Hopp til innhold

Breivik: – Jeg krever å bli løslatt

SAL 250 (NRK.no) Dommeren avbrøt Anders Behring Breivik flere ganger, men han fikk likevel holde på i 70 minutter før han konkluderte med at han burde frikjennes.

Breivik i retten 17. april
Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Wenche Elizabeth Arntzen i retten 16. april

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen vil i utgangspunktet tillate Breiviks opplesning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Den tiltalte var svært opptatt av å ikke bli avbrutt av dommeren da han inntok vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag.

Han hevdet at han blant annet hadde tonet ned retorikken i sitt ferdigskrevne manus:

– Jeg har tonet ned retorikken av hensyn til de fornærmede og de pårørende, sa Breivik.

Fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen som leder retten gjorde det klart før hun slapp ham til i vitneboksen at han skulle få bruke det ferdigskrevne manuset, selv om forklaringen i retten i utgangspunktet skal være muntlige.

Breivik var likevel bekymret for at han skulle miste muligheten til å komme med sitt budskap i retten.

– Aktoratet la i går rammene for saken. Jeg vil også legge rammene for mitt forsvar, og det vil kunne ta lenger tid. Jeg håper at jeg kan få framføre min punktliste, og at du ikke avbryter meg, sa Breivik direkte rettet mot dommer Arntzen.

Sterke angrep

I går opplyste hans forsvarer Geir Lippestad at det ferdigskrevne manuset kan ta rundt 30 minutter å lese opp.

Med lav og forsiktig stemme tok han til orde for å få mer tid.

– Jeg har en punktliste, men først vil jeg legge rammene for mitt eget forsvar. Jeg ber om din tillatelse til dette, sa Breivik.

– Det er greit, du kan begynne med rammene, svarte Arntzen.

Da startet Breivik på sitt svært ideologiske innlegg med sterke angrep på samfunnet og navngitte personer han mener undertrykker hans syn.

Les også: Politiet tror Breivik har diktet opp

Dommeren så seg nødt til å stanse Breivik flere ganger i løpet av hans 70 minutters lange foredrag.

– Breivik, jeg stopper deg litt der. Jeg vil minne deg om om at du sa du hadde moderert din retorikk, uttalte Arntzen.

Dette skjedde i en passasje der Breivik kom med sterke utsagn om AUF og navngitte personer som han mener indoktrinerer folket.

– Det blir ikke verre enn dette her, svarte Breivik dommeren, og fortsatte.

– Ytringsfrihet uten innhold

Etter diskusjonen med dommeren presenterte Breivik seg i kjent stil som en militant nasjonalist i det han kaller den norske og europeiske motstandsbevegelse. Den terrortiltalte hevder hardnakket at han ikke er alene i sin aksjon og ideologi.

– Når jeg snakker, snakker jeg på vegne av svært mange som ikke ønsker at det norske terroterielle området skal fratas oss, sa Breivik og henviste til kulturmarxismen som han mener tar over samfunnet.

Deretter kom en lang oppramsing av hvordan han følte at han var blitt uthengt av både politiet, media og andre aktører i det norske samfunnet etter terrorangrepene.

– Før operasjonen skrev jeg hva jeg forventet at mediene ville skrive, og de har skrevet som forventet, sa Breivik og henviste til hvordan han har skrevet om forventninger om å bli demonisert.

Breivik mener derfor at han og de han påstår er hans likesinnede lenge har manglet ytringsfrihet. Han drar linjene helt tilbake til før andre verdenskrig.

– Ytringsfrihet i Norge og Europa er uten innhold. De er ikke demokratiske land, noe de ikke har vært siden mellomkrigstida, påstod Breivik i retten.

– Må stoppe multikulturelt eksperiment for å spare tusener av liv

Breivik påstår i sitt oppleste innlegg til retten at befolkningene undertrykkes. At det er eliter som fører folk bak lyset.

Breivik viser til ulike undersøkelser som han har brukt i sitt kompendium som viser misnøyen med multikulturalismen og innvandrere.

Breiviks såkalte manifest

Dommeren stoppet Breivik og lurte på om oppramsingen av ideologisk informasjon egentlig bare var opplesning av utdrag fra manifestet han publiserte på nettet.

Foto: HO / Reuters

Da blir han igjen stoppet av dommeren:

– Breivik, det du leser nå. Er det en del av ditt manifest, spør dommer Arntzen som nok mener at det blir vel mye opplesning når den terrortilalte begynner å vise til kildehenvisninger som om det er en akademisk tekst han leser.

– Nei, dette er en del av min forberedelse, holdt Breivik fast.

Breivik fortsetter å legge ut om det han mener er mangel på ytringsfrihet for det han sier er folkets reelle meninger. Han påstår at alle nyhetsbyråer er tilhengere av multikulturalismen, og at dette også gjelder skoler og journalistutdanninger.

– Det er ikke mulig å vinne når det ikke eksisterer ytringsfrihet. Da blir eneste mulighet å gripe til våpen, og bli militant på grunn av meningstyranniet, sa Breivik.

Terroristen mener selv at han ikke er ondskapsfull, selv om mange andre påstår det etter angrepene den 22. juli. Da har de misforstått hevder Breivik, og viser til hans hensikt om å stoppe islams inntog i Europa.

– Jeg og andre militante aktivister bruker den samme begrunnelsen slik at vi ikke mister vår kultur, noe som kan resultere i en borgerkrig i Norge. Vi må stoppe det multikulturelle eksperiment for å redde millioner av liv fordi en fremtidig borgerkrig må bli avverget, sa Breivik til retten.

Reaksjoner fra pårørende

Mette Yvonne Larsen i retten 16. april 2012

Mette Yvonne Larsen måtte si fra at det Breivik kom med i retten var for mye for pårørende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

En halvtime inn i Anders Behring Breiviks forklaring, grep dommer Wenche Elizabeth Arntzen inn og ba ham avrunde innledningen, og begrense seg til norske forhold.

Da Breivik hadde snakket i over en halvtime oppsto det en verbal krangel mellom dommeren og Breivik.

I en av passasjene der han legger ut om sosialdemokrater, og peker direkte på Arbeiderpartiet, blir han avbrutt av en av de koordinerende bistandsadvokatene.

Anders Behring Breivik hevder han har tonet ned retorikken i sin egen forklaring for å skjerme ofrene.

Likevel måtte bistandsadvokaten bryte inn.

– Det kommer mange reaksjoner fra pårørende som sitter i tilhørersaler nå. De reagerer sterkt på det Breivik sier. Vi ber om at han tar enda mer hensyn, og avslutter slik at vi kan fortsette på normalt vis, sa koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, rettet mot dommeren som avgjør om den terrortiltalte skal få fortsette sitt innlegg.

– Ingen vits hvis jeg ikke får lese dette

Dommer Arntzen så strengt på Breivik og ga nok en gang beskjed:

– Du har fått en klar oppfordring flere ganger om å avslutte. Du må fatte deg i korthet nå, sier dommeren.

– Det er tre sider igjen, svarte Breivik

– Jeg ber deg om å gå til konklusjonen nå, svarte en kontant dommer.

– Det er tre sider igjen. Jeg må få lov til å legge rammene for forsvaret mitt ellers er det ikke noen vits at jeg forklarer meg, sa Breivk.

– Det vil du også få anledning til i det som kommer etter i utspørringen, sa dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Hver gang dommeren har avbrutt Breivik, sier at han at han kun har noen få sider igjen. Ikke en eneste gang i løpet av monologen har Breivik sett opp fra manuset.

Aktoratet støtter derimot at Breivik skal få gjøre seg ferdig med det skrevne manuset, og avslutte.

– Vi synes det er viktig og riktig at Breivik får anlening til å avslutte, sa aktor Svein Holden da Breivik og dommeren endte i en lengre diskusjon.

– Jeg ville ha gjort det igjen

Breivik mener han står i krig med kulturmarxister og sosialdemokrater.

– Hvis det er noen som er ondskapsfulle, så er det sosialdemokratene som velger å transformere landene våre om til multikulturelle samfunn uten å spørre oss, sa Breivik.

Dokumentet han leser fra er på 13 sider, og flere ganger under opplesninger blir han stoppet av dommeren som mener det er for mye tekst. Breivik står da hardt på sin rett til å forklare seg, og påstår at hele forsvaret hans hviler på at han får fremføre sitt budskap om multikulturalismen.

– Kulturmarxister ved sosialdemokratiet har tilrettelagt for konflikt, og for at Balkan vil ende i blodbad, sa Breivik.

Han mener det han gjorde 22. juli ikke var feil, og oppfordrer også andre til å gjøre det samme som ham.

– Ja, jeg ville ha gjort det igjen, fordi det de gjør mot oss er like barbarisk, sa Breivik.

Hyller drapsmenn

I sin lange manusopplesning trekker Breivik fram andre drapsmenn, som Lasermannen i Malmö og den nynazistiske banden i Tyskland, som var ledet av den kjente nynazisten Beate Z.

Han mener disse gruppene burde hylles for å ha tatt livet av mange personer med innvandrerbakgrunn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beate Z er i politiets varetekt og vil bli tiltalt for mord. De andre to antatte gjerningspersonene:

Beate Z og Uwe B og Uwe M ble pågrepet av politiet etter at de drepte minst ni innvandrere i Tyskland.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Disse heoriske unge menneskene har ofret livet for at det vi elsker ikke skal ødelegges. De er perfekte riddere og bør hedres, sier Breivik.

Breivik hevder i retten at innvandrere og muslimer vil bli i flertall i Norge. Derfor mener han at han lever i et fengsel der han bare må se på at landet hans går under.

Krever å bli løslatt

– Jeg er tvunget til å se på mens min egen etniske gruppe blir dekonstruert. Det er ikke lov å protestere, det er forventet at jeg applauderer. Dette fengselet heter Norge, sa Breivik.

Dette brukte han som begrunnelse for at han ikke er redd for å sitte i Ila fengsel resten av livet. Breivik har tidligere uttrykt via sine forsvarere at han ønsker å dømmes som tilregnelig og dermed få fengsel eller forvaring.

– Vissheten om fengsel skremmer meg ikke. Jeg ble født i et fengsel der det ikke er mulig å ytre seg fritt, sa Breivik i retten.

Da Breivik kom til slutten av sitt dokument etter flere advarsler konkluderte han med at han burde frikjennes:

– Angrepene 22. juli var et forsvar for Norges urfolk , vår kultur og etniske nordmenn og et preventivt angrep. Jeg krever derfor at jeg frikjennes fra anklagene og løslates, sa Breivik.

Håper dommeren blir strengere

Flere av bistandsadvokatene reagerte på at Breivik fikk holde på så lenge som 70 minutter.

– Flere av mine klienter forstår ikke hvorfor Breivik fikk holde på så lenge med sin forhåndsskrevne erklæring, sa bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

– Breivik truet med å nekte å forklare seg, hvis ikke han fikk lese opp sin erklæring. Det kan ha vært grunnen til at dommeren lot ham holde på så lenge, sa bistandsadvokat Christian Lundin.

– Jeg vil tro administrator vil være strengere etter lunsj, la han til.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.