Hopp til innhold

Uvanlig operasjon gir håp for kreftpasienter

Rikshospitalet har tatt i bruk en uvanlig metode som kan redde enkelte, dødsdømte kreftpasienter. Foreløpig er det bare få kirurger som kan utføre den spektakulære operasjonsmetoden.

Lever på vei ut av kroppen

Benkekirurgi betyr at enkelte organer og innvoller løftes ut av kroppen og behandles på en benk.

I kveldens «Puls» på NRK1 får du bli med på en operasjon helt utenom det vanlige.

I sendingen møter du en kvinne i 50-årene som er rammet av kreft, og som ved vanlig behandling bare ville hatt noen måneder igjen å leve.

Men kirurgene på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet har har tatt i bruk en metode som gir et siste håp: Benkekirurgi.

– Denne typen operasjon tilbys kun i spesielle tilfeller, hvor annen behandling ikke er et alternativ, sier transplantasjonskirurg Pål-Dag Line til NRK.

Pål Dag Line

I tolv år har transplantasjonskirurg Pål Dag Line (til venstre) operert på lever utenfor pasientens kropp.

Foto: Kelly Neal / NRK

Tar organene ut av kroppen

Benkekirurgi betyr at enkelte organer løftes ut av kroppen og behandles på en benk.

Det er nesten som en bilreparasjon: Kirurgene tar ut organer, opererer bort kreftsvulster. De supplerer med reservedeler og setter organene tilbake i kroppen. Utrolig, men sant.

Pasienten i kveldens «Puls»-sending har en gigantisk kreftsvulst i magen, og kirurgenes oppgave er å løfte ut leveren og enkelte andre organer – og skjære av svulsten.

Lever løftes ut av kroppen

Leveren løftes ut av kroppen. Nedkjøling av organet må starte umiddelbart, ellers går leveren tapt.

Foto: Kelly Neal / NRK

60 prosent lever etter fem år

Av de få som har blitt behandlet på denne måten på Rikshospitalet, er det bare én person som har mistet livet i forbindelse med selve operasjonen.

– Vi har kun hatt ett dødsfall i forbindelse med denne typen operasjon, og da var det ikke inngrepet i seg selv som var dødsårsak, sier Line.

Den yngste som er operert var en kvinne i 30-årene. Hun lever i beste velgående.

Av de som er operert på denne måten lever 60 prosent fem år etter inngrepet, ifølge Rikshospitalet.

Men operasjonen er ikke en løsning som er egnet for alle kreftpasienter.

– Du kan ikke gjøre dette om det kun forlenger livet med et halvt år, sier Line.

Andre kriterier som plassering av svulsten og ingen spredning er også avgjørende for om pasienten kan gå gjennom denne typen behandling.

Men for enkelte pasienter kan det gi håp.

– De som har fjernet svulster med benkekirurgi hos oss har klart seg meget bra. Den første pasienten vi opererte for 12 år siden ble regnet som et umulig tilfelle. Det fantes ingen annen behandling, alt håp var ute. Vi ønsket å prøve denne metoden og lykkes meget godt, forklarer Line.

Operasjon på organer utenfor kroppen

Kirurgene fjerner svulsten fra leveren. På arbeidsbenken er det lett å komme til.

Måtte ofre nyren

Operasjonen som vises i kveldens «Puls» ansees som vellykket.

Pasienten måtte riktignok ofre den ene nyren sin, men skal ifølge kirurgen være i god form etter operasjonen.

Kreftsvulsten er fjernet, pasienten har en kunstig blodåre, og alt fra lever til innvoller er godt plassert tilbake i kroppen. Organene som har vært på luftetur utenfor kroppen skal fungere som normalt igjen.

– Organer som for eksempel en lever kan klare seg ute av kroppen i omkring tolv timer. Da kan du «sitte hele natta» og jobbe med detaljene. Derfor er benkekirurgi så attraktivt. Vi kan gjøre ting som ikke er praktisk mulig å få til inne i kroppen.

Anders Leines filmer Ex Vivo

Historiske bilder. NRK-journalist og fotograf Anders Leines sørger for at TV seere for første gang får følge en såkalt ex vivo-operasjon.

Foto: Kelly Neal / NRK

Få som kan utføre slike operasjoner

En slik type kirurgi, der leveren løftes ut av kroppen, er ikke særlig utbredt. Det er bare få kirurger som per i dag kan utføre en slik operasjon.

I løpet av de siste 12 årene har Pål-Dag Line gjennomført 19 slike operasjoner på Rikshospitalet.

Han sier han er klar for å spre kompetansen.

– Øker behovet for slike operasjoner vil vi være fullt i stand til å spre kompetansen. Vi har system for opplæring, sier Line.

Pasienten har gitt tillatelse til at operasjonen blir vist på TV, men ønsker ikke å stå frem med navn.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)