Hopp til innhold

Historisk videooverføring i Breivik-saken

BERGEN (NRK.no) Når rettssaken mot Anders Behring Breivik starter i Oslo tingrett mandag, begynner også en historisk direkteoverføring av en norsk hovedforhandling.

Totalt overføres forhandlingene i sal 250 i Oslo tinghus til 17 domstoler over hele Norge.

– Det er første gang vi gjør noe slikt, så dette er veldig spesielt, sier Åge Johansen, direktør i Bergen tingrett til NRK.no.

Han viser oss rundt i de to salene som fra og med mandag av skal ha direkte videooverføring av 22. juli-rettssaken.

Følg rettssaken dag for dag: nrk.no/227

17 ulike domstoler i hele landet er klargjort for at alle som har krav på det skal få følge rettssaken fra sitt hjemsted de neste ti ukene.

Bistandsadvokater, overlevende og familie til de drepte kan alle se rettssaken. Opp mot 2500 personer har lovmessig rett til å følge saken.

– Vi venter nærmere 90 personer i våre to saler når rettssaken starter mandag, sier Johansen.

HD

De ulike domstolene er rigget opp med videokanoner og storskjermer, og har også egne rom der dem som følger rettssaken kan snakke med helsepersonell.

Overføringen har også gjort at mange av rettslokalene har fått helt nye fiberlinjer, for å sørge for at overføringen, som skjer i HD-kvalitet, går så plettfritt som mulig.

Oslo tingrett har hatt ansvaret for å kjøpe inn og sende ut utstyret som er plassert rundt om i landet.

Bare i Bergen koster utstyret flere hundre tusen. Alt i alt koster de tekniske løsningene rundt 22. juli-rettssaken flere millioner kroner.

Totalt har Regjeringen satt av over 100 millioner kroner til rettssaken.

Les videre under bildet.

Bergen tingrett 22. juli

KOSTBART: Projektorer, svære lerret og nye fiberlinjer er på plass i alle de 17 domstolene rundt om i landet. Bare i Bergen er utstyr for noen hundre tusen kroner på plass.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Rent formelt er lokalene i de 17 ulike domstolene også en del av rettssaken som pågår i Oslo tingrett. Det vil si at de må følge alle regler og normer for en rettssak, selv om de sitter en helt annen plass i landet.

– Å følge saken her i Bergen vil være akkurat som om en var i Oslo.

Storskjerm i Kristiansand tingrett

FÅR SE ALT: En skjerm skal vise personene som snakker og forklarer seg, mens en annen skjerm skal vise bevisene som legges frem. Her fra Kristiansand tingrett.

Foto: Thomas Grønvold / NRK
Åge Johansen

HELT SPESIELT: – Dette er helt spesielt, sier direktør i Bergen tingrett, Åge Johansen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Bistandsadvokatene bærer kappe, de som er til stede må reise seg for dommeren når denne kommer inn i rettssalen i Oslo. De får ikke lov å gå fritt ut og inn av rettslokalet. Man skal ha samme høytidelighet her, som om man er med i rettssaken i Oslo, sier Johansen.

Adgangskontroll

Det er overlevende fra Utøya og foreldre til de drepte som har rett til å følge saken. De som kommer har lov å ha med én støtteperson hver.

Sikkerhetssjef i Bergen tingrett, Espen Husby, har ansvaret for å sørge for at bare dem som er akkreditert får komme inn i lokalene.

Utover dette er det ikke satt i gang spesielle sikkerhetstiltak.

– Egne rettsbetjenter skal sørge for at kun dem som er involvert i saken får komme inn i den delen av tingretten som er satt av til dette. Det blir en egen adgangskontroll, sier han.

Det er politiet som har ansvaret for å vurdere om videooverføringen krever egne sikkerhetsmessige tiltak, som for eksempel politipatruljer.

Får beholde utstyret

Husby gjør seg klar for et opplegg som Bergen tingrett aldri tidligere har vært i nærheten av.

Alt har vært styrt fra Oslo, men krever også sitt av tingrettene og lagmannsrettene som er involvert.

Mesteparten av det dyrebare utstyret blir værende i de ulike domstolene, og det kan bety at det i fremtiden blir lettere å gjennomføre lignende direkteoverføringer av en rettssak.

– Nå har vi i hvert fall muligheten og utstyret til stede for å gjøre det. Så det kan godt tenkes at vi gjør det igjen, hvis det er behov for det, sier Johansen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.