Hopp til innhold

Mener Norge er for snille med Breivik

Rettssaken mot Anders Behring Breivik møter sterke reaksjoner internasjonalt. Flere reagerer på måten «liberale Norge» møter massedrapsmannen.

Breivik hilser på Husby

Tiltalte Anders Behring Breivik hilser på rettspsykiater Torgeir Husby i sal 250 i Oslo tinghus mandag morgen på første dag av rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Rettssaken mot Breivik gikk raskt inn på listen over de mest omtalte temaene på Twitter mandag, og er omtrent like mye omtalt tirsdag. Mange utenlandske brukere av nettsamfunnet virker bekymret for at Breiviks politiske og ideologiske tanker vil spre seg som en følge av rettssaken.

«For meg ser det ut som #breivik har fått den plattformen han søkte da han gikk på sitt drapsraid. Veldig urovekkende», skriver @martinbright.

«En ekte terrorist. Han har fått en plattform for å vise sine ekte farger. Han må elske dette. Litt gal, med full kontroll», skriver @not_da_usual.

Andre igjen reagerer mer følelsesmessig på Breiviks uttaleleser.

«Breivik klassifiserer angrepene som «de mest sofistikerte + spektakulære pol. handlingene i Europa siden 2. verdenskrig». Dette får magen min til å vrenge seg», melder @kaythaney.

Flere på nettsamfunnet gir også uttrykk for at Norge er et land med et i overkant liberalt rettssystem, riktignok uten at spørsmålet om forvaring tas med i betraktningen.

«Galningen Breivik kan bare få maks 21 år for å drepe 77 mennesker! Alt for liberalt i Norge», skriver @thatguySA.

Independent Breivik

Den britiske tabloiden Independent vier forsiden til saken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Faksimilé / NRK

– Hadde fått én time i Sverige

SVT har intervjuet den profilerte advokaten Leif Silbersky, som mener det hadde holdt at rettssaken hadde vart én time.

– Jeg synes dette begynner å spore av allerede i starten, sier Silbersky.

Han mener det er uansvarlig av Oslo tingrett å vie fem dager til Breiviks forklaring.

– Han hadde fått én time i en svensk domstol, sier Silbersky, som mener tiden Breivik har fått til rådighet gjør det mulig for ham å bruke retten som en arena der han kan framføre sine syn på politikk og samfunnsforhold.

– En rettssak er ingen politisk arena, sier Silbersky.

Breivik og Lippestad

Anders Brehring Breivik i samtale med sin forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Manifestet siteres verden over

Nettaviser verden over siterte tirsdag fra den forhåndsskrevne talen som terrortiltalte Anders Behring Breivik framførte i Oslo tingrett, melder NTB.

«Det mest sofistikerte og spektakulære angrep siden andre verdenskrig», skriver den britiske tabloidavisen The Mirror.

«Handlingene er basert på godhet, ikke ondskap», sa Brevik og la til at han har tonet ned retorikken, skriver britiske BBC.

– Breivik forklarer at han slåss mot multikulturisme og drepte av godhet, ikke ondskap, skriver Sky News.

Arabiske Al Jazeera skriver det samme, og legger til et sitat fra Breivik:

– Nordmenn risikerer å bli en minoritet i egen hovedstad i eget land i fremtiden.

Over 220 redaksjoner er påmeldt til å dekke den ti uker lange saken. 131 av disse er fra utlandet.

TV-biler utenfor tinghuset

TV-biler utenfor Oslo tinghus.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– Noen vil prøve å kopiere

Britiske Guardian har også laget et interaktivt kart over nettstedene Breivik pleide å besøke, kalt «Mapping Breivik's Mind». Nettavisen er også et av flere internasjonale nettsteder som har oppdatert direkte fra den andre dagen av rettssaken.

I en lederartikkel på nettstedet avsløres beundring for måten Norge har håndtert rettssaken på, men avisen kommer samtidig med en advarsel.

– Det vil være mennesker som faller for denne mannens budskap og visjon, og som vil prøve å kopiere ham på noen måte, heter det i lederen.

Det norske rettssystemets forhold til tilregnelighet virker å være en gåte for flere utenlandske medier. Business Insider har påtatt seg jobben med å forklare hvordan det fungerer.

Også New York Times følger rettssaken tett, og har laget sin egen oversikt over alle ofrene 22. juli.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.