Hopp til innhold

Riktig kosthold minker faren for brystkreft

Riktig kosthold er nøkkelen til å unngå brystkreft. Det viser nye funn gjort av leger og forskere ved Universitetet i Tromsø.

Foto
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Funnene viser at unge kvinner med en livsstil som gir høyt insulinnivå kan føre til økt risiko av brystkreft.

– Er du overvektig og får et høyt insulinnivå påvirker dette hormoninnholdet av østrogen. Det kan føre til brystkreft, sier professor og overlege Inger Thune som har ledet forskningen.

Overvektige i risikosonen

Forskerne har fulgt over 200 friske kvinner i Norge med daglige målinger av alt fra østrogennivået og kartlegging av kostholdet.

Thune mener det er viktige funn som er oppdaget.

– Det er ikke bare dette med å være overvektig, men også alt det fører med seg som også kan påvirke risikoen for kreft, sier hun.

Skeptisk til lavkarbo

Inger Thune er bekymret over lavkarbobølgen i Norge.

Hun mener at det er helt unaturlig at det skal være en gunstig diett å ha.

– Det er ikke en fullverdig diett, og vi vet at det kan være negativt for kreftutvikling, sier forskningslederen.

Mulig å forebygge selv

En som derimot er positiv til lavkarbo er lege Fredrik Fredriksen i Tromsø. Han tror at lavkarbo er et bra kosthold hvis man vil ha en god helse.

– Det er gjort forskning på rotter og mus i USA som viser at lavere blodsukker gir mindre mat til kreftcellene slik at kreftcellene utvikler seg mindre, legger han til.

Uansett kosthold, så mener ikke Thune at kvinner trenger å bli redd og hysterisk av disse nye funnene.

– Dette er jo en gladmelding fordi man faktisk kan gjøre noe selv, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark