Hopp til innhold

Unge risikerer kreft når de har eksperimentell sex

Endrede sexvaner har ført til at både jenter og gutter i stadig større grad smittes av kreftfremkallende HPV-virus. Kun jenter får vaksine mot viruset.

Sex

Forskere ved Universitetet i Tromsø mener vaksine for menn er veien å gå for å redusere faren for kreftfremkallende HPV-virus.

Foto: RICHARD ANTOINE, Colourbox / BENELUXPIX/MAXPPP

Professor Ørjan Olsvik ved Universitet i Tromsø

– Guttene er ikke bare potensielle smittekilder for jentene, men de bør også vaksineres for sin egen del, mener professor Ørjan Olsvik.

Foto: Christian Kråkenes / NRK
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Mange er opptatt av å prøve ut nye ting, det har kanskje med et ønske om å øke sin seksuelle kompetanse, sier Bente Træen, sexolog og professor i psykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet på Universitetet i Tromsø (UiT) til universitetets nettside .

Analrelatert sex gjør at faren for virusspredning øker.

Forskning viser at humant papillomavirus (HPV) er ansvarlig for nesten 100 prosent av tilfellene med livmorhalskreft. 80 prosent av analkreft, 50 prosent av peniskreft og 24 prosent av øre-nese-halskreft kan ifølge amerikanske forskere relateres til HPV.

Menn ekstra utsatt

En direkte konsekvens av endret seksuell praksis og manglende beskyttelse, mener forskerne. Dette gjør at en del menn løper en høyere risiko for å få analkreft enn hva kvinner risikerer for å få livmorhalskreft.

– I Norge prøver man å komme de farlige variantene av HPV til livs ved å tilby gratis vaksine til jenter i 7. klasse. Allerede er 64 prosent av jentene født i 1997 vaksinert og man håper at tiltaket på sikt vil føre til en nedgang av krefttilfeller og til sterkt redusert spredning. Dette vil imidlertid ikke hjelpe menn som har sex med menn, eller som praktiserer litt mer utradisjonelle former for seksuell kontakt, sier Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge til nettsiden.

Selv om man enda ikke har tilstrekkelig dokumentasjon på at vaksinen virkelig kan avverge kreft, viser forskningsdata så langt en markant nedgang av kreftens forstadier og av kjønnsvorter, ifølge Sørbye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Gi også gutta vaksine

Professor Ørjan Olsvik ved Institutt for medisinsk biologi (IKM), Universitetet i Tromsø, mener at gratis HPV-vaksine også bør tilbys til guttene.

– Guttene er ikke bare potensielle smittekilder for jentene, men de bør også vaksineres for sin egen del, mener Olsvik og legger til at det kan være vanskelig å forstå for jentene hvorfor ansvaret for å redusere spredning skal ligge bare hos dem.

– Det er ingen grunn til å vaksinere bare én gruppe i samfunnet når vi vet at også andre grupper kan være smittebærere. Vi mener dessuten at guttene selv vil ha god beskyttelseseffekt av vaksinen, sier Olsvik.