Hopp til innhold

Baba kan forsvinne med Senterpartiet

Mens land etter land forbyr ville dyr i sirkus, er fortsatt sirkuselefanter velkommen til Norge. I hvert fall frem til valget.

Elefanten Baba

Sirkus Merano kan vise frem elefanten Baba etter at et forslag om å forby sirkuselefanter i Norge ble stanset av landbruksministeren. Men med en ny regjering kan forslaget komme opp på nytt.

Foto: Mia Kristoffersen / NOAH

I år reiser to sirkuselefanter rundt på norske veier og underholder med spektakulære kunster. En av dem er Cirkus Meranos hunnelefant Baba. Hun er tre meter høy, veier rundt fire tonn og er forestillingens store trekkplaster.

Det er sjette året hun er her, og etter å ha fartet rundt fra sør til nord har sirkuset nå ankommet Oslo. Spørsmålet er om hun får komme tilbake i fremtiden.

– Fremvisning av sirkuselefanter skulle blitt forbudt i Norge allerede da Mattilsynet foreslo det i 2009, sier Siri Martinsen, leder av Noah – for dyrs rettigheter. Organisasjonen har arbeidet for et forbud mot dyr i sirkus i snart 25 år, og har fulgt den over ti år lange prosessen om hvorvidt Baba og andre sirkuselefanter skal få lov til å opptre i Norge.

– Sirkuselefantssaken har blitt en test for om Norge kan ta et eneste skritt mot bedre dyrevelferd. Med Senterpartiet i Landbruksdepartementet virker det umulig, sier Martinsen.

Overså faglige råd

Det startet i 2002 da daværende landbruksminister Lars Sponheim fra Venstre gikk til frontalangrep på bruken av sirkuselefant. Sirkusene protesterte, Meranos grunnlegger Knut Dahl truet med nedleggelse. Sponheim bestemte at det skulle lages en liste over hvilke dyr det er lov å vise fram på sirkus. Mattilsynet, som har ansvaret for å kontrollere dyrevelferd i Norge, fikk oppgaven.

Siri Martinsen, Noah

Lederen i Noah, Siri Martinsen mener saken om sirkuselefantene er en test for Norge.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

Årene gikk – ved Stortingsvalget i 2005 forsvant Sponheim og Venstre ut av regjeringen. I stedet tok Senterpartiet over landbruksdepartementet.

Sommeren 2010 hadde Mattilsynet bestemt seg: Etter råd fra samtlige faginstanser gikk de inn for at sirkuselefanter burde bli forbudt fordi de ”ikke er egnet for bruk i omreisende sirkus av hensyn til dyrevelferd”.

De sendte regelverksforslaget til landbruksdepartementet for endelig godkjenning. Der ble det liggende urørt, helt frem til nåværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp ) tok over i fjor. Han sendte regelverksforslaget i retur, sammen med instruksjon om i stedet å tillate sirkuselefanter under noe skjerpede betingelser.

– Departementet har aldri informert oss om grunnlaget for sin vurdering. De hadde antagelig andre hensyn i tillegg til dyrevelferd, sier Maria Veggeland i Mattilsynets seksjon for dyrevelferd. Hun forklarer at elefanter bare trives når de kan bevege seg over store områder med variert miljø og leve sammen i flokker.

– Elefanten har viktige velferdsbehov et omreisende sirkus ikke kan oppfylle, sier Veggeland.

Forbudt i 13 land

Spørsmålet er om Baba og andre sirkuselefanter i Norge vil overleve Stortingsvalget. Tidligere i valgkampen ga dyrevernorganisasjonene partiene karakter for dyrevennlighet.

SV, Venstre og Miljøpartiet de grønne har programfestet at de ønsker et forbud mot elefanter i sirkus. Samtidig har 13 land forbudt bruken av ville dyr i sirkus, sist Belgia og Kypros i sommer.

Joyce Poole er en av verdens fremste eksperter på elefanters adferd. Hun bor i Sandefjord og driver organisasjonen Elephant Voices sammen med sin norske mann.

– Vi flyttet hit akkurat da prosessen rundt sirkuselefantforbudet startet. Jeg håpet Norge skulle ta en ledende rolle, ettersom det er et progressivt land på mange områder. Derfor har det vært utrolig frustrerende å se hvordan det har gått, sier Poole.

Hun forstår ikke hvordan norske myndigheter kan se bort ifra ekspertenes råd.

– Det er så få personer som tjener penger på disse elefantene. Når flere og flere land forbyr ville dyr i sirkus vil det til slutt ikke være noe marked for slik mishandling. Det er ingen grunn til at det skal få fortsette i Norge, sier Poole.

Verken Landbruksdepartementet eller Cirkus Merano ønsker å kommentere saken.