Hopp til innhold

Her slår hysj-granskerne til mot E-tjenesten

Tirsdag denne uken utførte EOS-utvalget en uanmeldt inspeksjon i den militære E-tjenestens hemmelige lokaler i Havnelageret i Oslo.

Fem av de sju medlemmene av Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene aksjonerte mot bygningen Havnelageret, som ligger i Oslo sentrum.

Dagbladet og NRK kjenner til at bakgrunnen for aksjonen er at EOS-utvalget ble tipset fra flere hold om at det eksisterer et arkiv med hemmelige mapper med sensitive persondata på 400 nordmenn.

Klokken 14.30 møtes medlemmene av utvalget, som består av tidligere toppolitikere og jurister, i sitt eget kontorlokalet i Akersgata i Oslo sentrum. En knapp time senere forlater to av de lokalet, og begynner å spasere mot Havnelageret.

Gikk inn hemmelig dør

De resterende medlemmene ankommer stedet like etter, fulgt av sekretariatet i utvalget. Deretter går de inn i resepsjonsområdet og venter, og blir etter hvert tatt med opp til de hemmelige lokalene.

Ståldør i Havnelageret

LUKKET DØR: En tilsynelatende anonym dør i Havnelageret i Oslo er fasaden til det som skal være et Etterretningstjenestens hemmelige arkiv.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

Ved et trapperom og en heis skjuler det hemmelige arkivet seg bak en tilsynelatende anonym dør. Alt som vitner om at Etterretningstjenesten har aktivitet bak døra er en kodelås og et skilt nesten uten informasjon.

Aksjonen utføres av EOS-leder Eldbjørg Løwer, i følge med nestleder Svein Grønnern og utvalgsmedlemmene Theo Koritzinsky, Hans J. Røsjorde og Wenche Elisabeth Arntzen – kjent for mange som dommer i 22. juli-rettssaken.

Etter tre og en halv time forlater utvalgets medlem Wenche Elizabeth Arntzen lokalet, lite snakkesalig.

– Kan du si hva dere gjorde her?

– Nei, sier Arntzen.

Litt seinere kommer fire andre av utvalgets medlemmer ned.

– Du må vente på utvalgets leder Eldbjørg Løwer, sier tidligere SV-leder Theo Koritzinsky.

Bekrefter undersøkelse av E-tjenesten

Til slutt, klokken 19.30, kommer også Eldbjørg Løwer sammen med tre andre fra sekretariatet. Det er da hun bekrefter til Dagbladet og NRK at de har aksjonert i forbindelse med en sak om den militære E-tjenesten.

– Vi i EOS-utvalget jobber med en sak som gjelder Etterretningstjenesten og det er den kommentaren jeg har i dag, sa en svært ordknapp utvalgsleder til Dagbladet og NRK.

– Har dere kontrollert dette stedet før?

– Jeg har ingen annen kommentar enn den jeg gav deg nå fordi vi har vår måte å jobbe på og rapporterer på ordinær måte i de sakene vi jobber med til Stortinget.

– Har dere tatt med dere noe?

– Jeg kan ikke gi deg flere kommentarer enn den du har fått.

Etter det Dagbladet og NRKs journalister kunne observere, hadde ikke EOS-utvalget tatt beslag i større mengder fysisk materiale da de forlot lokalet.

Ønsker du å komme i kontakt med NRKs journalister? Send oss en e-post!
(vet du hva PGP er kan du finne nødvendig informasjon her)

EOS-utvalget aksjonerte mot et lokale i Havnelageret i Oslo.

VIDEO: Se granskerne besøke det hemmelige arkivet.

EOS-utvalget har fått flere tips

Kontorbygningen EØS-utvalget aksjonerte mot huser blant annet mediebedriftene Dagbladet og NTB. Det er velkjent at Forsvaret er leietaker i bygget, men det har vært strengt hemmelig at det eksisterer en etasje som rommer E-tjenestens mest sensitive avdeling med navnet E-D.

Forsvarsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet og NRK at det eksisterer et arkiv i bygningen, men de hevder arkivet ikke er ulovlig.

Les hele svaret fra E-tjenesten: – Har ikke funnet noe ulovlig ennå

Onsdag ettermiddag forteller utvalgets leder Eldbjørg Løwer om hvorfor de valgte å gå til aksjon.

– Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon, og det var det vi gjorde i går. (tirsdag, red.anm.)

Tidligere medlem av EOS-utvalget, Stein Ørnhøi, sier til NRK at han er overrasket over at utvalget valgte å gå til aksjon. Med 11 års bakgrunn i utvalget sier han at det var svært vanskelig å få innsyn om opplysninger i Etterretningstjenesten.

– Stortinget begrenset vår mulighet til å få innsyn med det som har med personer innenfor etterretningstjenesten å gjøre. Det gjorde det vanskelig for oss å kunne undersøke om E-tjenesten drev med ulovlig overvåking, sier Ørnhøi.