Hopp til innhold

Varsler søksmål mot minnested

Utstranda Vel vil gå rettens vei, hvis ikke planene for 22. juli-minnested i Hole endres.

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

INNGREP: Et minnesmerke på Sørbråten er et ulovlig inngrep mot naboene, mener Utstranda Vel, og varsler søksmål mot staten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

På fredag gikk høringsfristen ut for reguleringen av Sørbråten, der regjeringen og staten ønsker et minnested etter terrorangrepet den 22. juli 2011.

Anne-Gry Ruud, som er leder for gruppa som har jobbet med høringsuttalelsen til Utstranda Vel, mener de har sterke kort på hånda.

Beboere fra Utstranda vel var tilstede på møtet

Anne-Gry Ruud (tv) og de andre beboerne fra Utstranda vel er skuffet over forslaget om minnested på Sørbråten.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi går til søksmål etter nabolovens paragraf 2, som sier at man ikke kan bygge et så belastende bygg, eller uttrykk i et nabolag. Vi har fått råd fra flere ledende advokater, som mener vi har en meget god sak. Harald Stabell, som er vår advokat, kommer til å ta dette videre til retten, sier Ruud.

Hun har stor tro på at de kan få stoppet minnesmerket på denne måten.

Les også:

Leve med minnene

Debatten har rast både blant beboerne langs Utstranda, blant pårørende og andre berørte, og blant politikerne i Hole, etter at det ble bestemt at det skulle gjøres et kutt i odden på Sørbråten.

Regjeringen ønsker å bygge et minnested akkurat her, etter at 69 mennesker ble drept i terrorangrepet på Utøya den 22. juli 2011.

– Utøya er i tankene våre hver dag, Jeg ser ut på øya og får en synkende følelse i magen hver gang. Og vi har folk som var der ute, som sitter med meget sterke inntrykk, nærmest krigsminner. Noen av dem har måtte søke hjelp for å klare seg i hverdagen. Vi er opptatt av at vi får lov å leve med minnene istedenfor i minnene, sier Ruud.

Stor psykisk belastning

Sørbråten

Minnesmerket er svært omstridt, men staten varsler at det skal bygges til tross for stor lokal motstand

Foto: NRK

Etter den følelsesladde debatten om minnestedet på Sørbråten, valgte kommunalminister Jan Tore Sanner å løfte byrden av de lokale politikerne. I september overtok staten ansvaret for reguleringen av området.

Det er i denne reguleringsprosessen Utstranda Vel nå har sendt sin høringsuttalelse. I et omfattende høringsdokument på 66 sider belyser de plasseringen av det planlagte minnestedet.

– Hovedinnvendingen er at dette er en stor psykisk belastning for alle oss som bor i området. Dette er folk som risikerte livet, plukket opp levende og døde ungdommer, og hadde den verste dagen i sitt liv. Og akkurat midt iblant alle disse skal man sette opp et minnesmerke som en daglig påminnelse. Vi gruer oss til å skulle bo i noe sånt, sier Ruud.

Les også:

Foreslår nytt sted

Det er bare et fåtall av innbyggerne som ikke stiller seg bak høringsuttalelsen. Nå ønsker Utstranda Vel at hele det planlagte minnestedet på Sørbråten skrinlegges. De vil at staten utreder en helt annen plassering.

– Vi har foreslått et helt annet sted, som vi nå kaller «Utsikten». Det ligger lenger opp, og er et sted der man kan se rett ned på Utøya, som er formet som et hjerte. Der kan turistene se hele øya, de kan se hovedbygget, og får et helt annet inntrykk og overblikk enn de kan få fra det planlagte minnestedet nede ved vannet.

– Håper du dette skal bli resultatet?

– Ja, vi håper vi skal slippe rettssak, og at noen sier stopp.