Hopp til innhold

Psykiater endrer syn på Breivik

Professor i psykiatri Einar Kringlen var først ikke i tvil om at Anders Behring Breivik var psykotisk, men etter å ha sett massemorderen to dager i retten, har han endret oppfatning.

Breivik ser ned og snakker med Bæra

Terrortiltalte Anders Behring Breivik har innrømmet at han tilpasser forklaringen sin til det han tror er nødvendig for å bli erklært tilregnelig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Professor i psykiatri Einar Kringlen

Professor i psykiatri Einar Kringlen.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Einar Kringlen er tilknyttet Psykiatrisk klinikk i Oslo og er en av nestorene i norsk psykiatri.

Etter å ha lest den første sakkyndigrapporten i januar, var Kringlen sikker på at Breivik var psykotisk. I et intervju med ukeavisen Dag og Tid sa Kringlen at han støtter konklusjonen til psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

– Anders Behring Breivik var psykotisk, det kan det neppe være tvil om, sa Kringlen til avisen.

Han la blant annet vekt på at den første rapporten ga et inntrykk av at Breivik hadde endret seg de siste årene, særlig etter at han flyttet hjem til moren, isolerte seg og underholdt moren og halvsøsteren med politisk tåkeprat som de ikke skjønte noe av.

Kringlen la også vekt på at han ga uttrykk for tanker som at han ville bli regent etter statskupp og ta navnet Sigurd Krossfararen II, skriver Dag og Tid.

– Nyttig å se ham

Men etter å ha sett og hørt Breivik i to dager i retten, har Kringlen totalt endret oppfatning. Nå ser han ingen tegn til psykose.

– Det var nyttig å høre og se hvordan den tiltalte oppførte seg. Det gir et helt annet bilde enn hva du får ved å lese referater i avisen og det inntrykket jeg fikk av mannen fra den første rapporten, sier Kringlen til den siste utgaven av Dag og Tid.

Dermed er psykiateren enig med konklusjonen i den andre sakkyndigrapporten, der Terje Tørrisen og Agnar Aspaas konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk.

– Jeg fikk et helt annet bilde av Breivik etter de to dagene i retten, sier Kringlen til NRK.

Kringlen mener Breivik forklarer seg logisk, og at han til og med kan være avslappende fleksibel i svarene. Han har aldri tidligere endret syn så totalt i spørsmål om tilregnelighet.

– Han er heller ikke underdanig, men protesterer med en viss irritasjon om han mener spørsmålene til dommeren er urimelige, sier Kringlen.

– Han er tilregnelig

Han tror det er stor sannsynlighet for at han blir regnet som tilregnelig.

– Du er ikke redd for at du lar deg forlede av at Breivik gjør alt han kan for å fremstå som tilregnelig?

– Muligheten er der, men den er svært liten. Min erfaring fra psykiatrien tilsier at hvis han er psykotisk, og særlig hvis han er schizofren, vil han neppe kunne opptre så adekvat som han gjorde de to dagene jeg så ham i retten.

– Man kan kanskje si at han har en paranoid personlighet, at han er mistenksom, men der stanser det. Han går ikke over grensen til det psykotiske, sier Kringlen.

– Feil i første rapporten

Rettspsykiaterne

Fra venstre: Rettspsykiaterne Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag fikk Anders Behring Breivik selv muligheten til å kommentere de to sakkyndigerklæringene om sin egen tilregnelighet.

I retten gikk Breivik løs den første rapporten som konkluderer med at han er utilregnelig. Breivik trakk frem flere forhold han mener er direkte feil i den første rapporten.

Blant annet mener han Synne Sørheim og Torgeir Husby tidlig konkluderte med at han var utilregnelig og at de samlet argumenter og premisser som skulle underbygge påstanden.

Breivik hevder han kan dokumentere over 200 bevisste løgner i rapporten.

Da Breiviks forsvarer Geir Lippestad spurte ham om hvorfor han har droppet kravet om å få bære sin selvkomponerte gallauniform i retten, svarte Breivik slik:

– Når jeg nå kjenner til at de som vurderer meg har liten kunnskap om ideologi og militant nasjonalisme, så vil jeg ikke utfordre skjebnen. Det kan bli oppfattet av folk som er helt ukjente med det, som veldig bisart og kanskje litt sinnssykt, svarte Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.