Hopp til innhold

Sprut i nesa kan holde influensaen unna

I Storbritannia skal alle skolebarn vaksineres mot influensa hvert eneste år med en nesespray. Til høsten kommer den samme vaksinen til Norge.

Andreas får vaksine

Andreas Lister Midtrød er et av de første barna i Norge som prøver den nye vaksinen.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Ni millioner britiske barn skal fra i høst eller neste år få gratis influensavaksine.

Dette skal være første gang i verden at det tilbys et lignende vaksinasjonsprogram.

Fluens nesespray, influensavaksine

Den ser kanskje ut som en sprøyte, men er altså en nesespary som skal beskytte mot influensa.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Selv om bare 30 prosent av barna takker ja, regner vi med 2.000 færre dødsfall og 11.000 færre sykehusinnleggelser som følge av influensaen, sa den engelske Helsedirektøren Dame Sally Davies til BBC da planene ble kjent.

Tanken er at hvis barna er beskyttet mot influensa, hindrer man også at smitten sprer seg til eldre og andre i risikogruppene.

Vaksinen skal gis som en nesespray, en vaksine som har vært brukt i USA i ti år og som kom på markedet i Europa i fjor.

Til høsten kommer den også til Norge, ifølge legemiddelfirmaet AstraZeneca.

Vurderer saken

Hanne Nøkleby

Folkehelsa skal i løpet av våren vurdere hvordan nesesprayen skal brukes i Norge, sier Hanne Nøkleby.

Foto: Folkehelseinstituttet

På Folkehelseinstituttet er de spent på hvordan det vil gå når de i Storbritannia begynner med massevaksinasjonen mot influensa.

– Det er ingen tvil om at barn er store smittespredere, så hvis man vil begrense influensasmitten, er det helt riktig å rette seg mot skoleelever, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby.

Les også
: Nå har vi den kraftigste influensaen i januar siden 90-tallet

Så lenge vaksinen ikke har vært tilgjengelig i Norge har det heller ikke vært vurdert om det er aktuelt med et lignende vaksinasjonsprogram her.

Men Folkehelsa ser på nesesprayen som et veldig godt tilbud med god virkning for barn, utfra den informasjonen som foreligger.

- Planen er at vi i løpet av våren skal finne ut hvordan vi ønsker å bruke vaksinen her i landet. Det skal mye til for at det skjer noe allerede nå til høsten, og dermed har vi tid til å se litt på de britiske erfaringene også, sier Nøkleby.

Begeistret i Bergen

Bergen har 39 barn allerede prøvd ut nesesprayvaksinen – som en del av et forskningsprosjekt.

4 år gamle Andreas Lister Midtrød fra Fusa er en av dem.

Han har fjernet mandlene på Haukeland sykehus i vinter, og ble spurt om han også ville prøve nesesprayvaksinen og å gi fra seg noen blod- og spyttprøver.

Prøvene blir brukt til forskning for å få en bedre forståelse av hva det er som beskytter, for så igjen å forsøke å utvikle en enda bedre vaksine.

Kristin Greve-Isdahl Mohn

PhD-stipendiat Kristin Greve-Isdahl Mohn mener nesesprayen er et fremskritt.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Kunne vi for eksempel laget en influensavaksine som varer lenger enn bare en sesong, hadde det vært helt fantastisk, sier Kristin Greve-Isdahl Mohn som er lege og stipendiat på Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

Forskerne er spesielt opptatt av å finne vaksiner som beskytter barn, og nettopp derfor er det at de forsker på barn.

– Mens 5 prosent voksne vanligvis får influensa, blir 20 prosent av barna smittet. Derfor er det viktig med en effektiv vaksine for dem, sier professor Rebecca Cox som leder Influensasenteret.

Mohn og Cox er svært begeistret for nesesprayvaksinen.

Det er lettere å gi barn en spray i nesa enn en sprøyte i overarmen, men også fordi den umiddelbart beskytter i slimhinnene i nese-/halsområdet der influensasmitten kommer inn i kroppen.

– Vask heller hender

Håndvask

Skikkelig håndvask fungerer like bra som en vaksine, mener kommuneoverlegen i Frogn.

Foto: Johansen, Erik, Erik Johansen / SCANPIX
Gunnar Bjerknes-Haugen

Gunnar Bjerknes-Haugen, kommuneoverlege i Frogn.

Foto: Privat

Kommuneoverlegen i Frogn kommune i Akershus er usikker på han synes om å skulle massevaksinere barn, slik som i Storbritannia, men mener det primært vil være et prioriteringsspørsmål.

– Skal helsevesenet bruke penger, tid og folk på å gi vaksiner? Vi må stille oss spørsmålet hvor alvorlig det egentlig er å være influensasyk, sier Gunnar Bjerknes-Haugen, som også er fastlege.

Han mener det har like stor effekt å følge Folkehelsas råd om å vaske hender, som å vaksinere seg.

– Influensa kan få en fatal utgang, men det er svært få det går galt med sammenlignet med dødsfall etter annen alvorlig sykdom, sier kommuneoverlegen.

– Statistisk sett er det farligere å sette seg i bilen og kjøre til legen på glatta, enn å avstå fra vaksinen.

Må til lege

Hvordan det nye vaksinetilbudet i Storbritannia skal organiseres, er ikke helt klart ennå. Det finnes ikke nok skolesykepleiere til å få gitt alle vaksine, så skolebarna må trolig oppsøke legesentre.

Selv om det bare er snakk om en nesespray, må det nemlig være helsepersonell som gir vaksinen.

– Grunnen er at det er en liten risiko for bivirkninger, akkurat som med alle andre vaksiner, sier Martin Ungerstedt, medisinsk rådgiver hos AstraZeneca.

Vanlige bivirkninger man kan vente er tett og rennende nese og lett feber.

Sprayen viste seg å virke best for barn og unge mellom 2 og 17 år, og er derfor godkjent bare for denne aldersgruppen. Legemiddelfirmaet har ingen planer om å utvikle en lignende vaksine som gir bedre respons hos voksne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)