Hopp til innhold

40-åringer tabber seg ut på nett

Det er ikke ungdom, men voksne som blamerer seg mest på internett, viser en undersøkelse gjort av SINTEF.

Facebook

Godt voksne deler ofte for mye med for mange på internett.

Foto: Karen Bleier / Scanpix/AFP

I motsetning til hva vi kanskje er vant til å tro, er det ikke tenåringene som gjør de største tabbene på nettet.

Voksne i alderen 40+ legger ofte ufrivillig ut privat informasjon, kun ment for de nærmeste, i full offentlighet.

- Yngre deler mest av bilder og informasjon, men de har en veldig stor grad av kontroll i forhold til hvem de deler med, sier forsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF.

Mangler erfaring

Petter Bae Brandtzæg

Folk over 40 blir ofte overrasket over hva de har delt med hvem, sier forsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF.

Foto: Privat

Nordmenn er i verdenstoppen i bruk av sosiale medier. De siste par årene har interessen eksplodert, ifølge SINTEF-rapporten «Privat 2.0», som er gjort på oppdrag fra Forbrukerrådet.

66 prosent av nettbrukerne her i landet bruker nettsamfunn. 35 prosent av oss er innom Facebook daglig, og 2 millioner av brukerprofilene der er norske.

De over 40 har ikke den samme erfaringen knyttet til sosiale medier som de yngre. Derfor blir de ofte overrasket over hvem de deler bilder og informasjon med.

- De trodde gjerne de delte med en liten krets med venner, men så viser det seg at de har delt med halve Norge og flere til, sier Brandtzæg.

Pinlige eksperimenter

Mens de unge for lengst er ferdig med å eksperimentere med sosiale medier, er de godt voksne fortsatt på et prøve- og feilestadium.

- Noen blir veldig private, og det på en litt dum måte. Man utleverer ting som blir litt unaturlig å gjøre for en krets på flere hundre mennesker, sier Brandtzæg.

Han synes det er påfallende hvor mange som synes andre deler for mye og er vågale, mens de selv er fornuftige og har god kontroll.

- Det har de ikke, viser det seg! En vanlig feil er at de ikke skjønner hvordan privacy-innstillingene på Facebook virker. De skjønner ikke hvor synlig man faktisk er, sier Brandtzæg.

Når en profil på Facebook er første møte med nettsamfunnene, stiller man med fullt navn og deler fort litt mer enn andre setter pris på.

Unge litt mer åpne

Ifølge Datatilsynet er unge noe mer åpne for å dele personlig informasjon enn de over 40. Men forskjellene er temmelig små, og de fleste har klare grenser for hva de ønsker å dele med hvem som helst og hva de vil holde for seg selv og sine nærmeste.

Holdninger til politikk og religion er de fleste åpne omkring. Men tema som utbrenthet, depresjon og planlagt familieforøkelse deler vi helst kun med våre nærmeste.

For bare et par år siden, var det en uskreven regel ikke å oppgi sitt ekte navn i nettsamfunn. Slike forholdsregler er mange yngre mennesker fremdeles vant til å ta når de deler sensitiv informasjon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)