Hopp til innhold

I dag må de svare på det alle lurer på

Mener rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby fremdeles at Anders Behring Breivik var psykotisk og dermed ikke tilregnelig?

Torgeir Husby og Synne Sørheim

Torgeir Husby og Synne Sørheim vitner i rettssaken mot Anders Behring Breivik onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De to erfarne rettspsykiaterne skulle begynt sitt vitnemål onsdag, men ble utsatt fordi utspørringen av lederen for den rettspsykiatriske gruppen, Karl Heinrik Melle tok lenger tid enn planlagt.

I andre etasje i Oslo Tinghus kan du høre et jevnt surr av samtaler mellom redaktører, kommentatorer, kjendis-psykologer, vitner og nysgjerrige journalister.

Mange lurer på hva de fire rettspsykiaterne egentlig mener nå, mange uker inn i rettssaken. Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby var ikke i tvil da de leverte sin rapport om den tiltaltes psykiske helse.

De ga terroristen diagnosen paranoid schizofreni. De erfarne rettspsykiaterne mente at Anders Behring Breivik var psykotisk både da han utførte angrepene, og da de vurderte ham i tiden etterpå.

Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik var utilregnelig. Siden har de holdt kortene tett til brystet. Torsdag snakker de.

– Det første spørsmålet jeg tror de kommer til å få er om de opprettholder sin konklusjon om at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

kjersti narud

Kjersti Narud er spesialist i psykiatri.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det sier overlege og spesialist i psykiatri, Kjersti Narud, til NRK.

– Symptomene er alminneliggjort

Hun er usikker på om psykiaterne snur helt, men mener det er mer sannsynlig at de vil moderere seg.

– De har fått med seg poengene som har kommet fram i rettssal 250 nå. Det Sørheim og Husby har tolket som alvorlige psykotiske symptomer har blitt mer alminneliggjort. Han er ikke alene om dette lenger. Disse meningene eksisterer i nettsamfunn som i aller høyeste grad er levende, sier Narud.

– Hva tenker du om oppgaven som ligger foran dem?

– Jeg tror de er vel forberedt. De har jo fulgt saksforhandlingene helt fra starten av. Og så er det en dynamisk prosess mellom de fire sakkyndige. De snakker sammen og vurderer hverandres erklæringer. Den ene gruppen vet hva den andre har skrevet og motsatt, sier psykiatri-spesialisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Husby og Sørheim

Torgeir Husby og Synne Sørheim har fulgt rettssaken helt siden oppstarten 16. april. Her lytter de til professor Einar Kringlen, som forklarte seg mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Døgnobservasjonen var viktig

Narud tror Sørheim og Husby vil legge opp en plan som gjør at vitnemålet skal være pedagogisk og forståelig.

– Og så vil de fortelle om det de tenkte da også er det de tenker . Det er jo ikke sikkert at det er det.

En viktig forskjell mellom det første og det andre teamet er at Breivik ble døgnobservert i tre uker mens den andre rapporten ble skrevet.

– Da har man en nøye observasjon av hvordan gjerningsmannen kommuniserer. Hvordan han håndterer relativt nære sosiale relasjoner, og hvordan han snakker og oppfører seg sosialt sammen med andre. Det er svært viktig informasjon i forhold til en psykosediagnose, sier Narud.

– Rart om det ikke kommer selvkritikk

Jon Geir Høyersten

Jon Geir Høyersten er psykiater.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Psykiater Jon Geir Høyersten ble spurt om å være en del av det andre teamet som skulle vurdere Breivik, men måtte takke nei fordi han ikke hadde tid.

– Jeg vil synes at det er litt rart hvis de overhodet ikke går mer kritisk inn på sin egen rapport, særlig fordi de har fått så mange gode faglige innspill ellers også, sier Høyersten.

Han er klar på hvilke spørsmål han ville stilt til de to sakkyndige.

  • Syns dere dere kritikken dere har fått, spesielt fra kolleger, har vært urimelig?
  • Hvordan ser dere nå denne neste konklusjonen og rapporten, i forhold til det dere har skrevet?
  • Er det ikke rimelig å se på dette på nytt, og prøve å forklare dette på en litt annen måte? Tatt i betraktning det dere ellers har hørt fra kolleger i retten?

– Det må være litt vanskelig faglig å skulle opprettholde dette, sier Høyersten til NRK.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.