Hopp til innhold

Svensk politi reagerte raskere under terrorangrepet

Svensk politi ga ordre om å sperre av utsatte bygninger i Stockholm, kun 37 minutter etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet i Oslo 22. juli.

Eksplosjon i regjeringskvartalet

Fredag 22. juli kl.15.25 ryster en kraftig eksplosjon ryster Regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

Foto: Montasje/NRK/NTB-Scanpix

En rapport som 22. juli-kommisjonen har fått fra politiet i Stockholm viser at sentrale bygninger i Stockholm ble sikret mange timer før Stortinget ble sperret av etter terrorangrepet i Oslo.

Det tok bare 10 minutter fra vakthavende befal ved politikammeret i Stockholm fikk beskjed om eksplosjonen, før de satte i gang ulike beredskapstiltakene i den svenske hovedstaden.

Kun 37 minutter etter at bomben detonerte i Oslo, besluttet Stockholm-politiet å sperre av den norske ambassaden i Stockholm, det svenske utenriksdepartementet og sikre regjeringsbygget Rosenbad.

– Umiddelbar reaksjon

Pressetalsmann Lars Byström i Stockholm-politiet var ikke på jobb 22. juli, men sier til NRK at han er stolt over måten hans kolleger håndterte situasjonen.

– Jeg kan tenke meg at det var en umiddelbar reaksjon når man hørte at det hadde vært en eksplosjon i regjeringskvarteret i Oslo.

– Jeg synes det er godt å høre at vi kom så raskt i gang med å sikre steder som var viktige å få kontroll på, sier Byström.

En time senere setter svensk politi inn flere tiltak ved å sikre terrormål som blant annet statsministerboligen. De styrket også sikkerheten ved Riksdagen, står det skrevet i rapporten som 22. juli-kommisjonen har fått fra politiet i Stockholm.

Oslo-politiet vil ikke kommentere

I Oslo står blant annet Stortinget uten ekstra sikkerhetstiltak etter bomben som gikk av, kun få kvartaler unna.

Vaktholdet ved Stortinget ble derimot ikke styrket før to og en halv time etter eksplosjonen.

Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i den svenske rapporten.

– Dette har politiet redegjort for 22. juli-kommisjonen og i politiets egen evalueringsrapport. Vi har ingen ytterligere kommentarer til denne saken, sier Roger Andresen, visepolitimester i Oslo.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.