Hopp til innhold

– Følte jeg satte monarkiet i fare

Mye sto på spill da han giftet seg med Mette-Marit, innrømmer kronprins Haakon i et nytt intervju med NRK.

Kronprins Haakon sier han til en viss grad følte at det satte monarkiet i fare, da han giftet seg med Mette-Marit Tjessem Høiby. Klipp fra dokumentaren "Veien til et kongerike" ved Hans Olav Brenner.

SE VIDEO: Kronprins Haakon sier at han følte at han satte hele monarkiet i fare ved å velge å gifte seg med Mette-Marit.

Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon

Kronprinsen på en benk på St. Hanshaugen sammen med Mette-Marit Tjessem Høiby i oktober 2000.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Kongelige gifter seg ikke med hvem som helst. På 60-tallet ventet daværende kronprins Harald i ni år før han fikk tillatelse til å gifte seg med Sonja Haraldsen. Problemet med henne, var at hun var «borgerlig» – i motsetning til kongelig eller adelig.

Da kronprins Haakon falt for en alenemor med fortid i house-miljøet i Oslo, fikk han foreldrenes velsignelse. Men det var ikke selvsagt at folket ville akseptere valget.

I et intervju med NRKs Hans Olav Brenner, innrømmer kronprinsen at han til en viss grad følte han satte hele monarkiet i fare.

– Samtidig var det en test på om det var plass til meg i dette. Hvis ikke, var det kanskje ikke noen god idé at jeg skulle ha den plassen heller, sier en åpenhjertig kronprins Haakon i programmet som sendes på NRK1 lørdag kveld.

SE HELE INTERVJUET: «Kronprins Haakon – veien til et kongerike»

«– Ja, jeg har en kjæreste, og hun heter Mette-Marit»

Kronprinsparet møttes under en konsert på Quart-festivalen i 1999, ble samboere et år senere og giftet seg 25. august 2001.

– Da jeg møtte ham, hadde han nettopp studert på Berkeley. Det var mye moro på den tida, han var mye ute med gutta. Men da han møtte meg, ble alt veldig alvorlig. Vi måtte jo ta så mange alvorlige valg veldig fort, forteller kronprinsesse Mette-Marit.

Ryktene rundt kjærestens fortid, gjorde at kronprinsen etter noen måneder valgte å gå ut og bekrefte forholdet og ta Mette-Marit i forsvar. Det uvanlige intervjuet fylte halve Dagsrevyen.

– Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det, forklarte en presset kronprins i beste sendetid, 14. mai 2000.

Det er i dette intervjuet han brukte uttrykket «utagerende festing» om Mette-Marits fortid.

Kronprins Haakon valgte å gå ut og bekrefte sitt forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby i mai 2000.

- Ja, jeg har en kjæreste

Vil ikke være redd

Under forlovelsestiden tenkte kronprinsen mye på hvordan han ville takle det hvis forholdet til Mette-Marit skulle føre til at monarkiet ble avviklet.

Tilliten til kongehuset var synkende, og mange mente kronprinsen hadde funnet seg et upassende dronningemne.

– Jeg tenkte mye på hvordan jeg ville leve med det i tilfelle. Det er lett å si at det hadde gått kjempefint, men det kan man jo ikke vite. Men jeg kunne prøvd, sier kronprinsen.

– Jeg tror i hvert fall at vi mennesker har stor kapasitet til å ta forandringer. Det viktigste er å ikke være så redd for det, fortsetter han.

Forbilde for kronprins Frederik

Kronprins Frederik av Danmark og kronprins Haakon av Norge

Kronprins Frederik og kronprins Haakon trives i hverandres selskap. Frederik var også Haakons forlover i 2001.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er ikke bare i kjærligheten kronprinsen har tatt uvanlige valg. Han har også engasjert seg tydeligere i enkelte spørsmål enn det som har vært vanlig for kongelige, for eksempel i forumet Young Global Leaders.

Det har inspirert nordiske kolleger, forteller den danske tronarvingen i samme program.

– Kronprins Haakon har inspirert meg. Han har beveget seg inn i en litt annen nisje, og gått tettere på emner som jeg har tenkt at man som konge kanskje ikke skal bevege seg inn i. Men så ble det ikke noe problem i Norge, og det har det jo heller ikke blitt her i Danmark, sier kronprins Frederik til NRK.

Men kronprins Haakon er ikke redd for at han har gått for langt.

– Vi [kronprinsparet] får jevnlig kritikk for å være kjedelige og tannløse. Samtidig får vi jevnlig kritikk for å være for politiske. Så da har vi vel truffet ganske godt, mener han.

Trengte å velge rollen

Få i vår del av verden har så sterke føringer og forventninger utenfra til hva man skal bruke livet til. I et intervju med NRK som 18-åring følte kronprins Haakon allerede på presset:

– Du er, så langt vi vet, gitt ett liv. Og det er selvfølgelig en oppgave som innbefatter hele livet, i og med at du er i søkelyset. Og det er jo selvfølgelig et stort offer, sa han den gangen.

Forventningspresset føltes særlig sterkt i ungdomsårene, men har blitt enklere å leve med etter hvert, forteller kronprinsen.

– Særlig før følte jeg at jeg mye på at jeg måtte bære det på skuldrene. Jeg ville gjerne velge det, så jeg kunne gå mer inn i det. Hele tiden handler det om «har jeg valgt det, har jeg valgt det, har jeg valgt det?». Og det har jeg jo.