Hopp til innhold

Tomme rettssaler over hele landet

ÅLESUND (NRK.no) Tirsdag ble rettssalene som overfører 22. juli-rettssaken åpnet for publikum. Men alle rettssalene er så godt som tomme.

Overføringsdomstol Ålesund

Det er satt av totalt 70 tilhørerplasser i Sunnmøre tingrett. Med presse, helsepersonell og rettsbetjenter var det totalt 11 mennesker innom denne rettssalen i dag. De aller fleste var rettsbetjenter, helsepersonell og pressefolk.

Foto: Terje Reite / NRK

Sunnmøre tingrett i Ålesund er typisk for alle de 17 tingrettene som overfører rettssaken etter terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya.

En familie på tre hadde tatt turen til rettssalen. De fulgte nøye med da vitnene fortalte om hva de hadde sett da det smalt i Regjeringskvartalet.

– For oss er det både viktig og nyttig å være her i rettssalen og få med oss vitnebeskrivelsene fra det som skjedde 22. juli, forteller de.

Overfor pressen ønsker de ikke å bli avbildet eller å fortelle om bakgrunnen for interessen, bortsett fra at de er i slekt med en som er berørt av terroraksjonen.

Mange tomme stoler

Ifølge rapporter NRK har hentet inn var det 4–5 tilhørere i tinghuset i Tromsø. I Kristiansund møtte ingen opp. To personer fulgte saken i Haugaland og 14 i Jæren tingrett. Fra Kristiansand rapporteres det om nesten folketom rettssal. Salten tingrett har hatt tilnærmet tom for tilhørere. I Steinkjer møtte ingen opp. I Trondheim fikk de besøk av 11. Fra Fredrikstad rapporteres det om 11 fremmøtte. Også Tønsberg melder om minimalt besøk.

– Trapper ned bemanningen

Det er Oslo tingrett som har bestilt et visst antall sitteplasser i de forskjellige overføringsdomstolene. I salene er det lagt inn fibersamband, og det er rigget opp store flatskjermer for overføringen av rettssaken. Selv om interessen skulle være vedvarende lav skal rettssalene som blir brukt nå brukes gjennom hele rettssaken.

– Til salen vår er det lagt inn infrastruktur, så den må brukes hele tiden. Men vi trapper ned på bemanningen. Vi har en avtale med helsepersonellet som innebærer at de kan dra for å utføre andre oppdrag om behovet for dem skulle bli lite her hos oss, sier administrasjonssjef Kristin Roald Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett.

– Deltagelsen kommer til å øke igjen

Nedgangen i interessen for å være til stede kom ikke overraskende på Oslo tingrett. Tingretten var klar over at det var færre landet rundt som ville følge rettssaken fra overføringsdomstolene. Det var også derfor rettssalene ble åpnet for presse og publikum i dag.

– Det er få personer utenfor Oslo som er direkte berørt av denne hendelsen, i motsetning til Utøya, der fornærmede og etterlatte er spredt over hele Norge. Det er nettopp av denne grunn av overføringsdomstolene ble åpnet for presse og publikum i dag, sier informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus til NRK.

– Hvilke vurderinger ligger da til grunn for dimensjoneringen av kapasiteten ved overføringsdomstolene?

Opplegget er dimensjonert ut fra antallet fornærmede og etterlatte, med følgepersoner, som har krav på å være til stede og følge rettssaken. Det er naturlig at deltagelsen varierer. Det var mange tilhørere første dagene, og det antas at deltagelsen stiger når fornærmede fra Utøya skal forklare seg fra 14. mai, sier Ramm.

– Det ble merkelig stille

Hedemarken tingrett var heller ikke noe unntak. De første dagene var det mye folk i rettssalen. Men i dag var det nesten tomt.

– Det er litt merkelig stille her i dag. Men nå behandler retten det som skjedde i Regjeringskvartalet. Det er ikke så mange fra vårt distrikt som er influert av dette, sier bistandsadvokat Jostein Løken til NRK.

Sorenskriver i Hedmarken tingrett, Ola P. Svor synes det ikke er så merkelig at det ble stillere i dag.

– Jeg bare registrerer at det ikke er så mange som har komment, men som nok velger å få nyhetene gjennom andre kanaler. I dag var dette en åpen rettssal, og det er et tilbud til folk. Og de kan velge om de vil benytte seg av det eller ikke, sier sorenskriveren.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.