Hopp til innhold

– Alle så på meg som mislykket

Får du barn før du er 28 år, får du lett passet ditt påskrevet. - Jeg følte innerst inne at jeg turte det ingen andre hadde turt, sier tobarnsmor og medisinstudent Martine (23).

Martine fra Oslo er 23 år og tobarnsmor. Da hun ble gravid i en alder av 19, ble mange rundt henne sjokkerte.

– Alle tenkte at livet mitt gikk i grus og at alle utdanningsplaner gikk i vasken.

– Jeg var ikke den første som ble gravid, men den første som beholdt barnet. Alle tenkte at jeg var mislykket, men jeg følte innerst inne at jeg turte det ingen andre hadde turt, sier Martine til NRK Puls.

Passer seg ikke

Malin Noem Ravn

Kvinner har en svært kort luke for når det passer seg å bli gravid, mener forsker Malin Noem Ravn.

Foto: NRK

Dette er fordommer som mange unge gravide møter. Sosialantropolog Malin Noem Ravn ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim forsker på svangerskap og folks ideer om når det passer seg å få barn. Hun mener kvinner har en ganske snever luke for når folk mener det passer seg å få barn.

– En kvinne som får barn tidlig, blir fort sett på som tradisjonell. Som kjønnsutøver representerer hun en type dame som representerer noe gammeldags, og det er ikke attråverdig. Hun svikter selvrealiseringsprosjektet og kan bli sosialt stigmatisert, sier Noem Ravn.

Forskeren mener at det finnes kulturelle føringer for når det passer seg å få barn, og at det er svært viktig for kvinner å treffe det rette tidspunktet.

Etter 28, før 35

Kvinner i et miljø der det er vanlig å ta utdanning, bør få barn etter at de er 28 og før de er 35, sier Noem Ravn.

– Det handler egentlig ikke om tall, men om ting som er på plass. Man bør ha tatt utdannelse, ha kjæreste, kommet seg i arbeid, og man bør eie og ikke leie husvære, fortsetter hun.

Og slikt tar tid. Men det å vente lenge, særlig hvis man er i et parforhold, kan også vekke fordommer.

– Da går selvrealiseringsprosjektet for langt. Du kan bli sett på som egoistisk og overfladisk, og det kan bli stilt spørsmål ved hvem du er som menneske.

Tobarnsmor og medisinstudent

For en ting er sikkert, ifølge forskeren: følger du ikke det vanlige løpet, får du et forklaringsbehov.

Martine valgte å gjøre ting i en annen rekkefølge enn det alle forventet. Denne høsten har hun begynt på medisinstudiet.

– Hvis andre voksne kvinner kan jobbe og ha barn, skjønner ikke jeg hvorfor jeg ikke skal klare å gå på skole. Jeg må se på det som en åtte til fire-jobb, og være strukturert, sier hun.

– Medstudentene mine kan kanskje sitte i kantina og utsette lesingen til senere på dagen, men det kan ikke jeg – for da står jeg med middag og snørr og tårer, sier hun.

– Start så tidlig som mulig!

Seksjonsleder Arne Sunde ved Fertilitetsklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim møter stadig par som sliter med å få barn på naturlig vis, ofte på grunn av alder.

– Som student har en stor frihet. Kanskje er det bedre å begynne sin yrkeskarriere med en 3-åring og en 7-åring som går i barnehage og skole, enn å klemme inn alt etter utdanninga, både det å etablere seg i jobben og å få barn, mener han.

– Vurder om du kan begynne tidligere, for det er mye hyggeligere å lage barna selv enn å komme til oss, sier Sunde til NRK Puls.

17.08.22: Saken er endret ved at bilde og etternavn på en medvirkende er tatt ut, etter ønske fra vedkommende.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)