Hopp til innhold

Fregatten Lossen

Hør hvordan et dramatisk skipsforlis i Ytre Oslofjord ble starten på historien om norsk undervannsarkeologi.

Fregatten Lossen ble bygget i 1684 på Isegran i Fredrikstad og var av samme type som ”Ørnen”
Foto: Maritimt Museum

Ti meter under havflaten i bukta Stolen ytterst på Vesterøy i Ytre Hvaler Nasjonalpark , ligger restene av krigsskipet Lossen . På selve julaften 1717 ba mannskapet sine siste bønner, før en voldsom storm i Skagerrak knuste skipet mot granittklippene. Der ble vraket liggende i 250 år før det ble funnet og gravd ut av pionerene i norsk undervannsarkeologi. - Lossenfunnet er spektakulært. Og utgravningene som fant sted i 1967 og 1968 ble starten på norsk marinarkeologi, sier Jørgen Johannessen ved Norsk Maritimt Museum .

Rikholdig samling

Mer enn fire tusen gjenstander er tatt opp fra Lossen.

Mer enn fire tusen gjenstander er tatt opp fra 'Lossen.'

Foto: Maritimt Museum

Det var orlogskaptein Rolf Scheen som fant historien om Lossen under et forskningsarbeid i København i 1962. Han var også sentral i arbeidet med å lokalisere vraket.
Nærmere 4500 gjenstander ble hentet opp fra sedimentene ved Stolen under utgravningene i 1967 og 1968. Til arkeologenes overraskelse var brorparten av gjenstandene private og sivile. Krittpiper, knapper, treskjeer og pussig nok , mange skolester, hører med i den rikholdige samlingen som er utstilt på Norsk Maritimt Museum.

Livet ombord

- Vi hadde forventet å finne flere våpendeler. Noe fant vi, men mesteparten var skipsutstyr og personlige ting. Og det er jo faktisk enda mer spennende fordi det forteller oss mye om livet om bord på skipet, sier professor emeritus, Arne Emil Christensen. Han var utgravningsleder det første året og ser tilbake på prosjektet med stor glede.

Natursti under vann

Undervannsarkeolog Jørgen Johannessen fra Maritimt Museum ved stedet "Lossen" forliste.

Undervannsarkeolog Jørgen Johannessen fra Maritimt Museum ved stedet 'Lossen' forliste.

Foto: Jan H. Ihlebæk / NRK

Siden funnet og utgravningene er det blitt stille om Lossen. Det ønsker undervannsarkeolog Jørgen Johannessen å gjøre noe med. I sommer vil det bli lagt ut fem steinplater på bunnen ved vraket, som veivisere for sportsdykkere. – Det blir som en natursti under vann, med informasjon om skipet og dets historie . Og hovedbudskapet er ; - bare se, men ikke røre, sier Jørgen Johannessen.

Spennende historie får du i Museum, lørdager kl. 16.03, og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.