Hopp til innhold

Minnes de døde i retten med bilder og ord

I retten trekkes hvert menneske som mistet livet på Utøya frem slik de var som levende mennesker. Mange engasjerte personer døde svært unge.

Mandag fortsatte gjennomgangen av de døde på AUFs sommerleir i 2011. Gjennomgangen følger hendelsene kronologisk, og retten er nå kommet til de som mistet livet inne i Kafébygget på Utøya.

Les mer: Gjennomgår drapene i Kafébygget
Se også:
NRKs oversikt over alle de døde

Før retten kom til de som døde inne i selve bygget fikk de høre hvordan Gunnar Linaker fra Bardu mistet livet like utenfor huset der engasjementet tidligere den dagen hadde vært så stort da Gro Harlem Brundtland besøkte den politiske sommerleiren.

Gunnar Linaker (23)

Gunnar Linaker ble 23 år gammel og beskrives av de som kjente ham som veldig engasjert til tross for sin unge alder.

– Til tross for sitt korte liv vil Gunnars engasjement leve videre etter hans død, sa bistandsadvokaten til de etterlatte i retten mandag.

Hun beskrev hvordan Linaker hadde sterke egenskaper som skapte dialog og samhold.

Les også: Om Linaker: – Han elsket folk

– Savnet etter Gunnar deler vi med veldig mange, kunne bistandsadvokaten meddele fra familien.

I bildegalleriet øverst i saken kan du se bilder av alle som har fått lest opp minneord i retten, og se et utdrag av omtalen.

Kafébygget på Utøya med vårblomster foran

Retten går mandag gjennom de som døde inne i Kafébygget.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Margrethe Bøyum Kløven (16)

Margrethe Bøyum Kløven var på Utøya som medlem av Bærum AUF. Allerede som 15-åring ble hun innvalgt som varastyremedlem, og blir beskrevet som en aktiv og allsidig jente.

Kløven ble bare 16 år og døde i Lillesalen i Kafébygget.

– Margrethe var en jente med mye liv og engasjement, sier familiens bistandsadvokat i retten.

Les også: Om Kløven: - Var aktiv og allsidig

Retten fikk høre at 16 åringen hadde som egenskap at hun så folk rundt seg og tok vare på folk.

– Hun skapte et godt miljø rundt seg, og var nært knyttet til storfamilien med flere søsken, kunne bistandsadvokaten fortelle.

Silje Merete Fjellbu (17)

Silje Merete Fjellbu fra Tinn var med på å stifte Aust-Telemark AUF, og var den første lederen i organisasjonen. Hun gikk av som leder ved sist årsmøte i februar 2011. Hun blir beskrevet som en ærlig og engasjert jente, med et stort hjerte.

17 åringen som bodde på Rjukan døde i Lillesalen i Kafébygget.

– Silje var en fargerik 17 åring som var full av kjærlighet til alt og alle. Hun var distre, forelsket, engasjert og en stor pappajente, fortalte bistandsadvokaten mens et bilde av henne ble vist på rettens storskjermer.

Les også: – En uvanlig seremoni for en uvanlig jente
Les også: – Jeg ba Silje bli på Utøya

Mange av de etterlatte og de som kjente henne hadde møtt opp i retten. De fikk høre om en livlig jente med mange interesser.

– Hårfarger og frisyrer var en stor lidenskap i tillegg til fotografering, sa bistandsadvokaten.

Guro Vartdal Håvoll (18)

Guro Vartdal Håvoll var aktiv i lokalpolitikken som organisatorisk nestleder i AUF i Møre og Romsdal og styremedlem i Ørsta Arbeiderparti. Hun hadde et brennende engasjement og sto blant annet opp for de svakeste i samfunnet.

Håvoll ble 18 år gammel og døde i Lillesalen i Kafébygget.

Les også: Om Håvoll: - Hun var engasjert og målbevisst

Retten fikk høre om ei jente som brydde seg om menneskene uansett om det var de nært henne eller folk i andre land.

– Når Guro skal beskrives brukes ord som blid og engasjert. Det var mye musikk og sang rundt henne, sa bistandsadvokaten i retten mandag.

Jenta fra Vartdal i Ørsta studerte musikk på den videregående skolen i Volda, og sang var hennes hovedinstrument.

– Guro var opptatt av å leve her og nå, hun var til inspirasjon for mange, fikk retten høre.

Ronja Søttar Johansen (17)

Ronja var svært opptatt av musikk, og hadde en egen blogg som hun la ned mye arbeid i. Hun gikk i 1. klasse på musikk, dans og drama ved Mosjøen videregående skole. 17-åringen var sekretær i AUF Vefsn. Av sine partifeller beskrives hun som en person med mot, engasjement og godhet.

Johansen ble 17 år og døde i Lillesalen i Kafébygget.

– Ronja ble bare 17 år. Hun var ei levende og sprudlende datter, søster og vennine, fikk retten høre fra familiens bistandsadvokat.

Les også: – Utrolig lett å bli glad i Ronja

Ronja Søttar Johansen var engasjert og hadde omtanke for medmennesker.

– Hun stod på for det hun trodde på og mislikte urettferdighet. Ronja er elsket og savnet, hilsen familien, fortalte bistandsadvokaten.

Mona Abdinur (18)

Mona Abdinur var på Utøya som en engasjert ungdomspolitiker. Hun var særlig opptatt av flerkulturelle spørsmål i politikken. I tillegg var Mona Abdinur aktiv innen dans, musikk og sang.

Abidnur ble 18 år, og ble funnet død i Lillesalen.

– Mona var en veldig sentral person i familien og venneflokken. Hun var varm og omsorgsfull, og viktig for familien, fortalte bistandsadvokat Siv Hallren til retten.

Les også: Stoltenberg: – Fellesskapet slår sin sterke arm rundt familien din

Hallgren fortalte retten om hvordan Mona Abidnur var på Utøya sammen med den yngre søsteren. Søsteren hadde reist over til landsiden like før gjerningsmannen kom til Utøya og overlevde.

Bistandsadvokaten sa at det var en aktiv jente som nå blir savnet.

– Mona hadde vært medlem av AUF siden 2010. Hun var en meget aktiv og sosial jente. Siden hun var sju år hadde hun spilt fotball. Hun var i tillegg danser og danseinstruktør, sa Hallgren.

Sondre Kjøren (17)

Sondre Kjøren var medlem i AUF. Han var elev ved Orkdal videregående skole der han skulle begynne i andre klasse ved linjen for studiespesialisering til høsten. Han beskrives som en blid, omtenksom og engasjert gutt.

Kjøren ble i retten beskrevet som en samfunnsengasjert gutt med stor fotballinteresse. Han ble bare 17 år, og døde i Lillesalen i Kafébygget på Utøya.

– Han hadde et stort hjerte for gamle, unge svake og sterke. Samfunnsengasjert med stor fotballinteresse, fortalte bistandsadvokaten.

Les også: Ein gut som blei sett pris på av alle

Med et stort engasjement trivdes Sondre Kjøren på Utøya.

– Folk lyttet da Sondre tok ordet. Utøya var paradiset på jord for han, sa bistandsadvokaten.

Fra familien kom bistandsadvokaten med denne hilsenen:

«Vi vil for alltid huske de varme brune øynene og det levende smilet. Aller vakrest var du på innsiden. Glad i deg, "You`ll never walk alone"»

Bendik Rosnæs Ellingsen (18)

Bendik Rosnæs Ellingsen fra Rygge var sekretær i Moss og omegn AUF, og miljøansvarlig i AUFs fylkesstyre i Østfold.

Ellingsen døde 18 år gammel i Lillesalen i Kafébygget på Utøya.

Han skulle jobbe som sommervikar i Justisdepartementet i hele sommer bortsett fra perioden han skulle delta på Utøya.

– Bendik hadde sommerjobb i Justisdepartementet sommeren 2011. Selve drømmen var nok å komme inn på aspirantkurset til UD, og det var en stolt gutt som fikk tatt bilde sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre på Utøya, fortalte bistandsadvokat Siv Hallgren til retten.

Les også: Skrev brev allerede på ungdomsskolen om sommerjobb i Justisdepartementet

Hun beskrev en aktiv og positiv gutt.

– Bendik var en aktiv gutt, aktiv i idrett og hadde vært aktiv i AUF i knappe to år. Han hadde verv i både lokal- og fylkeslag.

18 åringen hadde nylig fått seg lappen, og den siste delen av livet gledet han seg over det.

– Bendik var en særdeles glad gutten den siste tiden av sitt liv. Med førerkort tatt på 18 årsdagen fartet han rundt og hentet både familie og venner, sa Hallgren.

Kafébygget på Utøya, april 2012

Retten går kronologisk gjennom de som døde. Først de som døde i Lillesalen, så de som døde i Storsalen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Retten fortsatte gjennomgangen av de som mistet livet i Kafébygget. Sju unge døde i Lillesalen og etter at alle de gjennomgått gikk aktørene videre til Storsalen.

I Storsalen i Kafébygget ble fem unge mennesker funnet døde den 22. juli.

Den første retten fikk høre om var Eivind Hovden fra Tokke i Telemark.

Eivind Hovden (15)

Eivind Hovden fra Tokke i Telemark var på sommerleir på Utøya for første gang. Han var svært musikkinteressert, og spilte gitar i et lokalt band. Han blir beskrevet som en svært engasjert 15-åring.

Hovden ble 15 år og døde i Storsalen.

15 åringen beskrives som en engasjert gutt som ikke var redd for å skille seg ut.

– Eivind betydde så mye for så mange. Vår kjæreste gutt ble tatt i fra oss, men smilet hans har vi for alltid, fortalte bistandsadvokaten på vegne av familien.

Les også: - En stjerne er slukket

Eivind Hovden var aktiv på mange måter både i politikken og ellers på fritid og i skole.

– Han spilte gitar i band, og var medlem av Røde Kors. Og han gikk på jakt. Vi minnes ham som en blid og sosial gutt, med mye omtanke for andre, forteller bistandsadvokaten.

Lene Maria Bergum (19)

Lene Maria Bergum var styremedlem i Stjørdal AUF, og var på Utøya for første gang. Hun hadde nettopp fullført videregående ved Byåsen videregående skole i Trondheim. Til høsten skulle hun studere historie og språk i utlandet.

– Hennes største lidenskap var hest og reising. Alle muligheter var åpen for henne. Drømmen hennes var å bli veterinær, og høsten 2011 skulle hun reise til Barcelona sammen med venner for å studere, fortalte bistandsadvokaten.

Bergum ble 19 år og ble funnet død i Storsalen i Kafébygget.

Les også: – Ein utmerka, flott ungdom

Bistandsadvokaten fortalte at hun reiste forventningsfullt til Utøya. Av de som kjente henne beskrives hun som engasjert og samfunnsopptatt.

– Hun pleide å si: «Hvis du ikke engasjerer deg, har du ikke lov til å klage», fikk retten høre.

Mange vil savne henne, både blant familie og venner.

– Hun var en engasjert, blid og positiv jente som etterlater seg dype spor. Hun vil bli høyt savnet, sa bistandsadvokaten.

Elisabeth Trønnes Lie (16)

Elisabeth Trønnes Lie var styremedlem i Halden AUF. Tidligere samme sommer gikk hun ut fra Risum ungdomsskole og skulle i august ha begynt på Halden videregående skole. De som kjente 16-åringen sier hun var det søteste mennesket i hele verden.

Jenta ble bare 16 år, og døde i Storsalen i Kafébygget.

– Hun hadde omsorg for andre, og hadde alltid oppmuntrende ord. Hun hadde kjæreste og syntes livet hennes denne sommeren var helt perfekt, sa bistandsadvokat Siv Hallgren.

Lie hadde nylig tatt lappen for moped, og var veldig fornøyd med livet.

Les også: Tok farvel med Elisabeth (16)

– Elisabeth var en livglad jente på 16 år,. Hun var glad i musikk og sang. Elisabeth etterlater seg familie, mange gode venner og et stort savn, sa Hallgren til retten.

Henrik André Pedersen (27)

Henrik André Pedersen kom fra Bodø, men var bosatt i Porsanger kommune der han var verve- og lokallagsansvarlig i Finnmark AUF. 27-åringen skulle høsten 2011 gått til valg som ungdomsrepresentant for Porsanger Arbeiderparti. Han sto på 6. plass på valglista.

Pedersen rakk aldri å stille til valg. Han døde i Storsalen i Kafébygget.

Les også: – Sterkt for et lite lokalsamfunn

Retten fikk høre om en 27 åring som var blitt veldig engasjert i politikk i de siste årene.

– Henrik rakk bare å bli 27 år. Han engasjerte seg sent, men godt i politikken, fortalte bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Larsen fortalte at Pedersen over mange år var en aktiv korpsmusikant, og at

Han var kjent blant familie og venner som en glad fargeklatt som spredde glede og smil rundt seg.

– Han var sosial og utadvendt. Han brant for det han gjorde, og musikk betød mye for ham. Han har etterlatt seg en søster, to foreldre og onkelbarn som han var veldig stolt av, fikk retten høre fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.