Hopp til innhold

I dag får vi vite om aktor vil ha Breivik i fengsel

SAL 250 (NRK.no): For nesten fire måneder siden gikk statsadvokatene inn for at Anders Behring Breivik var for syk for fengsel. Torsdag får vi vite om rettssaken har endret deres mening.

Svein Holden og Inge Bejer Engh

HEMMELIGHETSFULLE: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh har holdt kortene tett til brystet, men går langt i å antyde at de vil be retten om at Anders Behring Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern som utilregnelig.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er knyttet stor spenning til om aktor Inga Bejer Engh og Svein Holden vil be om fengsel eller tvungent psykisk helsevern når de torsdag klokken legger ned sin påstand i norgeshistoriens største rettssak.

Tiltalebeslutningen mot Anders Behring Breivik tar utgangspunkt i at Breivik erklæres utilregnelig.

Det vil si at påtalemyndigheten mener han er så syk at han ikke kan dømmes til fengsel, men til behandling i tvungent psykisk helsevern (se faktaboks).

Da tiltalen ble lagt fram 7. mars, hadde det andre sakkyndigparet imidlertid ikke rukket å komme med sin vurdering av tiltaltes mentale helse.

Påtalemyndigheten åpnet derfor for muligheten for at de ville komme til å be om at Breivik blir dømt til fengselsstraff likevel.

Ny undersøkelse: Tre av fire nordmenn vil ha Breivik i fengsel

– Vi har bestemt oss

Aktoratet har mulighet til å snu dersom de mener bevisene under rettssaken viser at Breivik ikke var psykotisk da han utførte massedrapet 22. juli.

Statsadvokatene bekreftet overfor NRK at de bestemte seg for hvilken påstand de skal gå for, først to dager før de skal legge den fram for retten.

De sier både psykiatrien og jussen har vært komplisert i denne saken, men håper at de slipper å sitte utover natten med arbeidet som gjenstår før de skal inn i ilden.

Da statsadvokatene la frem tiltalebeslutningen mot 33-åringen, ble han tiltalt etter terrorparagrafen for overlagte drap på 77 personer.

Det er første gang i norgeshistorien at terrorparagrafene (§ 147) blir brukt i forbindelse med drapshandlinger.

Ifølge terrorloven har tiltalte til «hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet, og å skape alvorlig frykt i en befolkning.»

Heller mot utilregnelig

Ifølge Svein Holden kommer de til å vise til kjente rettskilder og vanlig rettspraksis under sin prosedyre torsdag.

Da han møtte pressen etter endt rettsdag onsdag, gikk han langt i antyde at aktoratet står på sin påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Jeg tror nok alle forventer at en påtalemyndighet ikke skal gå altfor nye stier, men opptre nokså rasjonelt og forutsigbart, og det tror jeg også vi gjøre i denne saken, sa Holden etter endt rettsdag onsdag.

– Så det blir ingen overraskelser?

– Vi får se hvordan folk reagerer, det har vi ingen tanker om nå, svarte Holden.

– Er folkets rettsfølelse en faktor?

– Vi ser at det er en betydelig interesse rundt dette. For oss er det viktig å gi en så god, grundig og nøktern vurdering av saken som mulig. Jussen er viktigst, ikke reaksjonene, sa Holden.

Statsadvokaten sier det er viktig at de kan stå inne for denne vurderingen i lang tid fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arne Lyng og Wenche E. Arntzen

BESTEMMER TIL SLUTT: Det er dommerne som til syvende og sist avgjør om Breivik dømmes til fengsel eller ikke. Fagdommerne Arne Lyng og Elizabeth Arntzen og de tre meddommerne kommer med sin dom 20. juli eller 24. august.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pløyer ny jussmark

Også NRKs kommentator, Magnus Takvam, tror aktoratet lander på utilregnelighet.

Kristian Andenæs, som er professor og instituttleder for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo har sagt til NRK at det har vært en tendens i norsk rett til å helle mot tvungen psykisk helsevern i tvilstilfeller.

I Breivik-saken har to omfattende sakkyndigrapporter konkludert helt ulikt i tilregnelighetsspørsmålet. Det er heller ikke vanlig at tiltalte selv understreker at han/hun ønsker å bli dømt som tilregnelig og fengsel, som i dette tilfellet.

Høyesterettsadvokat Harald Stabell sier at selv om vi har en høyesterettsdom fra 2008 som kommer inn på dette, så er det ingen som vet nøyaktig hvor grensene går for hvor mye tvil som tillates i spørsmålet om noen er friske nok til å dømmes til fengsel eller ikke.

– Kravet til bevis for om noen er tilregnelig ligger et sted mellom over 50 prosent sannsynlig og det høye beviskravet for om noen har utført en handling eller ikke, har Stabell uttalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarer Geir Lippestad og forsvarer Vibeke Hein Bæra

– TILREGNELIG: Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra kommer til å prosedere på at deres klient skal dømmes til fengsel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ingen dom på fredag

Fredag ender rettsforhandlingene i Oslo tingrett med forsvarernes prosedyrer og sluttkommentarer fra tiltalte, og noen av de overlevende etter 22. juli,

Forsvarerne, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, har ikke lagt skjul på at de kommer til å argumentere for at tiltalte dømmes som tilregnelig og får fengselsstraff, i tråd med Breiviks eget ønske.

Selve dommen må vi likevel vente på til 20. juli eller 24. august.

Det er de fem dommerne som til syvende og sist avgjør om Breivik var tilregnelig eller utilregnelig 22. juli.

Hvis retten tror på forsvarerne og dømmer ham tilregnelig, er det ventet at man vil be om maksimumsstraff, 21 års fengsel med forvaring så lenge Breivik anses for å være farlig for samfunnet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.