Hopp til innhold

Stor interesse for terrorsaken

Drøyt 170 personer fulgte første dag av rettssaken mot Anders Behring Breivik i overføringsrettssalene i Trøndelag.

Overføringsrettssalen i Trondheim

Overføringsrettssalen i Trondheim har plass til 130. I Steinkjer er det plass til 90.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg tror det som kommer framover nå blir utrolig tøft for oss som er berørt av dette og tøft for resten av Norge, også for dem som skal lese dette i media, sier Tove Selbekk, leder i støttegruppa i Sør-Trøndelag til NRK.

– Dette er ikke en enkelt sak det er en rettssak med 77 drap. Jeg må for min egen del si at dette ikke er noe jeg ser fram til. Det er heller noe jeg ser fram til bli ferdig med, sier hun.

Egen markering

Støttegruppa har arrangert egne møter for å forberede fornærmede og pårørende på rettssaken. Det blir arrangert daglige samtalegrupper for dem som ønsker det, sier Selbekk.

Også skolene har forberedt seg selv og elevene grundig før saken.

Video - Rettssaken blir tøff

– Rettssaken blir tøff, sier Tove Selbekk, leder i støttegruppa i Sør-Trøndelag.

Ingen synlige sikkerhetstiltak

De frammøtte er fornærmede og pårørende som er akkreditert til å følge saken.

I tillegg er det støttepersoner, bistandsadvokater og helsepersonell.

I Trondheim er det plass til snaut 130 personer i rettssalen. 93 hadde møtt fram fra starten. I Inntrøndelag Tingrett hadde 80 møtt opp. Her er det plass til 90.

Det var ikke synlige sikkerhetstiltak i forbindelse med overføringsrettssaken utover en tausperring.

Legger ut alt

Norske medier sladder deler av tiltalen mot Anders Behring Breivik av hensyn til personvernet.

Utenlandske medier sender tiltalen i sin helhet. NRK valgte å skru ned lyden hver gang detaljer om de skadde blir lest opp. De begrunner dette med de omkomnes rett på personvern.

TV 2 og VG sendte hele beskrivelsen av skadene til de omkomne i regjeringskvartalet, men skrudde ned lyden ved detaljer om drapene på Utøya.

Også disse begrunner valget med å skru ned lyden på enkelte steder av hensyn til personvernet. Amerikanske CNN og britiske BBC har valgt å vise den engelske versjonen av tiltalen i sin helhet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.