Hun jobber ved Adipol på Rikshospitalet, en poliklinikk for gravide med overvekt og fedme.
Nyere forskning viser at også barnets helse påvirkes av mors livsstil. Og Kardell er bekymret for at overvekten øker blant barn og unge som er fremtidens mødre.
- LES OGSÅ:
Venner seg til sukker
Ifølge seksjonsoverlege Tore Henriksen på Kvinneklinikken, kan barn lære seg ulike smaker allerede i mors mage.
- Hva mor spiser er viktig med tanke på hva barnet lærer seg å like, sier Henriksen.
- Det er grunn til å tro at hvis man spiser mye sukker, så vil det komme sukker over i fostervannet. Resultatet blir at barnet kan venne seg til en søtsmak, forteller han videre.
Da vil det kanskje være på jakt etter den samme smaken etterpå. Allerede i magen kan det ha lært seg en vane.
- LES OGSÅ:
Påvirker genene
Det er gjort mye forskning på påvirkning under svangerskap i det siste. Og det er særlig funnet en sammenheng mellom mors overvekt og barnets risiko for overvekt senere i livet.
Barnet kan også ha økt risiko for å få diabetes, dersom mor har svangerskapsdiabetes, ifølge Henriksen.
Studier setter også feilernæring i svangerskapet i sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet.
- Ernæringsmiljøet i mors mage påvirker genene barnet har. Og er mor betydelig overvektig eller undervektig, kan det gi et miljø som kan øke risikoen for helseproblemer senere, forteller seksjonsoverlegen.
- Det ser ut til at det skjer små kjemiske endringer i genene, forklarer han.
- Må satse mer forebyggende
De ansatte ved Adipol mener det må satses mye mer på å bedre unge kvinners helse.
- Det må satses mer forebyggende. Vi snakker nå også om helsen til neste generasjon, sier Henriksen.
- VIDEO:
- VIDEO: