Hopp til innhold

Myte at jentesex ikke gir kjønnssykdommer

Kvinner som har sex med kvinner utsettes på lik linje med menn for smittsomme sykdommer. Nå skal dette tas på alvor.

IE081-019

Lesbiske flest har god helse, men sammenliknet med heterofile er det langt flere som strever.

Foto: Image Source/Kalle Singer / Colourbox

Mange lesbiske og bifile kvinner tror at de ikke kan bli smittet med seksuelt overførbare sykdommer når de har sex med andre kvinner.

–Dette er en myte, sier Rolf M. Angeltvedt, faglig og administrativ leder i Helseutvalget for bedre homohelse, til NRK.no.

Han ser viktigheten av at temaet har fått for lite fokus, og mener det er på høy tid at disse kvinnene blir sett.

Rolf M. Angeltvedt

Rolf M. Angeltvedt, faglig og administrerende leder i Helseutvalget for bedre homohelse, er glad for at temaet nå blir mer belyst.

Foto: Therese Fische

– Helsen til lesbiske kvinner når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer, infeksjoner og andre kvinnesykdommer, er et tema som burde vært mer belyst, sier Angeltvedt.

Ikke immune

– Kvinner som har sex med kvinner har til nå vært usynlige, og jeg etterlyser mer kunnskap om dette temaet, sier han.

Forskning gjort i Sverige og England antyder at kvinner som har sex med kvinner er overrepresentert når det gjelder psykiske vansker eller annen risikoatferd, som misbruk av rusmidler og usikker sex.

Helseutvalget for bedre homohelse tar på alvor at unge kvinner som har sex med kvinner er seksuelt aktive, og også har tilfeldig sex – både med kvinner og med menn. Dette gjør dem sårbare når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer og infeksjoner, og ikke minst uønskede svangerskap.

– Jenter som er i konflikt med sin egen legning eller identitet er mest utsatt, men ingen er immune, påpeker Angeltvedt.

De første dataene fra Helseutvalgets prosjekt Fuckchat underbygger denne problemforståelsen.

Samarbeider

I samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet har de nå utviklet en brosjyre som skal bidra til bedre helseopplysning blant lesbiske og bifile kvinner.

– Vi ønsker å ta jentene på alvor, og håper med denne nye brosjyren å kunne bidra til klarhet når det gjelder enkelte spørsmål knyttet til tabubelagte temaer, sier Angeltvedt.

– For homofile menn har det vist seg at opplysning har bidratt til bedre helse, og nå vil vi bistå kvinner til å bli mer klar over sine egne helseutfordringer, avslutter han.

Bredere tilbud

Olafiaklinikken har nedsatt en prosjektgruppe som skal bidra til et bredere tilbud for kvinner som har sex med kvinner, såkalte ksk-ere. Gjennom å dokumentere erfaring kan Olafiaklinikken bidra med sin kompetanse og erfaringer knyttet til disse kvinnene til helsepersonell over hele Norge.

Sol- Britt Molin er prosjektleder, og ønsker å bidra til at helsepersonell ikke lenger skal reagere bakvendt.

– Mange jenter har opplevd å få spørsmål fra helsepersonell om hvordan de praktiserer sex, og om de har sex i det hele tatt. Ved Olafiaklinikken spør de alltid hvordan kvinnene har sex, da det er det som forteller noe om risikoen, sier Molin til NRK.no.

Hun mener at lesbiske kvinner må få relevante spørsmål fra helsepersonell for å unngå det som kan skape en ekstra usikkerhet.

– Vi opplever at ksk-ere ofte ikke vil snakke om seksuelt overførbare sykdommer når de er i et forhold,og dette vil vi på Olafia gjøre noe med, forteller Molin.

Ønsker åpenhet

I løpet av februar vil du kunne benytte deg av et eget tilbud for ksk-ere på Olafia. Her vil du kunne sjekke deg for kjønnssykdommer, ta celleprøve, og snakke om spørsmål knyttet opp mot vanskelige temaer.

– Vi er opptatt av at kvinnene skal føle seg trygge på vår kunnskap, og vi håper at vi vil kunne bidra med opplysning som vil komme jentene tilgode, sier Molin.

Dette mener prosjektgruppen vil bidra til at kvinnene føler seg akseptert og sett for sine behov knyttet til forskjellige temaer.

Ass. prosjektleder, og ass.seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Sindre Ringvik, opplyser om at det i løpet av kort tid vil bli mulighet for å kunne finne mer informasjon på nettsiden om klinikkens åpningstider, og hvordan bestille time for disse kvinnene.

Bruker tid

Noen lesbiske og biseksuelle bruker lang tid på å finne ut av sin seksualitet. Få kvinner skammer seg over å være heterofile. Bifile og lesbiske kvinner kan på sin side streve med å akseptere seg selv og sitt kjærlighetsliv.

Sammenliknet med heterofile kvinner er det flere lesbiske som røyker, drikker alkohol, og bruker narkotiske stoffer.

Dette er velkjente risikofaktorer når det gjelder psykiske lidelser og flere typer
kreft. Lesbiske kvinner som ikke har vært gravide, har større risiko for å utvikle brystkreft og noen former for underlivskreft.

Helseutvalget ønsker å bidra til at lesbiske kvinner skal bli mer oppmerksom på egen helse. Et mål er å få flere til å være åpne om seksuell orientering i sammenhenger, der det er egne utfordringer knyttet til det å leve biseksuelt eller lesbisk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)