Hopp til innhold

Hva er strømming?

CD-formatet er på utpust. Samtidig synker filmsalget på fysiske medier. Erstatningen er strømming. Men hva er det? Og er kvaliteten god nok?

Strømming

Strømming er i seg selv ikke avgjørende for kvaliteten på lyd og bilde. Oppløsningen kan i prinsippet være ubegrenset.

Foto: Lyd & Bilde

Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av blant annet musikk.

Strømming, eller streaming, beskriver prosessen å føre et lyd-, video- eller bildesignal digitalt fra en kilde til en mottaker.

Hos kilden ligger signalet som en datafil, som konverteres til lyd eller bilde på direkten hos mottakeren.

Enten lagringsstedet for datafilen er en lokal datamaskin eller harddisk i et hjemmenettverk, eller fjerne servere hvor brukeren får tilgang gjennom internettjenester som for eksempel Wimp, Spotify eller YouTube, så er prinsippet det samme.

LES OGSÅ:

Lokal strømming

For brukeren har strømming den fordelen at en fysisk platesamling er overflødig. I stedet for en stadig voksende CD-samling, som krever mye veggplass og som utseendemessig kan stride imot det øvrige interiøret, er musikksamlingen lagret på en datamaskin eller en harddisk.

I dag koster en bærbar harddisk i lommeformat på 1 terrabyte typisk 800 kroner. Rundt regnet blir det 50 øre for å lagre et helt musikkalbum på en time i ukomprimert CD-kvalitet.

Du får plass til omtrent 1600 entimes album på en slik harddisk – som passer i lomma!

LES OGSÅ:

Internettbasert strømming

Enda mer lettvint enn å rippe musikk og film til en harddisk er internettbaserte strømmingstjenester. Da kobler du deg bare til internett, går til aktuell tjeneste og trykker "play".

YouTube er etter hvert allment kjent som den desidert største videoportalen på internett. Her finner du det meste av videoer, inklusive brukernes hjemmesnekrete snutter.

Mange bruker til og med denne tjenesten til å høre musikk. Etter Lyd & Bildes mening er lydkvaliteten til denne bruken som regel for dårlig, pluss at muligheten for spillelister er fraværende.

Heldigvis finnes glimrende alternativer, i form av tjenester som svenske Spotify og norske Wimp, som begge har glimrende musikkutvalg (les: du finner det meste!) og stort sett god lyd, såfremt du betaler for tjenesten og velger høyest mulig oppløsning i oppsettet.

Tjenestene lar deg enkelt søke etter artist, låt eller album som du ønsker å høre på, og resultatet kommer lynraskt opp.

Hvor god er kvaliteten?

Hvorvidt lyd- eller bildekvaliteten er god nok, avgjøres ikke av prinsippet strømming i seg selv. Prinsippet tillater i teorien ubegrenset oppløsning i begge domener.

Altså bedre enn CD-kvalitet på lydsiden, og forbi Blu-ray-kvalitet på bildesiden. Det kommer an på hva slags metode for strømming du bruker. Programvare, protokoll og ikke minst hvilken oppløsning originalfilen som skal strømmes er i.

Internettbaserte strømmingstjenester baserer seg alltid på komprimerte lyd- og bildeformater. Musikk kan være alt fra dårlig MP3-oppløsning (under 160 kbps) til god (256 kbps eller mer), og det kan også være i andre formater.

LES OGSÅ:

Varierende komprimering

Wimp bruker AAC+ i 256 kbps, mens Spotify bruker Ogg.Vorbis i 320 kbps. Begge disse protokollene er bedre enn MP3, men felles for begge er at de ikke låter like godt som fra CD.

Filmsnuttjenesten YouTube bruker enda høyere komprimering. Her kan du glemme lydkvalitet i nærheten av CD-kvalitet, og selv med HD-oppløsning er videokvaliteten begrenset. Lyd & Bilde anbefaler derfor denne tjenesten kun til det den er ment for, nemlig å se på filmsnutter.

Bruker du Apple AirPlay, støtter dette høyoppløst lyd gjennom ditt nettverk, helt opptil 24-bit/192 kHz oppløsning. Det forutsetter at du spiller av musikksamlingen via iTunes på PC eller Mac.

Bruker du iPod, støtter denne maksimalt 16-bit/48 kHz. Altså CD-kvalitet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)