Hopp til innhold

Breivik overrasket over at ofrene får så mye tid i retten

OSLO TINGHUS (NRK.no): Anders Behring Breivik er overrasket over at ungdommene som overlevde massakren på Utøya, har fått mye taletid i rettssaken.

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

OVERRASKET: Retten har gjennomgått 77 obduksjonsrapporter. Anders Behring Breivik sier han ikke visste at dette ville bli viet så mye tid i rettssaken.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Han er også overrasket over at det var satt av såpass mye tid til gjennomgangen av obduksjonsrapportene.

Det opplyser Breiviks forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Så ikke at det ville ta så lang tid

– Det er deler av rettssaken som ikke er sånn som han tenkte en rettssak var, men han aksepterer at mønsteret er slik, sier Lippestad.

Hva er han overrasket over?

– En rettssak dreier seg jo også om å dokumentere hva som har skjedd. I denne saken er det dessverre svært mange obduksjonsrapporter og svært mange fornærmede som forklarer seg om handlingene. Dette er ting han ikke så at ville ta så lang tid, men som er helt nødvendig å bruke den tiden vi gjør, på.

Har gjennomgangen av obduksjonsrapportene og vitneforklaringene gjort noe annet inntrykk på ham enn at han syntes de tok lang tid?

– Nei, jeg tror ikke jeg kan si det, sier Lippestad.

Glad for at han har fått forklare seg

I politiavhør har Breivik sagt at han så frem til å spre sin ideologi under rettssaken.

Anders Behring Breivik i vitneboksen

Anders Behring Breivik forklarte seg for retten i fem dager. Han skal også senere i saken forklare seg om det han kaller radikaliersingsprosessen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Halvveis ut i rettssaken er han svært fornøyd med at han har fått god tid til å forklare seg, selv om rettssaken ikke er helt slik han hadde forestilt seg.

– Det han har vært tilfreds med, er at han fikk anledning til å forklare seg over relativt lang tid, sier Lippestad.

564 ungdommer var på Utøya 22. juli i fjor. Breivik tok livet av 69, i tillegg til åtte mennesker som ble drept av bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Breivik fikk innledningsvis fem dager til å forklare seg. Deretter har retten gjennomgått obduksjonsrapporter for alle de 77 som ble drept. De to siste ukene har overlevende fra Utøya forklart seg.

Forklaringene fra Utøya avsluttes fredag med Adrian Pracon.

«Kan virke upassende»

Breivik ba tidlig torsdag om å få komme med noen korte kommentarer i løpet av rettssdagen. Da siste vitne var ferdig, ba han dommeren om å få utsettelse på dette til fredag, fordi det ville «virke upassende».

Dette fikk han avslag på.

– Vi har bedre tid i dag. I morgen er en mer fullpakket dag, sa dommer Arntzen bestemt.

Breivik har rett til å kommentere vitneforklaringene. Forrige gang han gjorde det, ville han informere retten om hvilke politiske verv flere av de overlevende har. Han mente det hadde kommet for dårlig frem at «de var erfarne politiske aktivister».

Anker ikke hvis han blir kjent tilregnelig

Da han fikk ordet i dag, sa Breivik at han ikke vil anke dersom han blir funnet tilregnelig.

Han fortalte at han følte at saken hadde gitt ham et minimum av belysning av hans ideologi og grunnlaget for terrorhandlingene 22. juli.

– Dessverre ble ikke min forklaring kringkastet, men teksten ble i hvert fall formidlet. Jeg ser derfor ingen grunn til å anke, og kommer heller ikke til å gjøre det dersom jeg blir funnet tilregnelig, forklarte den terrortiltalte 33-åringen.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier det er Breivik selv som har tatt den avgjørelsen.

– Det er noe han har tenkt på selv. Han har sagt tidligere at hans mål er å bli kjent tilregnelig og ta den straffen han skal ha. Han skjønner selvfølgelig at det blir lovens strengeste straff. Blir han kjent tilregnelig, ser han heller ingen grunn til å anke.

Prøver han med dette å legge press på dommerne, og si at hvis de bare kjenner ham tilregnelig, slipper de en runde til?

Dommerne føler seg overhodet ikke presset av dette. Ankespørsmålet er som i enhver rettssak, opp til partene å vurdere.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.