Hopp til innhold

Skrev sang for å bearbeide sorgen

Azem Selaci, som mistet søsteren Lejla på Utøya, skrev sang for å sette ord på tankene han satt igjen med etter 22. juli.

Video Skrev sang til ære for søsteren

Skrev sang til ære for søsteren

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle dedisere en sang til søsteren min på denne måten, men den tiden kom nå, sier Azem Selaci.

Søsteren Lejla Selaci var AUF-leder i Fredrikstad fram til hun ble drept på Utøya 22. juli.

Det har vært en tøff tid for broren i ettertid, men nå har han funnet en måte å bearbeide sorgen på.

– Jeg laget denne sangen fordi jeg var fylt opp med følelser. Jeg måtte bare få ut det som plaget meg, og smertene. Jeg har holdt på med musikk lenge, og har alltid klart å uttrykke meg gjennom musikken, sier han til NRK.no.

Tittelen på sangen er «Hjertet i krykker». Teksten ble skrevet bare noen uker etter 22. juli. Sangen spilte han inn hjemme i Kosovo.

– Sangen handler om at hun er borte, men at hun aldri vil være helt, helt borte. Hennes kjærlighet og hennes smil kommer alltid til å være blant oss. Jeg laget sangen for å vise henne min respekt og min kjærlighet som bror.

«Hun skal hete Lejla, hvis jeg får en datter og blir far», rapper han blant annet i sangen.

Bruker musikken som meditasjon

Azem besøker søsterens grav ofte. I morgen drar han til Oslo der han både vil få se og høre søsterens drapsmann i retten.

I seks dager skal retten gjennomgå obduksjonsrapporter fra de 69 drepte på Utøya. Bistandsadvokatene skal vise bilder av hvordan de var da de levde.

I morgen vil retten gå gjennom ni obduksjonsrapporter fra Utøya, blant annet rapporten til Lejla Selaci. Også hele neste uke vil bestå av obduksjonsrapporter.

– De skal gå gjennom rapporten hennes, det kommer til å bli vanskelig. Å høre han svare på de spørsmålene han får kommer til å bli vanskelig, sier Azem.

– Jeg kommer aldri til å forstå hvorfor han mener at dette var nødvendig. Å drepe uskyldige barn burde aldri være nødvendig.

Men i harde tider som dette, finner Azem stor hjelp i musikken.

– Musikken er som en meditasjon for meg. Den er veldig hjelpsom i vanskelige tider, og det er slik jeg klarer å uttrykke meg.

Azem Selaci

Azem Selaci besøker ofte graven til søsteren Lejla.

Foto: Bjørn Ruud/NRK
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.