Hopp til innhold

Politidirektøren: – Det er klart det ble begått menneskelige feil 22. juli

Politidirektør Øystein Mæland innrømmer at det ble begått menneskelige feil under politiaksjonen ved Utøya 22. juli. Alf Vederhus er ikke fornøyd med politiets beklagelser.

Video Øystein Mæland og Alf Vederhus i Aktuelt

NETT-TV: Politidirektør Øystein Mæland og Alf Vederhus, far til en av de som ble drept på Utøya 22. juli, møttes til debatt i Aktuelt.

Alf Vederhus mistet sin sønn på Utøya 22. juli. I programmet Aktuelt på NRK2 mandag kveld møtte han politidirektør Øystein Mæland til debatt.

Vederhus sier han at han ikke er fornøyd med den beklagelsen politiet har kommet med og etterlyser en innrømmelse fra politiet på at jobben de gjorde den 22. juli ikke var bra nok. Og han sier at han forsøker å stille politiet de litt ubehagelige spørsmålene.

Alf Vederhus

Alf Vederhus er far til Håvard Vederhus som ble drept på Utøya 22. juli.

Foto: NRK

– Kunne færre blitt drept?

– Kunne en mer effektiv politiaksjon hindre at Breivik i det hele tatt kom seg ut til Utøya, og når han først kom seg ut, kunne en mer effektiv aksjon fra Nordre Buskerud politidistrikt hindret at så mange døde på Utøya, spør Vederhus.

Han påpeker at 27 personer ble drept de siste 25 minuttene før Breivik ble pågrepet. Blant dem Vederhus' egen sønn, Håvard Vederhus.

LES: De som døde i terroraksjonene

– Den innrømmelsen som politiet kom med 15. mars var etter mitt syn en symbolsk innrømmelse. Det man egentlig innrømte i forhold til Utøya-aksjonen da var at den røde politibåten tok inn vann, og at politiet tapte seks minutter på det. Det nok langt mer alvorlige mangler enn akkurat den episoden, sier Vederhus.

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarert, kunne politiet vært raskere på Utøya, sa politidirektøren 15. mars i fjor.

LES: Politidirektøren beklager at Breivik ikke ble pågrepet før

LES: Faremo: – Ikke godt nok forberedt

– Vi var ikke trent for dette

Politidirektør Øystein Mæland sier at kombinasjonen av bombeangrepet i regjeringskvartalet og terroraksjonen på Utøya satte politiets kapasitet på en voldsom prøve.

– Det overgikk alt vi hadde forestilt oss kunne skje. Vi var verken satt opp for det eller trent for to sånne hendelser på samme ettermiddag midt i fellesferien, sier Mæland.

– Det jeg beklaget 15. mars kom på bakgrunn av en omfattende rapport. Her kom det frem at det var store kommunikasjonsproblemer denne dagen. Mellom lokalt politi og beredskapstroppen fra Oslo, og mellom operasjonssentralen i Nordre Buskerud og deres folk på stedet. Det var også så stor pågang at det var en ekstrem situasjon for dem som var på jobb på operasjonssentralen, forklarer Mæland.

Øystein mæland

Politidirektør Øystein Mæland sier det er 22. juli-kommisjonen som skal komme med den endelige evalueringen av politiets innsats den 22. juli.

Foto: NRK

– Det jeg egentlig beklager at vi ikke var i stand til å pågripe terroristen tidligere. Men man kan ikke i evalueringsrapporten finne enkelthendelser eller enkeltbeslutninger som med sikkerhet ville ført til et annet og bedre utfall. Men min vurdering er også at man heller ikke kan si det motsatte, sier Mæland.

Politidirektøren sier alle som var involvert i aksjonen gjorde sitt aller ytterste.

– Men det var en aksjon og en situasjon som satte et voldsomt press på systemene våre. Og det medførte at det oppsto uheldige hendelser, sier han.

LES: Slik var terrordøgnet

Blant annet ble politibåten satt på vannet i Steinsfjorden, langt fra Utøya, og når beredskapstroppen ankommer, kjører de først feil før de finner stedet som Nordre Buskerud politidistrikt har bestemt skal være oppmøtested.

– Slet med å få tak i båter

Mæland sier politiet i Nordre Buskerud slet med å få tak i båter for å raskt komme seg over til Utøya. Når de fikk tak i båter var beredskapstroppen ganske nær, og politiet på stedet besluttet da å prioritere å få beredskapstroppen over til Utøya.

– De to lokale politifolkene som først kom til landsiden mistet kommunikasjonen med hverandre, men de klarte å rekvirere båter som fikk beredskapstroppen over til Utøya, forklarer politidirektøren.

Han legger til at politiet ikke visste om det var én eller flere gjerningsmenn på øya.

Mæland vil ikke si at politiet beskytter seg selv og bedriver kameraderi.

– Vi har gjort all informasjon vi sitter på tilgjengelig for 22. juli-kommisjonen, sier han.

Vederhus sier han ikke er fornøyd med politidirektørens forklaring. Han mener politiet burde opptrådt på en annen måte i de kritiske minuttene før beredskapstroppen kom til stedet.

– Jeg tror situasjonen den dagen var at Nordre Buskerud politidistrikt satset alle kort på å få klargjort den røde gummibåten. De brukte nesten 17 minutter på å klargjøre båten på politistasjonen og deretter fraktet de den til innsjøen, sier Vederhus.

Han mener det er mye som tyder på at politiet mye raskere kunne kommet seg over til Utøya og fått stanset Breivik tidligere.

Innrømmer menneskelige feil

– Det er klart det ble begått menneskelige feil denne dagen, innrømmer Mæland.

– Det er min jobb å ta det øverste ansvaret for å påpeke hvilke rammer og hvilken situasjon vi opererte under denne dagen. Jeg har i den forbindelse beklaget at vi ikke klarte å pågripe Breivik tidligere, sier Mæland.

Han forklarer at det er 22. juli-kommisjonen som skal gå inn i alle siden med politiets respons denne dagen og legger til at han ikke kan gå inn i en minutt-for-minutt-diskusjon. Han sier det er mange grunner til at det tok tid å ta seg over til Utøya, og nevner kommunikasjonsproblemene og at politiet ikke visste hvor mange gjerningsmenn som var på øya.

– Politiet har lært mye av det som skjedde. Alt fra organisering, opplæring og utstyr. Hele beredskapsspørsmålet står sentralt i tiden fremover. Vårt må er at det skal bli en bedre politiberedskap i tiden fremover, sier Mæland til slutt.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.