklere for deg, sier Breivik.

Men Engh ønsker å snakke mer om turen til Liberia. Hun vil vite hva slags prøvelser han ble utsatt for.

– Jeg ønsker ikke å kommentere Liberia eller London, sier Breivik. Han begrunner det med at han ikke vil gjøre det lettere for henne å delegitimere ham.

På nær sagt alle slags spørsmål Engh stiller om oppholdet i Liberia, og deretter i London, har Breivik ett svar: Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Etter å ha svart det en rekke ganger, sier han det med et smil.

– Hvorfor smiler du?, lurer Engh.

– Du stiller jo bare spørsmål du vet jeg ikke vil svare på.

Hevder «Knights Templar» finnes

Breivik sa ved rettsdagens begynnelse at han ved en tilfeldighet kom i kontakt med utenlandsk nasjonalist på internett. Det var denne kontakten som førte til at han reiste til Liberia og London.

TIDSLINJE: Behring Breiviks liv

Les også: Derfor får Breivik en talerstol

Breivik hevder at han i London møtte tre andre personer. Sammen skal de ha dannet det påståtte nettverket «Knights Templar».

Breivik forklarte går at organisasjonen består en såkalte enmannsceller, men politiet tror han lyver.

Tiltalte mener politiet tar feil, og at de ikke har etterforsket saken grundig nok.

Motsier seg selv

Aktor Svein Holden vil vite hvorfor Breivik benytter anledningen til å gjøre hans framstillinger av «Knights Templar» mer troverdige. Breivik svarer at han ikke ønsker å gi informasjon som kan føre til at andre blir pågrepet.

Men mye av det han sier rimer ikke alltid med det han har sagt i politiavhør, samtaler med sakkyndige eller skrevet i manifestet.

Breivik har blant annet skrevet mye om «den perfekte ridder» i skrivet han sendte ut rett før terroraksjonen den 22. juli. I samtaler med de første sakkyndige uttalte han at han var en slik perfekt ridder.

I retten sier han noe helt annet.

– Jeg har aldri sagt at jeg er en perfekt ridder. Men jeg har forsøkt å strekke meg etter de idealene. Jeg synes det er viktig å si at en perfekt ridder ikke er mer enn en perfekt fotsoldat.

Breivik hevder imidlertid at alt han er skrevet i manifestet er sant.

– Jeg har ikke funnet opp noen ting. Alt som står i manifestet stemmer, sier Breivik.

Han innrømmer imidlertid at han har brukt et «pompøst språk» for å få det til å høres finere ut.

Les også: Breivik: - Jeg var for pompøs

Fryktet PST

Selv om Breivik nå velger å bruke andre ord for å beskrive det som skjedde i 2002, hevder han fortsatt at han møtte tre andre såkalt «militante nasjonalister» i London det året.

Han forteller at han søkte meningsfeller utenlands delvis fordi han følte at militante nasjonalister ble overvåket.

På spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh om han søkte etter meningsfeller i Norge før han fant det i utlandet, svarer Breivik at problemer med etterretningstjenesters samarbeid over landegrenser gjør at det da er vanskeligere å komme på en liste.

– Jeg var nok veldig skeptisk til det norske miljøet, for jeg hadde et inntrykk om at de fleste av dem var overvåket. Man ønsker jo ikke å havne på en liste selv, og da gjør man alt man kan for å unngå det, sier Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.