Hopp til innhold

- Det kommer til å gjøre veldig vondt

FREDRIKSTAD (NRK.no) Celine Fay Norderhaug gjemte seg på do i tre timer på Utøya. Nå har hun stålsatt seg for rettssaken.

Celine Fay Norderhaug

Celine Fay Norderhaug er usikker på hvor godt hun kommer til å takle rettssaken.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Til sammen 77 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot Oslo og Utøya den 22. juli.

Tragedien rammet Østfold hardt og brutalt, med seks drepte Østfold-ungdommer på Utøya og én kvinne i regjeringskvartalet.

Følg rettssaken her.

Gjemte seg på do

I dag startet rettssaken mot Anders Behring Breivik. Det er satt av ti uker til rettssaken, og Celine Fay Norderhaug, som følger saken fra tingretten i Fredrikstad, forbereder seg på tøffe dager.

– Jeg er veldig nervøs, spesielt foran hans forklaring. Det kommer til å gjøre veldig vondt å høre at han ikke angrer, sier hun til NRK.no.

Norderhaug befant seg i kaféhuset, der hun løp rundt mens Breivik skjøt ungdommer utenfor. Men etter en stund kom han til kaféhuset.

– Den eneste måten å komme bort på var å gjemme meg på do. Jeg satt der i tre timer før vi ble reddet, forteller hun.

Les også: – Blir godt å få det overstått

Passes på av familien

Hun forteller at hun tenker på tragedien hver eneste dag. Det er vondt og tungt å leve med, men understreker at hun får god hjelp av venner og familie.

Om rettssaken sier hun:

– Enten så hjelper det, eller så blir jeg helt knust.

Pappa Knut Norderhaug forteller at det er tøffer enn noen kan forestille seg. Men familien har bestemt seg for å ta det fra dag til dag, og så ser de etter hvert hvordan det går.

– Vi avbryter med en gang om vi ser at Celine ikke har godt av det, sier han.

Familien Norderhaug

Mamma Ann Katrin Norderhaug og Knut Norderhaug følger rettssaken sammen med datteren.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.